Kotimaa

Ilmastonmuutos on siirtänyt monien lintujen muuttoaikoja

Johannes Ijäs
Kuvassa valkoposkihanhia Helsingin Töölönlahdella.
Johannes Ijäs
Kuvassa valkoposkihanhia Helsingin Töölönlahdella.
Johannes Ijäs
Kuvassa valkoposkihanhia Helsingin Töölönlahdella.

Ilmastonmuutos on selvästi vaikuttanut niiden lintujen muuttoaikoihin, jotka saapuvat Suomeen varhain keväällä ja lähtevät myöhään syksyllä. BirdLife Suomi -järjestön tiedottaja Jan Södersved kertoo, että monien lajien muuttoajat ovat muutaman vuosikymmenen kuluessa siirtyneet useita viikkoja.

– Esimerkiksi laulujoutsenten poismuuton huippu oli noin 30 vuotta sitten marraskuun alkupuolella, nykyään marraskuun loppupuolella. Viime vuonna uudenvuodenpäivä oli lajin vilkkain muuttopäivä, sanoo Södersved.

Sen sijaan niiden lajien muuttoon, jotka saapuvat Suomeen viimeisinä ja lähtevät ensimmäisinä, ilmaston lämpeneminen ei juuri ole vaikuttanut. Näillä lintulajeilla muuttomatkat ovat pisimpiä. Ne lähtevät matkaan perinnöllisen ajastuksensa perusteella eivätkä säiden mukaan.

Viileä alkukesä lykkäsi pesintää.

Tänä vuonna viileä alkukesä vaikutti siten, että monet muuttolintulajit saapuivat Suomeen tavallista myöhemmin. Samalla myös pesintä siirtyi myöhemmäksi, joten linnut ovat lähteneetkin myöhemmin.

Loppusyksyn muuttajat taas ovat lähteneet liikkeelle samoihin aikoihin kuin viime vuosina muutenkin. Esimerkiksi kurjet ovat muuttaneet pääosin toissa viikolla, kertoo Södersved.

– Jos lokakuu jatkuu pitkään lämpimänä, joidenkin lajien muutto saattaa siirtyä myöhempään, hän arvioi.

Valkoposkihanhia runsaasti liikkeellä.

Euroopan lintujärjestöjen EuroBirdwatch-tapahtumaan osallistuu tänä viikonloppuna kymmeniätuhansia ihmisiä Euroopassa ja Keski-Aasiassa. Suomessa muuttolintuja tarkkailee Södersvedin mukaan tuhansia ihmisiä viikonlopun aikana.

Lauantain näyttävintä antia oli valkoposkihanhien syysmuutto.

– Näyttävimmät keskittymät ovat Kymenlaaksosta Pohjois-Karjalaan, kertoo Södersved.

Lauantaina nähtiin Kemiönsaaressa Varsinais-Suomessa muun muassa sinipyrstö ja tulipäähippiäinen, molemmat Suomessa harvinaisia pikkulintuja.

Päivän mittaan havaittiin myös muutamia taiganuunilintuja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat