Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Imatran Heikki Luukkasen huolenaihe: Kuntademokratia ohenee, virkamiesvalta vahvistuu

Kokenut pitkän linjan imatralainen demarivaikuttaja Heikki Luukkanen on huolestunut kunnallisen demokratian nykytilasta ja tulevaisuudesta.

– Kuntademokratia on kaventunut. Esimerkiksi meillä Imatralla on ollut tämän vuoden alusta vain kaksi lautakuntaa. Lisäksi kunnat ovat yhtiöittäneet monia toimintojaan eli valtaa on siirtynyt kaupunginhallituksen pöydän ulkopuolelle.

Luukkanen arvioi myös, että soteratkaisun jälkeen kuntiin jää nykytilaan verrattuna vain 5-10 prosenttia vapaasta liikuteltavasta resurssista.

– Liikkumavara jää pieneksi. Esimerkiksi Imatralla pelätään, että soten kustannukset kaupungille kasvavat jatkossa. Kunnille jää vain marginaalisia tehtäviä ja yhtenä pelkona on, miten ihmiset saadaan jatkossa kiinnostumaan kunnan asioista ja lähtemään mukaan niitä hoitamaan.

Iso paperipinkka ei lisää demokratiaa

Samalla kun virkamiesten valta on kunnissa kasvanut, luottamushenkilöiden vaikutusmahdollisuudet ovat pienentyneet. Ja vaikeutuneet.

– Luottamushenkilöille tulee asioita niin paljon, että kunnollinen paneutuminen niihin on erittäin vaikeaa, sanoo Heikki Luukkanen.

Hän korostaa, että asiakirjojen määrällä demokratia ei kasva vaan heikkenee.

– Kun monistuskone tuli kaupungintalolle, se johti luottamushenkilöiden päätöksentekomateriaalin moninkertaistumiseen. Kun sitten otettiin digitaalihyppyjä, materiaali on monikymmenkertaistunut. Tässä on päästävä kohtuullisuuteen, jotta jokainen luottamushenkilö pystyy paneutumaan keskeisiin kysymyksiin päätettävissä asioissa.

 asiakirjojen määrällä demokratia ei kasva vaan heikkenee

Yljäämäisiä tilinpäätöksiä

Heikki Luukkasen mukaan Imatralla on mennyt kohtuuhyvin.

– Eihän mikään kunta voi näinä aikoina nousujohtoisesti. Päätimme 8 vuotta sitten, että kaupunki toimii kehyksen pohjalta ja siitä lähtien Imatra on tehnyt ylijäämäiset tilinpäätökset.

Kaupunki on sijoittanut ylijäämiään infraan, liikuntapaikkojen rakentamiseen, matkailun edistämiseen ja velan lyhentämiseen..

– Viime vuonna kaupunki rakensi yli 20 miljoonalla oman lämpölaitoksen. Sen ansiosta kaukolämmön asiakashintaa on voitu pudottaa viidenneksellä.

Imatra on saamassa myös uuden teatterin.

– Kaupunki vuokrasi Imatran sosialidemokraattien taloa pitkään ja siellä toimi teatteri. Nyt talo on purettu ja samalle tontille rakennetaan uutta noin kuuden miljoonan teatteritaloa. Se valmistuu ensi vuonna.

35 vuoden pituinen valtuustokausi päättyy?

Heikki Luukkanen valittiin Imatran valtuutetuksi vuonna 1981. Vuosien varrella hän on toiminut muun muassa kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja jäsenenä, valtuuston varapuheenjohtajana sekä monissa keskeisissä tehtävissä kuntayhtymissä. Tällä hetkellä Luukkanen on kaupunginhallituksen jäsen ja demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja.

– Seuraavissa kuntavaaleissa en enää todennäköisesti asetu ehdolle. Mutta aion ainakin olla vahvasti mukana hankkimassa hyviä ehdokkaita SDP:n listalle. Ehkäpä kunnallinen toimintani ei vielä kokonaan pääty, sillä voihan kuntapolitiikassa olla mukana ei-valtuutettukin.

Imatra on yksi Suomen sosialidemokraattisimmista kunnista. Vuoden 2012 kuntavaaleissa kannatus oli 38,3 prosenttia ja vuoden 2015 eduskuntavaaleissa 37 prosenttia

Kunnallisneuvos Heikki Luukkanen on johtanut Imatran työväenyhdistystä 30 vuotta. Taustalla oleva Tainionkosken työväentalo on ollut yhdistykselle usein myös taloudellinen haaste (Kuva: Markku Lahikainen)

Kunnallisneuvos Heikki Luukkanen on johtanut Imatran työväenyhdistystä 30 vuotta. Taustalla oleva Tainionkosken työväentalo on ollut yhdistykselle usein myös taloudellinen haaste (Kuva: Markku Lahikainen)


Työväentalo on mennyt veriin

Päivän nuorista lähtien eli 6-vuotiaasta alkaen demarikuvioissa mukana ollut Heikki Luukkanen liittyi Imatran työväenyhdistykseen vuonna 1963. Nyt hän on johtanut yhdistyksessä puhetta 30 vuota.

– Työväentalo ja tämä yhdistys ovat menneet minulla veriin. Kun ei ole ollut halukkaita puheenjohtajan vastuulliseen tehtävään, olen siinä jatkanut.

Vastuullisuutta tehtävässä tarvitaankin, sillä yhdistys omistaa Tainionkosken 1900-luvun alussa rakennetun työväentalon.

 Työväentalo ja työväenyhdistys ovat menneet minulla veriin

– Vanhassa talossa on ollut korjattavaa ja talo on kautta yhdistyksen historian ollut toimijoille taloudellinen haaste. Laskut ovat isot ja tuloja on aina pitänyt saada. Nyt tulemme toimeen, talossa on vuokralaisia. Toki korjausvelkaa on koko ajan. Ehkäpä kiinteistön pyörittäminen pitäisi eriyttää osakeyhtiöksi, tuumailee Luukkanen.

Toive: Imatran demari-yhdistykset yhteen

Imatralla on kolme demariyhdistystä. Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Luukkasen mielestä yhdelläkin pärjättäisiin.

– Toivon, että yhdistykset saataisiin pyyteettömästi yhteen katsomatta, kuka on rikas ja kuka köyhä. Omaisuusmassat voitaisiin panna yhteen ja näin saisimme toimintaan lisää tehokkuutta.

Aiemmin yhdistyksissä oli yhteensä yli tuhat jäsentä, nykyisin Imatran työväenyhdistyksen, Imatran sosialidemokraattien ja Vuoksenniskan työväenyhdistyksen yhteinen jäsenmäärä on noin 500.


Juttu on julkaistu Demokraatissa 9.6.2016.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE