Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Ihmisoikeusjärjestö tiukkana: Joe Bidenin ei pidä tehdä samaa virhettä kuin Barack Obama – Trump oikeuden eteen

LEHTIKUVA / AFP Mandel Ngan

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii, että Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden ei maan yhtenäisyyteen vedoten estä edeltäjäänsä Donald Trumpiin kohdistuvia syytetoimia.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan Trumpin toimikauden rikosten sivuuttaminen olisi ”jättiläismäinen virhe”.

Human Rights Watchin johtajan Kenneth Rothin mukaan Bidenin ei pidä tehdä samaa virhettä kuin Barack Obama aikoinaan, kun Obaman aikana hänen edeltäjäänsä George W. Bushia ei asetettu syytteeseen kidutuksen sallimisesta.

Rothin mukaan edeltävien presidenttien rikoksia ei saa painaa villaisella vedoten siihen, että ”nyt on katsottava eteenpäin, ei taaksepäin”, kuten Obama teki Bushin suhteen.

–  Bidenin täytyy antaa syyttäjien edetä työssään ja nostaa syyte kaikista tapahtuneista rikoksista, Roth sanoi keskiviikkona.

”Trump valmis polkemaan demokratian jalkoihinsa”

Human Rights Watch julkaisi keskiviikkona vuotuisen raporttinsa ihmisoikeusrikkomuksista eri puolilla maailmaa.

Rothin mukaan Trumpin toimikausi on ollut katastrofi ihmisoikeuksien näkökulmasta. Hänen mukaansa Trump on presidenttikaudellaan osoittanut olevansa valmis tarvittaessa polkemaan demokratian jalkoihinsa.

–  Tammikuun 6. päivän tapahtumat olivat luonnollinen huipentuma trendille, joka on ollut vallalla neljän vuoden ajan, Roth sanoo.

Rothin mukaan Yhdysvalloissa on nyt osoitettava, että presidentti ei ole lain yläpuolella, sillä tämä periaate on yksi demokratian tukipilareista.

Roth toivoo, että Joe Biden ottaa Jimmy Carterin tavoin ihmisoikeudet keskeiseksi elementiksi Yhdysvaltain ulkopolitiikassa. Hänen mielestään Yhdysvaltain pitäisi katkaista tukensa ihmisoikeuksia polkeville liittolaisilleen kuten esimerkiksi Saudi-Arabialle, Egyptille ja Israelille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE