Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ilkka Kanerva avautui suoralla puheella, vertasi HVK:n tilanteeseen: “Tilat ovat rempallaan ja ministeriöillä ei näytä olevan tämä agendalla, eikä ole resursseja hoitaa asia kuntoon”

Lehtikuva

Puolustusvaliokunnan mietintö valtioneuvoston puolustusselonteosta on valmistunut. Mietintö on valiokunnan puheenjohtajan mukaan historiallisesti yksimielinen.

Rane Aunimo

Demokraatti

Valiokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että selonteko on myös poikkeuksellisen hyvin tehty sekä laadullisesti että konkretia-asteeltaan.

– Tämä antaa poikkeuksellisen hyvän keskustelupohjan jatkolle, jossa sihtinä on tuollainen knafti (vajaa) 10 vuotta.

Kanervan mukaan selonteossa merkittävää on se, ettei se katso asiaa vain kolmen perinteisen puolustussektorin näkökulmasta vaan se tuo kyber- ja avaruusteemat sekä teknologian kehittämisen merkittävyyden painavasti esille.

– Ilman niitä ei kokonaisturvallisuuden tavoittelu ole mitenkään mahdollista, jos noissa kyvykkyyksissä meillä ei ole niihin kynsiä tarttua.

Kanervan mukaan Suomella ei ole varaa heikkoihin lenkkeihin.

– Kokonaisuuden tulee toimia selvästi yhtenäisesti. Tällöin tullaan valmiuslakiin, jos on välittömiä kiireellisiäkin toimenpiteitä syytä odottaa. Samoin kansainvälistä avunantopäätöksentekoa koskien meillä on edelleen tarvetta kehittämistoimenpiteisiin, sen olemme tässä joutuneet näkemään, ei kaikkein vähiten viime aikoina Afganistanin asioiden merkeissä.

Kanerva nosti erikseen esille myös maanpuolustustahdon.

– Yhteiskunnan resilienssi on ajankohtainen kysymys. Se pohjautuu tietysti sille, kuten vanha kansa sanoo, kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Mutta kyllä maanpuolustustahdon merkitys Suomen puolustukselle on peruuttamaton kaikissa olosuhteissa.

Hän mainitsi myös henkilöstön jaksamisen, joka muodostaa jo “selvän haasteen”, joka ei ilman erillistä huomiointia tule kuntoon.

Kanerva kommentoi myös huoltovarmuutta ja puolustusteollisuuden.

– Elinvoimainen kotimainen puolustusteollisuus on meille olennaisessa roolissa ja Suomen vientilupakäytänteet ovat tiukimmat EU-alueella, jopa sillä tavoin, että puolustusteollisuuden mukaan viime vuonna meidän takamatkamme tässä, joka johtuu tiukista säännöistä ja normittamisesta, merkitsi heille 700 miljoonan euron tappion kärsimistä. Hävittiin kilpailussa, jossa muutoin olisi ollut edellytykset pärjätä.

Kanerva sanoi suoraan puolustusvoimien toimitiloista ja väestönsuojelusta.

– Tilanne on tällä hetkellä ehkä huolestuttavampi kuin tiedämmekään yleisesti. Tilat ovat rempallaan ja ministeriöillä ei näytä olevan tämä agendalla, eikä ole resursseja hoitaa asia kuntoon. Tämä asia tuo mieleen vähän sellaisen vaikutelman, joka suomalaiseen yhteiskuntaan muodostui silloin, kun meidän piti saada kasvomaskeja ja Huoltovarmuuskeskuksen tilanne oli mikä oli ja koko asian luonne paljastui vähän yllättäen. Meillä on väestönsuojelussa todellisuudessa erittäin hankala tilanne ja se vaatii kyllä nopeita huomioita osakseen.

Puolustusvaliokunnan jäsen Mika Kari (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että valiokunnan yksimielisyydelle on eduskunnassa tarvetta.

– Haluan nostaa yhden asian esiin ja se on informaatiopuolustukseen liittyvä kokonaisuus. Tiedusteluvaliokunnan puheenjohtajana myös olen hyvin tyytyväinen valiokunnan kirjauksiin niin informaatiopuolustuksesta, digitalisaatiosta kuin avaruudesta, joka myös tässä kokonaisuudessa tulee hyvin esiin.

– Toinen asia on turvallisuusselontekojen kokonaisuus. Toimin aikaisemmin julkistetussa sisäisen turvan selonteon seurantaryhmän puheenjohtajana ja olen painokkaasti itsekin sitä mieltä, että eduskunnan työn ja turvallisuusselontekojen yhteenhitsaamisen näkökulmasta olisi mielekästä yhdistää myös seurantaryhmän työt kolmen eri puolustus-, ulko- ja turvallisuus- ja sisäisen turvan selontekojen yhteydessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE