Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

IAEA: Israelin vastahyökkäys huolettaa – Iran sulki kaikki ydinlaitoksensa väliaikaisesti

LEHTIKUVA / AFP / JOE KLAMAR

Iran sulki väliaikaisesti kaikki ydinlaitoksensa Israelin vastahyökkäyksen pelossa, kertoo YK:n alainen kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

IAEA:n johtaja Rafael Grossi (kuvassa) kertoi asiasta toimittajille YK:n turvallisuuskokouksen ohessa järjestetyssä tapaamisessa.

Grossi sanoi olevansa huolissaan siitä, että Israel kohdistaisi vastaiskunsa Iranin ydinlaitoksiin. Hän kehotti Israelia pidättyväisyyteen vastatoimissaan Iranin lauantaiselle lennokki- ja ohjushyökkäykselle.

Grossin mukaan Iranin hallitus ilmoitti sulkemisesta IAEA:lle sunnuntaina. Laitokset oli määrä avata jälleen eilen, mutta IAEA:n tarkastajat palaavat laitoksiin vasta kun tilanne on täysin rauhoittunut.

– Päätin, ettei tarkastajien pidä palata ennen kuin voimme todeta tilanteen rauhoittuneen täysin, Grossi sanoi.

IRAN on kiistänyt Israelin syytökset siitä, että yrittäisi kehittää ydinpommia.

Jos Israel päättäisi iskeä Iranin ydinlaitoksiin, kyseessä ei olisi ensimmäinen vastaava isku Israelilta. Israel on 80-luvulta lähtien pommittanut ydinkohteita ainakin Irakissa sekä Syyriassa. Vuonna 2018 Israel myönsi toteuttaneensa huippusalaisen ilmaiskun ydinreaktoriin Syyriassa yli vuosikymmentä aiemmin.

Iran myös syyttää Israelia kahden iranilaisen ydinfyysikon salamurhasta vuonna 2010 sekä erään toisen sieppaamisesta edellisvuonna.

Iran syytti Israelia myös siitä, että se olisi Yhdysvaltojen avustuksella häirinnyt Iranin ydinlaitosten toimintaa kyberhyökkäyksellä 2010.

Vaikka Iranilla ei ole ydinasetta, yhdysvaltalaisen Wall Street Journal -lehden mukaan Iran on viime vuosina edistänyt ydinohjelmaansa merkittävästi. WSJ:n mukaan Iranilla on tarpeeksi aselaatuista ydinpolttoainetta noin kolmeen pommiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE