Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Muu kulttuuri

10.8.2020 08:12 ・ Päivitetty: 10.8.2020 08:47

Hylätty teollisuusalue pumpattiin täyteen kulttuuria – Telliskivi on nyt Tallinnan tärkein kulttuurikeskus

Ihmisiä terassilla Telliskiven alueella Tallinnassa Virossa 22. heinäkuuta 2020.

Vielä Neuvostoliiton aikaan Telliskivi oli muurien taakse suljettu teollisuusalue, missä tehtaiden sadat työntekijät työskentelivät, asuivat ja elivät. Tänä päivänä Viron pääkaupungin kulttuurikeskittymäksi muodostuneessa Telliskivessä on muun muassa taidemuseoita, käsityökauppoja ja ravintoloita.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Telliskiven Luovan keskuksen sisältöpäällikkö Bianka Soe kertoo, että korttelissa on 1 500 luovalla alalla työskentelevää vuokralaista 250 yrityksestä, kymmenkunta ravintolaa ja parikymmentä kauppaa sekä bänditalo ja teatteri. Lisäksi Telliskivessä työskentelevien lapsille on päiväkoti, alueella on oma radioasema ja tarvittaessa alueella pääsee vaikka parturiin.

– Tämä oli kaupunki Neuvostoliiton aikana. Nyt tämä on jälleen samankaltainen kaupunki, missä ihmiset viettävät elämäänsä, Soe kertoo STT:lle.
Kymmenessä vuodessa Telliskivestä on tullut paikka, jonne tallinnalaisten lisäksi kulttuurinnälkäiset suomalaismatkustajat suuntaavat. Soen mukaan alueella käy erittäin paljon suomalaisturisteja.

”Täydellinen esimerkki Viron keskiluokkaistumisesta”

Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen Telliskivi pysyi kauan hylättynä. 2000-luvun alussa tehdasalue myytiin yksityiseen omistukseen. Vanhat rakennukset oli tarkoitus purkaa, ja alueesta suunniteltiin modernia Tallinnaa pilvenpiirtäjineen.

Talouskriisin takia suunnitelmat kaatuivat, ja alue myytiin eteenpäin. Sen ostivat Telliskiven Luovan keskuksen perustaneet ihmiset. He halusivat säilyttää alueen sellaisenaan ja tehdä rosoisesta teollisuusalueesta luovien yritysten ja tekijöiden keskittymän.

Viro on kehittynyt nopeasti 2000-luvun aikana, mikä näkyy myös vanhojen hylättyjen alueiden uudessa nousussa.

– Telliskivi ja naapurialue Kalamaja ovat täydellisiä esimerkkejä Viron keskiluokkaistumisesta, Soe sanoo.

Tapahtumien keskuspaikka Tallinnassa

Telliskiven päivittäisen tarjonnan lisäksi Luovassa keskuksessa järjestetään useita tapahtumia. Viime vuonna niitä oli yhteensä 800 eli kahdesta kolmeen tapahtumaa päivässä, Soe kertoo.

– Tämä on tapahtumien keskuspaikka Tallinnassa, hän toteaa.

Telliskivi isännöi myös muiden tahojen järjestämiä tapahtumia. Yksi niistä on Suomessakin mainetta niittänyt kansainvälinen Tallinn Music Week, jossa uudet nousevat nimet esiintyvät ja musiikkialan ammattilaiset kokoontuvat.

Tapahtumassa esiintyy virolaisten jälkeen eniten suomalaisia. Tänä vuonna koronaviruksen takia maaliskuulta elokuun lopulle siirretyssä tapahtumassa edustaa 16 suomalaista artistia ja bändiä, kuten Teosto-palkinnolla palkittu Jesse Markin.

Suomalaiset näkyvät myös tekijöinä

Suomalaiset ovat saaneet hyvin jalansijaa Tallinnan kulttuuritarjonnassa. Erilaiset bändit käyvät tasaisin väliajoin kaupungissa keikoilla, ja taiteilijat ovat esillä kaupungin museoissa.

Telliskivi ei ole poikkeus, vaan suomalaisnimiin törmää usein. Keikkojen lisäksi esimerkiksi dokumentaarista valokuvausta esittelevässä Dokfoto Keskuksessa sekä valokuvataiteen museossa Fotografiskassa on ollut useiden suomalaisten näyttelyitä.

Vierailijoita Luovan keskuksen alueella oli viime vuonna yhteensä kaksi miljoonaa. Koronavirus ja matkustusrajoitukset kurittivat myös Telliskiveä, mutta kesällä alueella on palattu normaaliin.

– Heti rajoitusten purkamisen jälkeen ihmiset tulivat tänne takaisin. Ilahduimme, kun huomasimme myös suomalaisten tulevan jälleen tänne, Soe kertoo.

STT–Saara-Miira Kokkonen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU