Talous

IMF varoittaa Nordean pääkonttorin Suomeen muutosta – ”Suomen on korjattava katto nyt kun talouden aurinko paistaa”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Tässäkö Suomen suurin talousuhka?
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Tässäkö Suomen suurin talousuhka?
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Tässäkö Suomen suurin talousuhka?

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF patistaa Suomea julkisen talouden vahvistamiseen, kun taloudessa pitkästä aikaa pyyhkii hyvin.

IMF:n Suomen taloutta seuraavan ryhmän johtaja Alasdair Scott esitteli keskiviikkona Helsingissä valuuttarahaston arvion Suomen taloudesta.

IMF arvioi Suomen talouskasvun jatkuvan vahvana tänä ja ensi vuonna. Tämän vuoden talouskasvuksi arvioidaan 2,8 prosenttia ja ensi vuoden kasvuksi 2,3 prosenttia.

Pitemmällä aikavälillä talouskasvun arvioidaan kuitenkin putoavan noin 1,25 prosenttiin kun muun muassa väestön ikääntyminen ja työmarkkinoiden jäykkyys nakertavat kasvuvauhtia.

Scott hoputti Suomen hyödyntämään vallitsevaa noususuhdannetta ja kohentamaan julkisen talouden puskureita. Hän muistutti Suomen tavoiteltua suuremmasta julkisesta velasta ja siitä, että Suomen kaltainen pieni ja avoin talous on huomattavan altis ulkoapäin tuleville häiriöille.

– Nyt kun aurinko paistaa, on aika korjata katto, Scott sanoi.

Paikallisen sopimisen suuntaan

IMF:n Suomen taloutta seuraava ryhmä on ollut viime päivinä seurantamaassaan vuosittain toistuvalla vierailulla, jonka aikana he ovat tavanneet laajasti talouspolitiikan vaikuttajia ministeriöistä, tutkimuslaitoksista, työmarkkinajärjestöistä ja pankeista.

Julkisen talouden vahvistamisen ohella Scott kehottaa Suomen hallitusta myös rakenteellisiin uudistuksiin etenkin työmarkkinoilla. Keskitettyä palkkaneuvottelujärjestelmää olisi valuuttarahaston mielestä joustavoitettava paikallisen sopimisen suuntaan.

Scottin mukaan Suomen hyvää sosiaaliturvaa, kattavaa julkista terveydenhoitoa ja tasokasta julkista koululaitosta painottavassa sosiaalisessa mallissa on paljon arvokkaita piirteitä, mutta se asettaa myös kovia vaatimuksia kansantaloudelle.

– Tällainen sosiaalinen malli edellyttää korkeaa työllisyyttä, tuottavuutta, joustavuutta ja kilpailukykyä, Scott summasi.

Haasteellinen Nordea

Valuuttarahasto varoittaa raportissaan, että Nordean pääkonttorin syyskuussa lukkoonlyöty siirtyminen Suomeen aiheuttaa haasteita Suomen Finanssivalvonnalle.

– Muuton vuoksi on entistä tärkeämpää lisätä valvojan resursseja sekä harkintavaltaa asettaa tarvittaessa lisäpääomavaatimuksia, valuuttarahasto painottaa.

Lisäresursseja Finanssivalvonnalle on tulossa, sillä hallitus esitti lokakuussa, että valvontaorganisaatio saa tulevaisuudessa mahdollisuuden vaatia pankeilta ja sijoituspalveluyrityksiltä lisäpääomia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi IMF:n tutkijaryhmän lausuntoa. Hänen mukaansa IMF:n kommentit julkisen talouden vahvistamisesta ja rakenteellisten uudistusten tarpeellisuudesta ovat oikeansuuntaisia.

– Hallituksen arvio Suomen talouden tilasta on samanlainen, Orpo kirjoitti tiedotteessa.

Tuomas Savonen, STT

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat