Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Ilmastonmuutos on siirtänyt monien lintujen muuttoaikoja

Kuvassa valkoposkihanhia Helsingin Töölönlahdella.

Ilmastonmuutos on selvästi vaikuttanut niiden lintujen muuttoaikoihin, jotka saapuvat Suomeen varhain keväällä ja lähtevät myöhään syksyllä. BirdLife Suomi -järjestön tiedottaja Jan Södersved kertoo, että monien lajien muuttoajat ovat muutaman vuosikymmenen kuluessa siirtyneet useita viikkoja.

– Esimerkiksi laulujoutsenten poismuuton huippu oli noin 30 vuotta sitten marraskuun alkupuolella, nykyään marraskuun loppupuolella. Viime vuonna uudenvuodenpäivä oli lajin vilkkain muuttopäivä, sanoo Södersved.

Sen sijaan niiden lajien muuttoon, jotka saapuvat Suomeen viimeisinä ja lähtevät ensimmäisinä, ilmaston lämpeneminen ei juuri ole vaikuttanut. Näillä lintulajeilla muuttomatkat ovat pisimpiä. Ne lähtevät matkaan perinnöllisen ajastuksensa perusteella eivätkä säiden mukaan.

Viileä alkukesä lykkäsi pesintää.

Tänä vuonna viileä alkukesä vaikutti siten, että monet muuttolintulajit saapuivat Suomeen tavallista myöhemmin. Samalla myös pesintä siirtyi myöhemmäksi, joten linnut ovat lähteneetkin myöhemmin.

Loppusyksyn muuttajat taas ovat lähteneet liikkeelle samoihin aikoihin kuin viime vuosina muutenkin. Esimerkiksi kurjet ovat muuttaneet pääosin toissa viikolla, kertoo Södersved.

– Jos lokakuu jatkuu pitkään lämpimänä, joidenkin lajien muutto saattaa siirtyä myöhempään, hän arvioi.

Valkoposkihanhia runsaasti liikkeellä.

Euroopan lintujärjestöjen EuroBirdwatch-tapahtumaan osallistuu tänä viikonloppuna kymmeniätuhansia ihmisiä Euroopassa ja Keski-Aasiassa. Suomessa muuttolintuja tarkkailee Södersvedin mukaan tuhansia ihmisiä viikonlopun aikana.

Lauantain näyttävintä antia oli valkoposkihanhien syysmuutto.

– Näyttävimmät keskittymät ovat Kymenlaaksosta Pohjois-Karjalaan, kertoo Södersved.

Lauantaina nähtiin Kemiönsaaressa Varsinais-Suomessa muun muassa sinipyrstö ja tulipäähippiäinen, molemmat Suomessa harvinaisia pikkulintuja.

Päivän mittaan havaittiin myös muutamia taiganuunilintuja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE