Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kotimaa

21.9.2020 09:48 ・ Päivitetty: 21.9.2020 09:48

HUSin tuore suorahankintapäätös närästää, jopa markkinaoikeuteen? – ”Meidän käsityksen mukaan laiton”

HUSin hallitus päätti 21.9. ylimääräisessä kokouksessaan tilojen ja laitteiden vuokrauksesta koronavirusanalytiikkaan Synlab Oy:ltä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

HUS oli tiedottanut olevansa valmis sitoutumaan mittavaan rajaliikennetestaukseen, mikäli valtioneuvostolta saadaan asiasta selkeä toimeksianto.

HUSin tiedotteen mukaan valtioneuvosto on 18.9. kirjallisesti ilmoittanut, että testauskapasiteetin nostosta ja analytiikkatoiminnasta aiheutuvat kustannukset korvataan HUSille enintään 200 miljoonaan euroon asti.

Synlab Oy:n kanssa tehtävän kymmenen kuukauden vuokrasopimuksen arvo on yhteensä noin 100 miljoonaa euroa. HUSin hallituksen mukaan hankinta on välttämätön kansallisen koronavirusstrategian toteuttamiseksi. HUS on järjestämisvastuullinen Uudenmaan – ja siten monien keskeisten rajanylityspaikkojen – koronavirustestien osalta.

HUSin hallituksen mukaan hankinta toteutetaan suorahankintana valtioneuvoston 11.9.2020 tekemien linjausten aiheuttamasta kiireestä johtuen, jotta tarvittava kapasiteetti on käytössä marraskuussa 2020.

STM asetti elokuussa uudeksi valtakunnalliseksi koronavirustestauksen tavoitteeksi 20 000 testiä vuorokaudessa. Valtioneuvosto on periaatepäätöksessään 11.9. linjannut myös valtion rajat ylittävän liikenteen terveysturvallisuusvaatimuksista. Testaukseen perustuvan mallin käyttöönoton aikatauluksi on asetettu 23.11.2020.

”Koronavirusanalyyseihin kohdistuvat erityisvaatimukset vaikuttavat osaltaan hankintaan. Korkean volyymin testaustoiminta on toteutettava sellaisella vastausnopeudella, että rajaliikenteen sujuvuus ei kärsi. Analytiikan on siksi sijaittava Suomessa hyvien liikenneyhteyksien päässä suurista näytteenottopaikoista, kuten lentoasemasta, jotta näytteiden kuljetukseen kuluva aika voidaan minimoida. Prosessin tehokkuuden ja toimivuuden varmistamiseksi hankintaa ei ole tarkoituksenmukaista jakaa usean toimijan toteutettavaksi”, HUSin tiedotteessa perustellaan.

”Vaihtoehtoja ei ole selvitetty”, väittää Vitan toimitusjohtaja

Vita Laboratoriot on aiemmin kertonut, että se kokee tulleensa perusteetta sivuutetuksi koronavirusanalytiikan hankinnassa, jossa HUS valmistelee laboratorion vuokraamista alan suurimmalta diagnostiikkayhtiöltä Synlabilta suorahankintana. Esimerkiksi Taloussanomien mukaan se on pohtinut asian viemistä markkinaoikeuteen.

– Kyseessä on meidän käsityksen mukaan laiton suorahankinta. Vaihtoehtoja ei ole selvitetty, niitä olisi ollut, Vitan toimitusjohtaja Jukka Hurme jyrisee tänään Demokraatille.

Hänen mukaansa Vita harkitsee nyt erilaisia oikeusturvakeinoja, muun muassa markkinaoikeutta.

Hurmeen mielestä HUSin olisi pitänyt selvittää, pystyykö vastaavaa analytiikkaa saamaan muualta eli mitä vaihtoehtoisia tuotantotapoja olisi ollut. 

HUS sitoutuu sopimuksella vuokraamaan 70 % Synlabin Kivihakaan perustaman automaatiolinjaston kapasiteetista.

– Keskittäminen yhteen laboratorioon ei ole kovin järkevää, kapasiteettia olisi ollut jaettuna heti käytettävissä. Huoltovarmuuden kannalta parempi olisi se, että useammat laboratoriot olisivat toiminnassa mukana. Julkisen puolen laboratorioihinkin on rakennettu kapasiteettia, sitä olisi ollut myös käytettävissä, Jukka Hurme näkee. 

Hurme on jo aiemmin sanonut pitävänsä laitteistojen ja tilojen vuokrauksen hintaa ostohintaan verrattuna mittasuhteiltaan täysin käsittämättömänä. Hän ei tingi mielipiteestään Demokraatille.

– Sittenhän tässä on aika käsittämätön juttu, että tässä ohjataan 100 miljoonaa euroa pääosin ulkomaisen pääomasijoittajan omistamalle Synlabille ja saadaan vastikkeeksi muutaman miljoonan arvoinen hyödyke, Hurme lataa edelleen.

Valtakunnallinen testauskapasiteetti nousee yli 30 000:een

Synlabilta vuokrattava laitteisto tulee osaksi HUSin koronaviruskeskusta. Vastuuyksikön lääketieteellinen johto sekä osa henkilökunnasta on jatkossa HUSin henkilökuntaa.

Hankinnan myötä HUSin analyysikapasiteetti vuorokaudessa nousee 14 000 testillä. HUSin kokonaisanalyysikapasiteetti asettuu lokakuun lopussa 22 000 testiin vuorokaudessa nostaen valtakunnallisen testauskapasiteetin yli 30  000 testiin päivässä.

Kasvavat testaustavoitteet nostavat analytiikan lisäksi tarvetta näytteenotolle. HUS kertoi 11.9. käynnistäneensä kilpailutuksen näytteenottotoiminnasta. Hallitus päätti, että näytteenottoa hankitaan neljältä yksityiseltä toimijalta yhteensä noin 68 miljoonan euron arvosta. Sopimuskausi on 8 kuukautta, minkä lisäksi voidaan käyttää 7 kuukauden optio.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU