Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

HUS-johtaja ei panisi pahakseen, vaikka hallitus pyytäisi tähän apua myös maan ulkopoliittiselta johdolta ennen kuin suojatarvikkeet varastoista loppuvat

Lehtikuva

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen sanoo blogikirjoituksessaan, että suojavarusteiden puute muodostui jo kahden pandemiaviikon jälkeen niin suureksi ongelmaksi, että valtion varmuusvarastojen ovet jouduttiin avaamaan varusteiden toimittamiseksi sairaaloille.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”Varmuusvarastoista toimitetut määrät ovat osoittautuneet melko pieniksi tarpeeseen nähden, eikä suojavarusteita tosiasiassa ole kovin paljoa riittänyt yliopistosairaaloiden ulkopuolelle.”

Lehtonen huomauttaa, ettei valtionhallinto ole julkaissut suojavarusteiden kulutusmääriä taikka tarvearviota koronan epidemia-ajalle.

”Jotain johtoajatusta tarvittavista suojavarusteista saa kuitenkin esimerkiksi kuntien sote-henkilöstön määrästä. Sosiaali- ja terveysalalla työskentelee Suomessa yli 300 000 henkilöä. Jos heille tarjotaan suojavarusteeksi kirurginen maski, joka vaihdetaan kaksi kertaa päivässä esim. ruokailu- ja kahvitauon jälkeen kuten kuuluu, kuluu noita maskeja lähes 1 miljoona kappaletta päivässä. Ennakoidun 4-6 kuukauden kestoisen epidemian ajaksi tarvittaisiin tuolle henkilöstölle ainakin 120-180 milj. kirurgista maskia.”

Lehtonen sanoo, että kilpailu suojavarusteista on maailmanmarkkinoilla nyt hyvin kovaa, mikä nostaa tuotteiden hintoja ja aiheuttaa jännitteitä valtioiden välille

”Kiina on tällä hetkellä ainoa maa maailmassa, joka tuottaa suojavarusteita yli oman tarpeen ja pystyisi näin merkittävässä määrin muita maita auttamaan. Kiina on toisaalta maaliskuun 2020 lopussa tiukentanut vaatimuksiaan terveydenhuollon tuotteiden maastaviennille ja käyttää varmasti vahvaa asemaansa myös poliittisten tavoitteidensa ajamiseen.”

Lehtosen mielestä Marinin hallituksen toistuvat ilmoitukset Suomen hyvästä varautumisesta ovat osoittautumassa ennenaikaisiksi ja suojavarusteiden puute uhkaa epidemian edetessä vaarantaa Suomen terveydenhuollon toimintakykyä.

Sanna Marinin hallitus on halunnut pitää kiinni Suomen valtiosäännön toimivaltajaosta ja katsonut, että pandemian kaltaisessa globaalissa kriisissäkin toimivalta tilanteen hoitamiseen kuuluu vain maan hallitukselle. On tietysti hienoa, jos maan hallitus pystyy Kiinasta sekä ostamaan että vielä tuomaan Suomeen saakka sairaanhoidon välttämättä tarvitsemat suojavarusteet tilanteessa, jossa meitä isommat ja rikkaammat maat noita samoja tuotteita havittelevat. Itse en kuitenkaan pistäisi pahakseni, vaikka hallitus pyytäisi tähän apua myös maan ulkopoliittiselta johdolta ennen kuin suojatarvikkeet varastoista loppuvat.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE