Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Ilmaisen talkootyön aika Suomen työmarkkinoilla ei ole tätä päivää – vaadimme, että kiky-sopimuksen 24 tunnin työajan pidennys lopetetaan

Nora Vilva
Työmarkkinat

Päivi Niemi-Laine

Kirjoittaja on JHL:n puheenjohtaja.

Kunta-alan neuvottelut ovat käynnistyneet. Kunta-alalla työskenteli 421 000 henkilöä lokakuussa 2018. Alalla on käytössä noin 7 500 erillistä ammattinimikettä, muun muassa lähihoitajia, varhaiskasvatusopettajia, lääkäreitä, välinehuoltajia, sosiaalityöntekijöitä, koulunkäynninohjaajia, palomiehiä, ruokapalvelutyöntekijöitä, sähköasentajia, ja puistotyöntekijöitä.

Päivi Niemi-Laine

Kaikilla näillä ammattilaisilla on kunta-alan palveluissa ja tehtävissä – kuntalaisen palveluketjussa – oma tärkeä tehtävä. Lääkäri ei leikkaa esimerkiksi ilman laitoshuoltajia ja välinehuoltajia ja sairaanhoitajia. Potilasturvallisuus syntyy aukottomalla ammattilaisten palveluketjuilla. Kunta-alan tehtävissä kaikilla ammattilaisilla on vahva koulutus ja osaaminen. Palkat laahaavat perässä. Ne on saatava nousuun, jotta ammattilaisia saadaan töihin kuntiin tai kuntayhtymiin. Jo nyt on huutava pula esimerkiksi välinehuoltajista ja laitoshuoltajista sairaaloissa. Jos henkilökuntaa ei saada lisää, uhkaa leik­kaustoiminta hyytyä.

Talven sopimusneuvottelukierrokselle pienipalkkaisille aloille on saatava vientialoja suuremmat korotukset, jotta palkkaeroja saadaan kurottua umpeen. Ilmaisten työtuntien aika on ohi.

Matalapalkkaisille aloille tarvitaan teollisuusaloja suuremmat palkankorotukset, jotta palkkaeroja saadaan kurottua umpeen. Tämä on myös tasa-arvokysymys. Valtaosa JHL:n jäsenistä työskentelee naisvaltaisilla aloilla. He ovat vuosia vauhdittaneet Suomen talouskasvua maltillisilla palkkaratkaisuilla. Nyt on korotusten aika.

Työtaistelut ovat ammattiliitolle viimeisin keino, joilla turvataan jäsenten kunnollinen palkkataso. JHL pohtii työtaisteluita aina hyvin tarkkaan eikä lähde niihin kevyin perustein.

Ilmaisen talkootyön aika Suomen työmarkkinoilla ei ole tätä päivää. Vaadimme, että kiky-sopimuksen 24 tunnin työajan pidennys lopetetaan. Työaika pitää palauttaa samalle tasolle kuin se oli ennen kikyä. Jos kiky-tunteja jatketaan, työntekijöille pitää maksaa niistä tukeva korvaus. Nykymuotoinen kiky-sopimus on kuopattava.

Vaihtelevan työajan eli niin kutsuttujen nollasopimusten pelisäännöistä pitää sopia työ- ja virkaehtosopimuksissa. Näitä sopimuksia käytetään edelleen väärin ja siitä kärsivät työntekijät.

Työehtosopimuksissa pitää parantaa myös ehtoja muun muassa työaikojen, työn ja muun elämän yhteensovittamisen ja tasa-arvon osalta.

Myös perhevapaita pitää kehittää ja opiskelua työn ohessa helpottaa. Jäsentemme mielestä sopimuksiin pitää kirjata mahdollisuus saada hoitovapaata, jos työntekijöiden vanhemmat ovat hoidon tarpeessa. Lisäksi isyysvapaan palkallista osaa pitäisi pidentää.

Meidän ensisijainen keinomme on neuvotella avoimesti työnantajien kanssa. Olemme kuitenkin valmiita vauhdittamaan neuvotteluita työtaisteluilla, jos oikeudenmukaisiin sopimuksiin ei muuten päästä. Työtaistelut ovat ammattiliitolle viimeisin keino, joilla turvataan jäsenten kunnollinen palkkataso. JHL pohtii työtaisteluita aina hyvin tarkkaan eikä lähde niihin kevyin perustein.

JHL:n tavoite työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa on selvä: ammattilaisten ostovoimaa on korjattava tasa-arvoa lisäävillä palkankorotuksilla, jotka näkyvät lisäeuroina tiliotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
24.9.2020
Hallitus neuvottelee rajoitustoimista ensi tiistaina – Pekonen toivoo alueilta ripeitä toimia‚ Saarikko pitäisi yökerhojen aukiolojen tarkastelua vastuullisena
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE