Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Ilmastoystävällisestä elämästä pitää tehdä mahdollista kaikille, SDP:n Malm sanoo – ”Syyllistäminen on turhaa ja väärin”

Jukka-Pekka Flander

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm sanoo siirtymän hiilineutraaliuteen olevan välttämätön, mutta siitä on tehtävä tavalliselle kansalaiselle mahdollisimman helppo. Ilmastotoimia pitää Malmin mukaan tehdä syyllistämättä suomalaisia.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Malm kommentoi tiedotteessaan eduskunnassa keskiviikkona käsiteltyä ilmastovuosikertomusta, josta käy ilmi Suomen päästöjen painuneen ennätyksellisen alas vuonna 2020. Päästöjen vähenemiseen vaikuttivat muun muassa kivihiilen  ja turpeen polton väheneminen, koronapandemian vuoksi hiljentynyt liikenne sekä hakkuiden vähentyminen, mikä kasvatti Suomen hiilinieluja. Suomi on oikealla tiellä, Niina Malm katsoo.

– Vaikka ilmastonmuutos on ihmiskunnan isoin kriisi tällä hetkellä, toivoa edelleen on. Tavallisen suomalaisen syyllistäminen taas on turhaa ja väärin. Keskiössä täytyy olla yhteiskunnan rakenteiden muuttaminen vähähiilisiksi siten, että ilmastoystävällinen elämä on mahdollista kaikille asuinpaikkaan ja taloudelliseen tilanteeseen katsomatta – ilman arjen tarpeetonta hankaloitumista, Malm sanoo tiedotteessa.

– Koska siirtymä hiilineutraaliin hyvinvointivaltioon on välttämätön, valtion on tehtävä siitä tavallisille kansalaisille mahdollisimman helppo sekä kompensoitava kustannuksia pienituloisille, hän painottaa.

Hän toteaa, että uusia toimia päästöjen vähentämiseksi on otettava ripeästi käyttöön kaikilla sektoreilla, jotta tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä saavutetaan.

Malmin mukaan ilmastopolitiikassa tapahtuukin paljon tänä vuonna: tulossa on muun muassa keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelma, ilmasto- ja energiastrategian päivitys, maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma sekä Euroopan unionin ilmastolainsäädännön uudistaminen.

– SDP haluaa korostaa ilmastotoimien kiireellisyyden lisäksi niitä mahdollisuuksia, joita ilmastonmuutoksen torjunta luo suomalaiselle elinkeinoelämälle, teollisuudelle ja viennille. Tekemällä aktiivista ja vaikuttavaa ilmastopolitiikkaa Suomi varmistaa kilpailukykynsä ja yritystensä menestyksen tulevaisuudessa, Malm sanoo.

– Esimerkiksi suomalainen puhdas teollisuus on vientivaltti ja siksi myös energiapolitiikalla on iso rooli kokonaisuudessa. Toisaalta on ratkaistava ilmeisiä ristiriitoja, kuten se, että samalla kun vaaditaan teollisuuden sähköistämistä, energian hintaa halutaan nostaa käytön vähentämiseksi. Sähköistymiseen tarvitaan energiaa, joka on ympäristöystävällistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE