Kotimaa
21.2.2022 09:24 ・ Päivitetty: 21.2.2022 09:24
HUSin uusi toimitusjohtaja ei innostu Lindénin ehdotuksesta – kommentoi myös työtaistelujen uhkaa
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) tuore toimitusjohtaja ei lämpene ajatukselle tehohoitopaikkojen lisäämisestä.
Matti Bergendahl aloitti Husin johdossa helmikuun alussa. Samoihin aikoihin Suomen perhe- ja peruspalveluministeriksi nousi Husin entinen toimitusjohtaja Aki Lindén (sd.).
Lindén on esittänyt Suomeen 100 uutta tehohoitopaikkaa viidessä vuodessa. Tehohoitopaikkojen määrää on seurattu tarkkaan kahden viimeisen vuoden aikana, sillä koronarajoituksia on säädetty osin terveydenhuollon kantokykyä silmällä pitäen. Bergendahl ei kuitenkaan jaa edeltäjänsä näkemystä.
- Ongelmana eivät välttämättä ole tilat tai laitteet vaan henkilöstö, eli mistä saamme siirrettyä työntekijöitä. Koneisto on kuitenkin aina valmiina.
Bergendahl on hyvin tietoinen yhtäläisyyksistään Lindénin kanssa. Kumpikin siirtyi Husin johtoon Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johdosta. Molemmat ovat Lounais-Suomessa varttuneita ja työskennelleitä lääkäreitä.
Milloin Matti Bergendahl nousee ministeriksi? Toimitusjohtaja nauraa kohteliaasti ennen kieltäytymistään.
- En koskaan. Siinä on sellainen ero, että minä tulen yksityiseltä sektorilta ja Aki on jo aiemmin harrastanut politiikkaa. Arvostan politiikan tekoa, mutten näe itseäni politiikassa.
Aiemmin urallaan Bergendahl on toiminut lähes 10 vuotta terveysyhtiö Mehiläisen toimitusjohtajana.
Häntä harmittaa yksityisen ja julkisen puolen vastakkainasettelu. Hän kertoo kannattavansa pitkälti julkisesti rahoitettuja ja tuotettuja sote-palveluita Suomessa, mutta myös hyvää yhteistyötä yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa.
”Tämä olisi aika kohtuutonta.”
Koronaakin suurempana haasteena keväälle Bergendahl pitää työmarkkinaneuvotteluita. Sote-alan työehtosopimus on katkolla helmikuun lopussa.
- Jos heti koronapandemian perään tulisi työtaisteluita, tämä olisi aika kohtuutonta.
Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pohjusti työmarkkinakevättä toteamalla tammikuussa, että työtaistelun sattuessa hallitus voisi turvautua valmiuslain käyttöön hoidon turvaamiseksi.
Bergendahl kommentoi asiaa sanomalla, että Husin virallisen kannan esittää vain yhtymän toimitusjohtaja.
- Emme ota Husina kantaa tällaiseen asiaan ollenkaan. Emme ole työmarkkinaosapuoli.
Hän itse toivoo, että alan uusi sopimus syntyy mahdollisimman pian ja ilman työtaisteluita. Yleisellä tasolla hän myös sanoo, että palkan oltavan oikeanlainen, jotta ammattilaiset jaksavat töissä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.