Pääkirjoitukset
5.4.2020 13:36 ・ Päivitetty: 5.4.2020 13:36
Säästö- ja leikkausmentaliteetti on nyt varmin tie tuhoon – voisimmeko oppia jotakin Katri Kulmunin vuonna 1987 syntyneestä ikäluokasta?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n ja Nuorisotutkimusseuran toteuttama ”Suomi nuorten kasvuympäristönä” -seurantatutkimus julkaistiin elokuussa 2016. Tutkimukseen koottiin yhden ikäluokan, vuonna 1987 syntyneiden noin 60 000 nuoren aikuisen viranomaisrekistereihin tallennetut merkinnät 25 ikävuoteen saakka.
Ikäluokan lapsuutta varjostivat 1990-alun talousromahdus, jättityöttömyys ja konkurssiaalto. Kun lapset kasvoivat nuoreen aikuisuuteen, iski vuoden 2008 finanssikriisi ja uusi lama. Vuonna 1987 syntyneet ehtivät siis jo varhaisella iällä nähdä ja kokea kaksi taloudellista katastrofia, joihin heillä itsellään ei ollut osaa eikä arpaa. Osansa he silti saivat ja huonon arvan. Monet, suuri osa selvisi koettelemuksista ehjinä, mutta niihin joihin salamat osuivat, jälki oli rumaa.
Ikäluokan naisista joka kolmas ja miehistä lähes joka neljäs oli tarvinnut psykiatrian erikoissairaanhoitoa tai psyykenlääkkeitä. Lähes joka kolmas tutustui tahtomattaan toimeentulotukeen. Paljon muitakin ongelmia kertyi. Työhön, koulutukseen ja ylipäänsä elämään oli vaikeampi päästä kiinni. Yhteiskunnallinen kriisi merkitsee aina yksilötragediaa monikossa.
Historiasta voi ainakin oppia.
Päällä oleva koronakriisi tuottaa uusia laman lapsia ja murhenäytelmiä. Tällä hetkellä voimme vain arvailla romahduksen syvyyttä ja lopullisia seurauksia. Talouselämän huipulta on varoiteltu perinteisillä suilla ja puheenvuoroilla yhteiskunnan pitkällisen pysäyttämisen vaaroista. Björn Wahlroos sanoo, että ”on vaikea punnita rahaa ja terveyttä, ihmishenkiä ja euroja vastakkain” (Talouselämä), mutta se on norsunluutornin eetoksessa helppoa, koska raha ratkaisee.
Päättäjän ei ole tietenkään yksinkertaista tietää, mitä tehdä. Historiasta voi ainakin oppia. Säästömentaliteetti on varmin tie tuhoon. Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisemassa haastattelussa valtiovarainministeri, vuonna 1987 syntynyt Katri Kulmuni (kesk.) puhuu jo leikkauslistojen pöydälle tuomisesta. Tutkijoiden mukaan ehkäisevien ja hyvinvointia tukevien palveluiden merkitys korostuu ylisukupolvisen ongelmaketjun katkaisemisessa ja syrjäytymisen ehkäisemisessä. Mieluummin toimia ”liian” varhain kuin liian myöhään.
Marinin hallitukselle tuli tehtävä, jota ei se ei tilannut eikä halunnut, mutta jota sen on hoidettava ennennäkemättömän lavealla rintamalla jo akuutin kriisin vyöryessä päälle. Eikä epäonnistuminen ole vaihtoehto.
Lisää aiheesta
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.