Politiikka
13.12.2024 08:04 ・ Päivitetty: 13.12.2024 08:04
Iäkkäiden palveluasumisen keskiarvo 184 euroa per hoitopäivä – ministerit esittelivät soten yksikkökustannushankkeen ensituloksia
Iäkkäiden ympärivuorokautisen palveluasumisen hinnan keskiarvo on 184 euroa hoitopäivää kohden kun on tarkasteltu kahdeksaa eri hyvinvointialuetta.
Hinta sisältää myös järjestämisen ja tukipalveluiden kustannukset.
Perustason 1-20 minuutin vastaanotto lääkärillä kustantaa puolestaan 111 euroa, kun vertaillaan kuutta hyvinvointialuetta. Vastaava luku yhtä pitkäkltä sairaanhoitajan vastaanotolta on 45 euroa.
Muun muassa nämä luvut selvisivät, kun kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) ja sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) pitivät tänään tiedotustilaisuuden, jossa he esittelivät sosiaali- ja terveyspalveluiden yksikkökustannushankkeen ensimmäisiä tuloksia.
Hanke on vasta varsin alussa ja vertailukelpoiset luvut erilaisen hoidon yksikkökustannuksista kehittyvät ja tarkentuvat vasta pikku hiljaa hankkeen edetessä. Kovin luotettavaa nyt saatu tieto ei vielä ministerien tiedotustilaisuuden perusteella ole.
ANNA-KAISA Ikonen sanoi tiedotustilaisuudessa, että on tärkeää, että hyvinvointialueet tuntevat palveluidensa kustannukset ja pystyvät ottamaan parhaat käytännöt käyttöön.
Yksikkökustannuksella tarkoitetaan yhden sote-palvelusuoritteen laskennallisia kustannuksia eli mitä maksaa vaikkapa yksi hoivavuorokausi tai käynti lääkärillä. Näin tunnistetaan kustannusvaikuttavuus ja voidaan hakea parhaita käytänteitä alueille. Samalla hyvinvointialueet saavat tietoa budjetointinsa tueksi.
Tämä taasen palvelee myös sosiaali- ja terveysministeriötä (STM) ja valtiovarainministeriötä (VM) valtakunnallisessa ohjauksessa.
Tiedon avulla apua on jatkossa luvassa myös siihen, miten voidaan vertailla hyvinvointialueiden omaa palvelutuotantoa ja ostopalveluita.
On huomattava, että hyvinvointialueilla on myös lakisääteiset velvoitteet, joka aiheuttaa järjestämisen kustannuksia, joita ei ole yksityisellä puolella. STM julkaisi tänään myös järjestämisen kustannusten selvityksen.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelman mukaan tietoja sosiaali- ja terveyspalveluiden yksikkökustannuksista julkaistaan asteittain vuodesta 2025 lähtien.
THL on laskenut kansalliset sote-palveluiden yksikkökustannukset VM:n ja STM:n ohjauksessa.
Tähän saakka on tuotettu valtakunnalliset keskiarvot lastensuojelun laitospalveluista, ikä-ihmisten ympärivuorokautisesta hoidosta, kotihoidosta, vammaisten ihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen hinnoista ja perustason vastaanottopalveluista kuten käynneistä lääkärissä tai sairaanhoitajalla.
Jatkossa tietoa on luvassa myös muun muassa erikoissairaanhoidon yksikkökustannuksista ja sosiaalihuollon palveluista.
Ikonen korosti, että nyt julkaistut luvut ovat vasta jäävuoren huippu, ensimmäiset valtakunnalliset keskiarvot. Tästä tieto vasta alkaa laajeta.
KAISA Juuso muistutti, että THL on kerännyt kuntapohjaisesta aineistosta yksikkökustannustietoja jo vuodesta 2000. Kuitenkin vasta vuonna 2020 saatiin aikaan tietokanta tätä varten.
Juuso korosti pyrkimyksenä olevan, että ajan mittaan järjestämisen kustannukset pystytään eriyttämään muista kustannuksista, jolloin pystytään arvioimaan julkisia ja yksityisiä palveluita oikein.
Nyt yksikkökustannus sisältää hyvinvointialueen oman palvelutuotannon ja ostopalvelujen kustannukset sekä tukipalvelut.
STM:n hankepäällikkö Hanna Nevala kertoi tiedotustilaisuudessa hyvinvointialueiden kustannuslaskennan verkostosta, jossa on kehitetty kansallista laskelmaa ja voitu konsultoida kollegoja hyvinvointialueiden rajojen yli.
Myös verkoston työn pohjalta kustannuslaskennan ohjennus tarkentuu.
STM:n neuvotteleva virkamies Petra Kokko toi esiin, että yksikkökustannusten laskentaan eroja aiheuttaa muun muassa hyvinvointialueen väestörakenne ja sairastavuus.
POHJOIS-POHJANMAAN hyvinvointialueen strategia- ja talousjohtaja Anu Vuorinen toi esiin, että kustannuslaskentaan epävarmuutta aiheuttaa esimerkiksi hajanaiset asiakas- ja potilastietojärjelmät.
– Kun tehdään kansallista vertailua, on tärkeää huomata, että alueilla on monia erityiskysymyksiä, jotka saattavat vaikuttaa kustannuslaskentaan tai niiden vertailtavuuteen.
Muun muassa uudistamisrakennehankkeet saattavat vaikuttaa eri alueiden kustannuksiin.
Vuorinen toivoo, ettei julkisen ja yksityisen sektorin välille muodostu vastakkainasettelua. Molempien yhteinen tavoite pitäisi olla alueiden asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.
– On välttämätöntä saada myös vertailukelpoista tietoa järjestämisen kustannuksista eli esimerkiksi palveluiden hankintaan, valvontaan tai sopimushallintaan liittyen, jotta aidosti voidaan vertailla oman tuotannon ja ostopalveluiden kustannuksia.
Mediaa kiinnosti muun muassa hallituksen sairaalaverkkoesitys ja siihen liittyvä sairaaloiden päivystystoiminnan karsiminen. Juuso kertoi, että yöpäivystysten kustannuslaskennoissa käytettiin THL:n hoitoilmoitusrekisterin tietoja.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.