Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Inflaatio järsii palkkapussia aika vauhdilla” – SAK perkaisi kaikki keinot tai tien päässä on lakkoja

LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta odottaa luovia keinoja, joilla työehtosopimusneuvotteluja saisi tuupatuksi eteenpäin.

Marja Luumi

Demokraatti

Siksi hän ehdottikin SAK:n edustajiston kokouksessa ostovoimasopimusta, joka helpottaisi palkansaajien tilannetta, kun inflaatio on nostanut rajusti muun muassa asumisen, liikkumisen ja ruoan hintoja. Käytännössä tämä merkitsisi sitä, että sosiaaliturvamaksut palautettaisiin työntekijöiltä työnantajan maksettavaksi sille tasolle, mitä ne olivat ennen kilpailukykysopimusta.

Elorannan mukaan kikyssä oli tuolloin kyse noin parin prosentin maksujen siirrosta. Kirosanaksikin mielletty kiky solmittiin vuonna 2016.

Työnantajat ovat tähän asti kiivaasti vastustaneet jo ajatusta maksujen siirrosta.

– He ovat todenneet, että kyse olisi pysyvästä muutoksesta. Mutta jos asia on joskus sovittu yhteen suuntaan, se voidaan sopia myös toiseen suuntaan. Mikään ei sitä sinänsä estä, Eloranta huomauttaa Demokraatille.

Toinen peruste ostovoimasopimukselle on työmarkkinatilanne, jota SAK:n puheenjohtaja kuvailee hankalaksi – jälleen kerran. Tällä hetkellä kaikki tuijottavat vientialojen pöytiin.

– Näyttää siltä, että ratkaisua ei oikein työmarkkinoilla tunnuta saavan aikaan. Nyt pitäisi miettiä vähän luovempia keinoja, miten tes-neuvotteluja voitaisiin edistää. Ostovoimasopimus voisi olla yksi helpottava elementti.

Lisää aiheesta

LAKOTKAAN eivät ole poissuljettuja ensi vuoden puolella, jos solmu palkankorotuksista ei aukea.

– Kun tilanne pitkittyy se myös mutkistuu. Entistä useampi ala alkaa olla sopimuksettomassa tilassa, ja kyllä se varmaan alkaa näkyä työmarkkinoilla.

Jo nyt on nähty ulosmarsseja muun muassa palvelualoilla.

– Se kertoo, että ihmisillä on myös tahtoa taistella eikä heillä ole kovin paljon ymmärrystä työnantajan toimille, kun inflaatio järsii palkkapussia nyt aika vauhdilla.

Kiinteä kertakorvaus on nostettu esille yhtenä vaihtoehtona saada palkkasolmua avatuksi. Eloranta arvioi, että sekin voivat olla neuvottelupöydässä osana ratkaisua.

– Varmasti korkean inflaation aikana mietitään kaikkia mahdollisia keinoja. Me SAK:ssa emme suosittele emmekä myöskään kiellä, ettei kertakorvauksesta saisi sopia, hän muotoilee.

PONTTA ay-liittojen vaatimuksille tuonevat uutiset Saksasta. Siellä teknologiateollisuuden osapuolet ovat solmineet kaksivuotisen ratkaisun, joka nostaa palkkoja 8,5 prosenttia ja lisänä tulee vielä 3 000 euron veroton kertakorvaus.

– Se kertoo tietysti siitä, että nousevat kustannukset ovat riesana joka puolella. Ihmisten toimeentulosta on pidettävä huolta tässä tilanteessa – siitä, että he saavat säällisen korvauksen työstään, Eloranta toteaa.

Hän huomauttaa, että aika monella teollisuuden alalla menee kuitenkin edelleen Suomessakin varsin hyvin.

– Yritysten taseet ovat vahvassa kunnossa ja tuloksentekokykyäkin riittää. Tuntuu kuitenkin siltä, että ainoastaan palkansaajilta vaaditaan malttia, Eloranta heittää viitaten työnantajien pelotteluun palkkainflaatiosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE