Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Influenssarokotukset alkavat Tampereella

Influessarokotukset alkavat Tampereella 9. lokakuuta.

 

Influenssarokotukset alkavat Tampereen kaupungin terveysasemilla maanantaina 9. lokakuuta 2017. Myös neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa aloitetaan riskiryhmiin kuuluvien rokottaminen.

Terveysasemilla annettavaan rokotukseen voi varata ajan Tampereen kaupungin verkkosivulta osoitteessa www.tampere.fi/influenssarokotukset tai terveyspalvelujen neuvonnasta numerosta 03 10023, joka vastaa joka päivä kello 7–22. Myös neuvolasta kannattaa kysyä rokotusaikaa tai varautua ottamaan rokotus normaalin neuvolakäynnin yhteydessä.

Aikuisten rokotuksille omistettu kampanjapäivä järjestetään tänä vuonna lauantaina 18. marraskuuta. Silloin rokotuksia annetaan kello 8–15 Hatanpään, Hervannan, Tipotien ja Tammelan terveysasemilla. Kampanjapäivänä rokotukseen voi tulla ilman ajanvarausta, mutta jonotuksen välttämiseksi kannattaa varata aika etukäteen.

Myös Omapihlaja rokottaa omia potilaitaan lauantaina 18. marraskuuta kello 8–15 Hervannan ja Kehräsaaren terveysasemilla.

Raskaana olevat ja alle kouluikäiset rokotetaan neuvolassa tai neuvolakioskissa
Raskaana olevat naiset ja alle kouluikäiset lapset rokotetaan omassa neuvolassa normaalin käynnin yhteydessä tai erikseen sovittuna ajankohtana. Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut koululaiset ja opiskelijat rokotetaan koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa.

Aiemmin rokottamattomat alle 9-vuotiaat lapset tarvitsevat kaksi rokotusta kuukauden välein, jolloin ensimmäinen rokotus suositellaan otettavaksi marraskuun aikana. 24–35 kuukauden ikäiset lapset voidaan rokottaa myös nenäsuihkeella, jolloin ei tarvita toista rokoteannosta.

Neuvolaikäisten lasten ja raskaana olevien on mahdollista saada influenssarokotuksia myös Neuvolakioskista (Perheiden talo, Itsenäisyydenkatu 21 B). Neuvolakioskissa influenssarokotuksia annetaan keskiviikkoaamuisin klo 8.30–11.30.

Monissa neuvoloissa järjestetään avoimia rokotuspäiviä. Tarkempia tietoja päivistä kannattaa kysyä omasta neuvolasta.

Riskiryhmien lisäksi myös lähipiiri saa maksuttoman rokotuksen

Maksuttoman kausi-influenssarokotuksen saavat seuraavat ryhmät: 65 vuotta täyttäneet, 6–35 kuukauden ikäiset lapset, sairautensa vuoksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, raskaana olevat naiset, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö ja potilas- tai asiakastyöhön osallistuvat opiskelijat, varusmiehet ja -naiset sekä tammikuussa 2018 varusmiespalvelukseen astuvat. Myös riskiryhmiin kuuluvien läheisillä on mahdollisuus maksuttomaan rokotukseen.

65 vuotta täyttäneille suositellaan influenssarokotuksen lisäksi pneumokokkirokotusta, elleivät he ole sitä ole aiemmin jo saaneet.

Pneumokokkirokotteen hankkimiseen tarvitaan resepti, jonka saa parhaiten kirjautumalla sähköisen asioinnin palveluun osoitteessa www.tampere.fi/influenssarokotukset tai soittamalla oman terveysaseman reseptipuhelimeen. Rokote täytyy ostaa apteekista, mutta se voidaan pistää erikseen tai influenssarokotuksen yhteydessä.

Pneumokokkirokote antaa hyvän suojan vakavia pneumokokin aiheuttamia tauteja, kuten keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä vastaan.

Varaa mukaan Kela-kortti tai neuvolakortti

Kausi-influenssakotukseen tulevilla olisi hyvä olla Kela-kortti tai neuvolakortti mukana. Rokottamista helpottaa vaate, jonka hihan saa helposti nostettua ylös.

Rokotuksen jälkeen on syytä varautua odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan.

Jos rokottamisen jälkeen tulee ongelmia, kannattaa soittaa Terveyspalvelujen neuvonnan numeroon 03 10023. Se vastaa joka päivä kello 7–22. Arkisin apua saa myös omasta neuvolasta ja koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta.

Rokotukset jatkuvat sen mukaan, kuinka pitkään influenssaa liikkuu ja joka tapauksessa ainakin tämän vuoden loppuun saakka. Lasten tehosterokotuksia annetaan vielä tammi-helmikuussa.

Keskustelua aiheesta

Tampereen talouden tasapainottaminen varmistaa kaupungin tarjoamat palvelut ja sen elinvoiman

Kuva: Kari Hulkko
- Kun kaupungin talous on kunnossa, on helpompi turvata kuntalaisten laadukkaat palvelut, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Tampereen kaupungin päättäjät sekä johtavat virkamiehet pohtivat perjantaina kaupungin talouden tasapainottamista ja siinä tarvittavia keinoja. Tarve leikata kaupungin menoja on tällä hetkellä noin 40–50 miljoonaa euroa. Leikkauksen tarve pienenee sitä mukaan, jos tai kun löydetään lisää euroja menojen kattamiseksi. Joka tapauksessa tekeillä olevalla sopeuttamisohjelmalla pyritään kaupungin menot saamaan verorahoituksen sallimalle tai mahdollistamalle tasolle.

Alkaneella valtuustokaudella noudatetaan ensinnäkin menokuria: menot voivat vuosittain kasvaa 1–2 prosenttia. Tampereella on takanaan seitsemän miinusmerkkistä vuotta. Toiseksi menoja on leikattava ja kolmanneksi tuloja lisättävä. Mikään kaupungin toiminta-alueista tuskin välttää säästöt.

Ilman valtionosuuksiin tehtyjä leikkauksia kaupungin talous olisi jos ei tasapainossa, niin kuitenkin paremassa tilassa. Kaupungin väkiluku kasvaa vuosittain 3 700 uudella asukkaalla. Kasvu on siirtynyt kehyskunnista (600 asukasta/vuosi) Tampereelle. Sekin lisää menoja.

– Tampereen kaupungin talous on pitkään ollut miinuksella. Suomen taloustilanteen käännyttyä kasvuun on oikea aika oikaista kaupungin taloustilanne. Kun kaupungin talous on kunnossa, on helpompi turvata kuntalaisten laadukkaat palvelut, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Vuosikatteen kasvu parantaa investointien rahoitusta

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajalan mukaan kaupungin toimintakatteen kasvu on viime vuosina hidastunut, mutta silti se on ollut vielä suurten kaupunkien joukossa keskimääräistä suurempaa. Toimintakate kuvaa toimintakulujen ja -tuottojen erotuksen, mikä kuntataloudessa on aina miinusmerkkinen, koska verotulot ja valtionosuudet esitetään tuloslaskelmassa.

Toimintakate + verotulot + valtionosuudet +rahoituskulut ( eli pitkälti lainojen korot) = vuosikate. Tämän vuoden talouarviossa vuosikatteeksi on arvioitu reilut 95 miljoonaa euroa. Nettoinvestoinneksi on arvioitu 207,5 miljoonaa euroa. Mitä lähempänä vuosikate on investointien hintaa, sen vähemmän on tarve ottaa lainaa. Velkaa Tampereella on kuitenkin siedettävästi muihin isoihin kaupunkeihin verrattuna.

Vuosikate osoittaa siis kunnan tulorahoituksen, joka jää käytettäväksi paitsi investointeihin myös sijoituksiin ja lainojen lyhennyksiin. Mikäli vuosikate on miinuksella, kunta on vaikeuksissa jo juoksevien menojensakin kanssa..

Tampereen tilikauden tulos on pudonnut suurten kaupunkien parhaimpien joukosta heikoimpien joukkoon.

– Vuosien 2014–2015 tuloskehitys on ollut Tampereella suurten kaupunkien heikoin. Vantaa ja Turku ovat kyenneet kääntämään alijäämäiset tulokset ylijämäisiksi, Tampere ei, Yli-Rajala muistuttaa.

Tuloslaskelmasta nähdään sekä tulojen määrä että se, mihin rahaa on kulunut. Tuloslaskelmassa on myös tilikauden tulos, joko voitto tai tappio.

Säästökeinoja sekä lisätuloja pohditaan

Tehostamistoimenpiteet kohdistuvat koko kaupunkikonserniin, ja tarkastelussa ovat kaikki tulot ja menot. Kaupunki hoitaa lakisääteiset palvelut. Pormestariohjelman mukaan tulo- ja kiinteistöverojen tarkastelu on mahdollista, mikäli muut toimenpiteet eivät riitä talouden tasapainottamiseksi ja palvelujen turvaamiseksi.

Kunnallisveron tarkistus on pormestari Lylyn mukaan viimesijainen toimenpide. Vuosina 2019 ja 2020 pidetään nykytaso. Mahdolliseen verojen korottamiseen palataan vuoden 2020 talousarvion laadinnan yhteydessä, kun sote- ja maakuntauudistuksen sekä yleisen talouskehityksen vaikutukset kaupungin talouteen ovat tiedossa.

Yleinen taloudellinen kehitys on tällä hetkellä suotuisa. Sen merkittävimmät vaikutukset näkyvät kuitenkin pienellä viiveellä.

Kaupungin talouden tuloihin ja menoihin voidaan vaikuttaa muun muassa palvelumaksuilla, kiinteistöverolla, taksoilla ja takausprovisioilla, osakeyhtiöiden osingoilla, omaisuuden myymisellä, verotulojen vauhdittamisella ja sen edellyttämillä toimenpiteillä.

Maksujen ja taksojen nostamiseen kaupunkilaisten kannattanee varautua. Omaisuuttaan, esimerkiksi turhia kiinteistöjään, kaupunki on kaupannut jo jonkin aikaa. Suuria tuloja ei ole syntynyt. Osakeyhtiöiden maksamiin osinkoihin asetettanee osa toiveista. Veroprosentin korottaminen olisi toki mahdollista vuoden 2019 talousarviota tehdessä.

Tarkastelua vaativat myös kaupungin palvelurakenne ja palvelutavat sekä henkilöstöpolitiikka. Edelleenkin mietitään toimintatapojen muutoksilla saatavia säästöjä. Digitalisaation mahdollisuuksia on jo kokeiltu monin tavoin. Henkilöstöä ei irtisanota. Luonnollinen postuma hyödynnetään.

Kaupungin talouden tasapainottamisohjelma käsitellään kaupunginvaltuustossa 23. huhtikuuta. Ohjelma etenee lauta- ja johtokuntien käsittelyyn toukokuussa. Vuoden 2019 talousarviokehys on 18. kesäkuuta kaupunginhallituksen käsittelyssä.

Keskustelua aiheesta

Politiikkaklubin paneelissa ja keskustelutilaisuudessa Tampereen Työväen Teatterin aseman heikentämistä ei hyväksytty

Politiikkaklubin paneeliin osallistuivat pormestari Lauri Lyly (vas), näyttelijä Karoliina Blackburn, kansanedustaja Sofia Vikman, toimitusjohtaja Pauliina Ahokas ja teatterinjohtaja Reino Bragge.

Ei liene yllätys, että Tampereen työväentalolla Politiikkaklubin järjestämä paneeli ja keskustelutilaisuus tuomitsivat tiistai-iltana  suunnitelmat leikata Tampereen Työväen Teatterin (TTT) valtionosuuksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama valtionosuustyöryhmä (VOS-työryhmä) esittää, että TTT:ltä otettaisiin pois sen asema kansallisnäyttämönä, mikä merkitsi ainakin ”parin miljoonan lovea teatterin vuosittaiseen budjettiin”.

Paneelissa olivat mukana Tampere-talon toimitusjohtaja Pauliina Ahokas, näyttelijä Karoliina Blackburn, Tampereen Teatterin (TT) teatterinjohtaja Reino Bragge, pormestari Lauri Lyly (sd.) ja kansanedustaja Sofia Vikman (kok.). Tilaisuuden juonsi  Tamperelainen -lehden päätoimittaja Karri Kannala.

Päätoimittaja Karri Kannala juonsi Politiikkaklubin tilaisuuden. Yleisö antoi kehut.

Pormestari Lauri Lyly toi tilaisuuteen sen osanottajia miellyttäneen uutisen: Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) oli parhaillaan vierailulla TTT:ssa kuunnellakseen teatterin edustajien näkemyksiä VOS-työryhmän suunnitelmista.

Paneelikeskusteluunkin ministeriä pyydettiin yllätysvieraaksi, mutta hänen aikataulustaan siihen ei löytynyt rakosta. Asian parissa tiiviimmin työskennelleet, kuten kansanedustaja Sofia Vikman, antoivat tunnustusta ministeri Terholle asiallista suhtatumista TTT:n huoliin.

Lämmittelykysymys panelistien omasta suhteesta teatteriin

Paneelin puheenjohtaja Karri Kannala teki tilaisuuden aluksi ”lämmittelykysymyksen”. Hän tiedusteli, mikä panelistien oma suhde on teatteriin.

Jokainen kertoi käyvänsä säännöllisesti teatterissa. Kaikki olivat katsoneet molemmissa kaupungin isoissa teatterissa muun muassa ensi-illat, jotka käsittelevät vuoden 1918 tapahtumia. Reino Braggella oli toki teatterinjohtajana laajin skaala, mikä luonnollisesti johtuu hänen työstään.

Kannala kyysyi seuraavaksi, miten panelistit reagoivat kuulleessaan VOS-työryhmän esityksestä.

Pauliina Ahokas oli saanut tietoa työryhmän suunnitelmista jo ennen niiden virallista julkistamista. Niin varmaan muutkin panelistit. Tieto niistä oli vuotanut monen toimittajankin korviin. Ahokas pahoitteli sitä, että keskustelu jäi alkuvaiheessaan vain tamperelaisten sisäiseksi. Nyt tilanne on onneksi muuttunut.

Reino Bragge ajatteli, että työryhmän suunnitelma ei voi ”näin” toteutua. Jos rahaa ei tule lisää, siitä ei hyvää seuraa.

Katariina Blackburn puolestaan oli shokissa viikon.

– Tunnen paitsi näyttelijät myös muut teatterin työntekijät. Jos rahat valuisivat Helsinkiin, teatteriväen työttömyys ei kasvaisi ainoastaan Tampereella vaan koko maassa. Ihmettelin sitäkin, ettei (Suomen) Näyttelijäliitolta kysytty asiasta mitään.

Sofia Vikman havaitsi paitsi teatterissa myös matkailualalla työskentelevien työllisyyttä haittaavat vaikutukset. Vikman kertoi, että asian tiimoilta tavattiin ministeri Terho. Hänelle kerrottin heti, että valtion asianomaisista tuista menisi 60 prosenttia Helsinkiin, missä kuitenkin asuu vain 20 prosenttia maan asukkaista.

Pormestari Lylyä huolestutti paitsi teatterien ja teatteritaiteen tulevaisuus Tampereella, myös työryhmän esityksen taloudelliset vaikutukset koko Pirkanmaalle. Lyly painotti, että teatterit ja kulttuuri ylipäätään ovat Tampereen ja Pirkanmaan yksi merkittävä vetovoima.

– VOS-työryhmän suunnitelmilla on haitalliset vaikutukset myös Tampereen näyttelijäkoulutukselle. Jos ne toteutuvat, pääsevätkö opiskelijat isolle näyttämölle? Miten esitetty ratkaisu vaikuttaa Tampereen hakemukseen ja asemaan kilpailussa Euroopan kulttuuripääkaupungista? Tähtäin on vuodessa 2026. Tampere ei voi lisätä TTT:n tukea. Meillä on tuettavana muitakin teattereita.

Lylyn mukaan tilanne voi muuttua hallituskoalition vaihtumisen myötä

Valtiovarainministerikin tietää

Sofia Vikmanin mukaan TTT:n asemaa uhkaavat suunnitelmat ovat nyt tiedossa myös Tampereen ulkopuolella. Valtiovarainministeri Petteri Orpoakin (kok.) on asiasta informoitu.

Karoliina Blackburnin mukaan näyttelijät muuallakin kuin Tampereella ymmärtävät vaaran. Hänen mukaansa näyttelijät pannaan tavallaan taisteleman keskenään: ”vapaa kenttä vastaan laitosteatteri”. Ei ymmärretä, että näyttelijät tai taiteilijat yleensä vaihtavat työpaikkaa.

Blackburnin mukaan taustalla kummittelee myös Tohlopin draamatuotannon kohtalo. Tarkoitus oli lisätä tuotantoja ja näyttelijöiden kannalta töitä, mutta toisin kävi.

Reino Braggen mukaan asiasta on teatterinjohtajien kesken keskusteltu vähän.

– Joku johtaja on kysynyt TTT:n erikoisaseman perään. Ehkä jotkut toivovat omille, pienille ryhmilleen enemmän tilaa.

Pauliina Ahokkaan mukaan jotkut haluavat TTT:n säilyttävän asemansa, jotkut taas eivät. Taideneuvoston lausunto asiasta on kuulemma työn alla.

Mitä kaupunki voi tehdä?

Talouttaan paikkaava Tampere ei rahallista tukeaan voine lisätä. Se, mitä pormestari Lylyn mukaan kaupunki voi tehdä, on vaikuttaa VOS-työryhmän esityksestä tehtävään lopulliseen päätökseen.

– Jos lisää rahaa ei löydy, nykyinen järjestelmä on säilytettävä.

Tampere on pitkään rakentanut ja tukenut teattereitaan. Tuen piiriin on kyetty niukoistakin ajoista huolimatta ottamaan uusia teattereita, esimerkiksi Tampereen Komediateatteri. Tampere on tukenut varsin avarakatseisesti myös muuta kulttuuria.

Tampereen teatterit tarjoavat hengähdyshetken paitsi kaupunkilaisille myös monille muillekin ihmisille – myös Pirkanmaan ulkopuolella asuville.

Pauliina Ahokkaan mielestä TTT:n toimintaedellytysten tuhoaminen heikentäisi myös Tampere-talon asemaa. Hän pelkää lumipalloefektiä.

Miten käy?

Kannala kysyi tilaisuuden lopuksi, mitä jos TTT menettää kahden miljoonan euron valtionosuutensa?

Selkeimmän vastauksen antoi Reino Bragge. Hän sanoi, että edessä on lisätulojen hankkiminen tai säästöt. Säästöjä voisi löytyä esimerkiksi Tampereen isojen teattereiden hallinnon yhdistämisellä.

Bragge kuitenkin uskoi, että meneillään olevassa taistossa saavutetaan torjuntavoitto. Ahokas ilmoitti olevansa kannassaan Braggea varovaisempi.

Sofia Vikman puolestaan totesi, ettei ”leikkuri toteudu”, Katariina Blackburn ei suostunut veikkaamaan, mutta toivoi, että ” ihmisillä olisi järki päässä”.

– Teemme kaikkemme, ettei leikkuri toteudu. Muu on korkeimmassa kädessä, pormestari Lauri Lyly totesi.

Kantaa otettu ja keskusteltu eduskuntaa myöten

Pirkanmaan maakuntahallitus vaatii 12. maaliskuuta asiasta antamassaan lausunnossa, että valtionosuustyöryhmän esitystä Tampereen Työväen Teatterin osalta muutetaan nykyisen valtionosuuden turvaavalle tasolle. Maakuntahallituksen mielestä TTT:n tulee jatkossakin olla yksi Suomen kansallisnäyttämöistä.

Viime viikolla eduskunnassa käytiin ajankohtaiskeskustelu suomalaisen kulttuurin merkityksestä, kehitystrendeistä ja muuttuvasta toimintaympäristöstä. Yhtenä isoimmista kysymyksistä nousi esiin Tampereen Työväen Teatterin asema. TTT:n puolesta ääntä käyttivät etenkin pirkanmaalaiset kansanedustajat. Huoli teatterista yhdisti kansanedustajat yli hallitus- ja oppositiorajojen.

Artikkelia on korjattu  14. maaliskuta kello 20.05. Tamperelainen -lehden päätoimittajan etunimi on Karri eikä Kari. Pahoittelemme virhettä.

Niin punaiset kuin valkoisetkin ”sankarivainajat” saatettiin hautaan perinteisin kristillisin menoin

Tutkija Anna Huhtala kertoi Werstalla punaisten ja valkoisten hautajaistavoista sisällissodassa.

” Alma tuli kansliaan pyhäpuvussaan.
– Minä tulin puhumaan niistä pojista.
– Niin minä otan osaa…minä puhuin heidän puolestaan…mutta niin tapahtui kuin tapahtui….
– Minä vaan aattelin että … siunattuun maahan … Ja sentään siunata.
Kirkkoherra sanoi hermostuneesti:
– Odottakaa nyt … minä en voi ainakaan vielä järjestää …On vastustettu heidän hautaamistaan kirkkomaahan.
– Mutta kun meillä olis se isän ja minun ostama hauta….Sais siihen.
– Sehän on selvää. Teillähän on hauta… Mutta kun kysymys onkin kokonaan siitä, salliiko esikunta heitä ottaa pois nykyisestä haudastaan. Ja toistaiseksi minä luulen sen olevan mahdotonta. Odotetaan nyt … kun tämä viha vähän tasaantuisi.”

(Väinö Linna, Täällä Pohjantähden alla)

Väitöskirjatutkija, filosofian maisteri Anna Huhtalan mukaan sisällissodan uhrien hautajaisissa meneteltiin pitkälti samojen kristillisten perinteiden ja arvojen mukaan, oli hautaan saatettu uhri punainen tai valkoinen.

Huhtala esitelmöi torstaina Työväenmuseo Werstaalla aiheesta ”Jakautuneen maan vapaussankarit – hautajaiset ja muistaminen keväällä 1918”. Luento oli osa Werstaan ”Sisällissodan muistot” – luentosarjaa. Werstaan lisäksi luentosarjan järjestäjänä on Tampereen seudun työväenopisto.

Huhtalan mukaan sodan molempien osapuolten hautajaisrituaalien pohjan loi evankelisluterilainen kirkkomme ja kansalliset perinteemme. Kun tai jos eroja halutaan hakea, niitä löytyi vaikkapa kuolinilmoituksista. Oikeiston sankarien kuolinilmoituksia siivittivät muun muassa sanat isän- ja synnyinmaa. Vasemmiston vapaus ja oikeudenmukaisuus.

Kuolleet ruotsalaiset vapaaehetoiset haudattiin joko Vaasaan tai toimitettiin kotimaahansa. Valkoisten puolella taistelleet saksalaiset saatettiin hautaan pitkälti Helsingissä. Punaisiin ja heidän tukijoihinsa kuuluneet venäläiset vainajat peiteltiin joukkohautoihin. Pääosa valkoisista suomalaisista sotilaista vietiin kotikontujensa multiin.

Tampereella kuollut punapäällikkö Hugo Salmela haudattiin Huhtalan mukaan aluksi Tampereen Pyynikillä sijainneen Thermopyleen kentän kohdilla olleeseen joukkohautaan. Se on myöhemmin siirretty alueelta pois. Werstaan erikoistutkijan Kimmo Kestisen mukaan haudan siirto saattoi johtua ainakin osin siitä, että alueella toimi aikoinaan vesitorni.

”Hyvästi, älä pelkää”!

Huhtalan mukaan sisällissodassa kuoli 35 000 – 36 000 ihmistä. Valkoisia kaatui 3 500, punaisia 5 200. Loput vei puolin ja toisin tehdyt murhat, vankileirit, niissä nähty nälkä ja kurjuus. Myös teloitusten edessä moni menetti henkensä. Koskelan veljeksistä kaksi, jotka heittivät hyvästit sanoin: ”Hyvästi, älä pelkää”!

Huhtalan mukaan helmikuussa 1918 yksityisten voimin ryhdyttiin pitämään huolta valkoisten vainajista – ensimmäisenä Kangasalan Suinulan valkoisista uhreista. Punaisten yleisesikunnassa oli ambulanssiosastonsa. Se käsitteli niin komentamiensa sotilaiden väliaikaiset kuin pysyvätkin hautapaikat.

Tyyliin kuului maaseudulta perityt tavat ruumiin pesuineen, joita vielä tulevissakin sodissa noudatettiin. Vasta 3. huhtikuuta valkoiset pitivät ensimmäiset varsinaiset sankarihautajaiset. Samoihin aikohin Mannerheim antoi päiväkäskynsä vainajien tunnistamisesta ja kotimaan multiin saattamisesta.

Valkoiset saivat liki kaikki kaatuneensa kotikontujensa hautuumaille. Punaisten onnistumista tässä suhteessa ei ymmärrettävistä syistä voi arvioida. Se tiedetään, että yritystä oli, mutta suurin osa punaisten ruumiista kaivettiin joukkohautoihin.

”MInä niitten poikien takia…

Kun aika ja taistelut joustivat, hautajaiset järjestettiin mahdollisimman juhlavasti. Punaisetkin veivät hautajaiskulkueensa läpi kaupungin. Saattueen lähtöpaikka valkoisilla oli kirkko, punaisilla usein työväentalo.

Molempien kulkueiden hautajaissaattoa tahditti Hautalan mukaan soittokunta. Valkoisten vainajien arkku oli – valkoinen. Punaisten värivalikoima liikkui mustan, punaisen ja valkoisen välillä. Valkoisten kulkue kantoi ainakin suruharsoista leijonalippua.

Punaisillekin liput olivat hautajaiskulkueissa erittäin tärkeitä. Ne kertoivat, minkä puolesta taisteltiin. Edustettuina hautajaissaatoissa olivat muun muassa ay-liikkeen ja työväenyhdistysten liput. Puolin ja toisin sankarihautajaisissa ammuttiin kunnialaukaukset.

Valkoiset virittelivät sankarihautajaisissa virsiä ja esimerkiksi Ateenalaisten laulua. Viimemainittu oli ruotsalaisen runoilijan Viktor Rydbergin kirjoittama. Se kertoi aatenalaisten taistelusta kotikaupunkinsa puolesta. Useat suomalaiset kirjailijat ovat suomentaneet runon. Sen on säveltänyt Jean Sibelius.

Huhtalan mukaan punaisten hautajaisissa soi muun muassa Marseljeesi, mikä oli vallankumouksellisten tunnussävel Ranskan suuressa vallankumouksessa. Marseljeesia on käytetty eri puolilla maailmaa vakkankumous- ja työväenlauluna. Siihen on tehty useita eri sanoituksia.

Valkoisten hautajaisissa äänessä papit

Vakoisten sankarihautajaisissa puheiden pitäjinä olivat tietysti papit, mutta myös kansanedustajat ja muut merkkihenkilöt.

Punaisia viimeiselle matkalle saatettaessa ääneen pääsivät kansanvaltuuskunnan jäsenet, kunnanvaltuutetut ja muut työväenliikkeen johtajat toimittajiakaan unohtamatta.

Huhtalan mukaan puheet julkaistiin silloin kun voitiin päivälehdissä. Niiden tarkoitus oli lohduttaa omaisia, manipuloida ja nostattaa taistelutahtoa: jo annetut uhrit ikäänkuin velvoittivat jatkamaan taistelua.

Sota vaikutti luonnollisesti myös hautajaispuheiden sisältöön.. Valkoisten puolesta puhuneet papit osasivat asiansa. He puhuivat tavallaan pyhästä sodasta, kun valkoisten sotilaat olivat heidän mielestään jumalan asialla.

Punaiset eivät heille hävinneet, kun he puhuivat työväen puolesta uhrautuneista ja heidän asettamastaan velvoitteesta jatkaa taistelua. Punaisten puheet kylvivät vihaa ja pakkoa jatkaa taistelua.

Siunattuun maahaan

Sodan jälkeen kaatuneiden punaisten omaiset tunsivat suurta tuskaa siitä, että heidän omaisiaan ei saanut haudata hautausmaille – siunattuun maahan. Jos punaiset vainajat sallittiin haudata kirkkomaalle, se tapahti pikemminkin isoissa kaupungeissa kuin pienillä paikkakunnilla.

Jotkut kokivat kirkkomaan ulkopuoliset haudat valkoisten kostoksi. Kostoksi koettiin sekin, että punaisten haudoille ei sallittu muistomerkkejä. Ensimmäiset niistä tehtiin luonnonkiviä hyväksi käyttäen. Selkeä muuutos suhtatumisessa punaisten hautoihin tapahtui vasta viime sotien jälkeen. Punaiset eivät katsoneet hyvällä silmällä myöskään eri puolille maata kohonneita vapaudenpatsaita.

Huhtalan mukaan kaikki punaiset eivät kokeneet uskoa ja aatetta toistensa kanssa ristiriidassa oleviksi asioiksi. Punaisten joukossa ei esiintynyt laajaa uskonnonvastausuutta. Monet hakivat sodassa lohtua uskonnosta.

Jotkut papit tarttuivat aseisiin valkoisten puolella, mutta ei heitä suuremmassa määrin tiedetä vainotun. Sisällissodan aikaan maassa oli noin 1 000 pappia, joista kymmenkunta menetti henkensä. Monet papit etenkin Etelä-Suomessa jatkoivat työtään seurakunnissaan.

Keskustelua aiheesta

Kirsi Kaivonen hyppäsi suureen tuntemattomaan

Kirsi Kaivonen sanoo uskonsa soten toteutumiseen kohta loppuvan.

Viime kevään kuntavaalien suurimpia tamperelaisia yllätysnimiä oli SDP:n listalta valtuustoon noussut ensihoitaja Kirsi Kaivonen. Yllätys oli varmaan yhtä suuri hänelle itselleen kuin tamperelaisillekin.

Kaivonen sanoo tulleensa siitä ryhmästä, jota SDP:n on tavoiteltava ja kyettävä puhuttelemaan entistä paremmin. Kaivonen tuli politiikan ulkopuolelta.

– Kun Pekka Salmi kysyi minua ehdokkaaksi, harkitsin pitkään vastaustani. Kampanja-aikaa oli todella vähän, joten kysyin itseltäni, onko mitään järkeä lähteä mukaan näin myöhään. Mietin myös, että tiedänkö mihin olen lähtemässä ja kykenenkö tähän, Kaivonen sanoo Tampereen keskustan kahvilassa.

Omien sanojensa mukaan hän hyppäsi suureen tuntemattomaan, joka pelotti. Jalat vahvasti maassa olevaa Kaivosta pelottaa edelleen ja edelleenkin hän katselee asioita tuorein silmin. Alle vuoden kokemuksella ei rehellinen valtuutettu kutsu itseään kokeneeksi.

Kaivonen teki tukiryhmänsä kanssa tehokkaan ja menestykseksi osoittautuneen kampanjan vain neljässä viikossa. Iso kiitos menee edelleen kampanjapäällikölle. Kaivonen tiesi vahvuuksiensa olevan puhumisessa ihmisille tavallisella kielellä, sote-asioiden tuntemisessa ja ahkerassa some-kirjoittelussa.

– Minulla oli oma tyylini somettaa ennen vaaleja ja tyylini olen säilyttänyt. Kirjoitan omaan ammattiini ensihoitajana liittyvistä asioista ja Tampereen kaupungin kuulumisista, Kaivonen sanoo.

Valtuustoon mukavuusalueen ulkopuolelta

Valtuustotyötä ajatellen Kaivonen hyppäsi liikkuvaan junaan, joka oli monissa pitkään valmisteluissa olevissa asioissa jättänyt taakseen monta asemaa.

– Olen usein miettinyt, että uskallanko kysyä tuosta ja tuosta asiasta tai pyytää neuvoa minua kokeneemmalta. Olen valtuuston tulokas ja myönnän sen rehellisesti. Tulin valtuustoon mukavuusalueeni ulkopuolelta ja vaikka olen jo paljon oppinut ja sisäistänyt, niin minulla on edelleen alle vuoden kokemus. Minulla on vielä paljon opeteltavaa, Kaivonen sanoo.

Kun Kaivonen lopulta päätti lähteä mukaan kuntavaaleihin, oli taustalla kiinnostus hänelle tärkeiden asioiden hoitamisesta ja tunne siitä, että sote-puolella on kokeneella ensihoitajalla oikeasti annettavaa.

Työssään Kaivonen näkee joka päivä elämän hyvät ja huonot puolet. Käytännössä, ihmisten arjessa. Siksi Kaivonen vakuuttuikin siitä, että valtuustossa hän voi saada äänensä kuuluviin.

– Tampereella on meneillään monia isoja kokonaisuuksia. Koen, että olen jo tuonut rohkeasti esille ajatuksiani sotesta ja ihmisen arjesta, jota näen työssäni päivittäin. En ole arkaillut tuoda asioita esille ja esimerkiksi pormestarin nimittämässä huumetyöryhmässä olen tuonut esille ammatillista näkemystä, Kaivonen sanoo.

Usko soteen on loppumassa

Kaivonen sanoo uskon soten toteutumiseen kohta loppuvan. Maakuntavaalit kauhistuttaa, kun maan hallitus ei vieläkään ole saatu konkreettista tietoa tuotettua. Samoilla vahvoilla tuntemuksilla Kaivonen ajattelee myös sotesta.

Kaivosta harmittaa, kun sotessa mennään suuntaan ja toiseen kaiken aikaa, kun olisi pitänyt tehdä päätöksiä.

– Kummassakin on otettava aikalisä. Mieluummin aikalisä kunnon valmistelutyölle, kuin väkisin runnoa huonosti valmisteluja asioita päätökseen. Asioita valmistelevat valtion virkamiehet ja hallitus ovat tehneet todella huonoa työtä, eivätkä he ole ymmärtäneet, kuinka valtavan isoista asioista on kyse, Kaivonen sanoo.

Kaivosen ensimmäisestä valtuustokaudesta on vielä jäljellä reilut kolme vuotta. Hän toivoo nelivuotiskauden jättävän enemmän hyvää kuin huonoa. Toivomuksena on saada aikaiseksi isoja päätöksiä tämän valtuuskauden aikana.

– Toivottavasti neljästä vuodesta jää niin paljon hyvää, että haluan yrittää toiselle valtuustokaudelle, Kaivonen sanoo.

Teksti ja kuva: Ismo Alhoniemi

Keskustelua aiheesta

Eduskunta keskustelee tänään kulttuurista, nouseeko TTT:n rahoitus esiin – Viitanen: ”Koko Pirkanmaan kulttuurielämä huolissaan tilanteesta”

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kansanedustaja Pia Viitanen (sd.)

Eduskunta käy tänään kello 14 alkaen ajankohtaiskeskustelun suomalaisen kulttuurin merkityksestä, kehitystrendeistä ja muuttuvasta toimintaympäristöstä.

SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen kertaa, miten aloite keskusteluun syntyi syksyllä spontaanisti salidebatissa. Viitanen nosti esiin muun muassa ajatuksen maksuttomasta museokuukaudesta. Keskustelu laajeni ja lopulta kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru ehdotti ajankohtaiskeskustelua kulttuurista, mitä muun muassa Viitanen kannatti.

– Jo keskustelun kuluessa Kiuru sanoi, että lähtee kirjoittamaan aloitetta. Hän otti pian yhteyttä minuun ja kysyi, voitaisiinko tehdä yhteistyötä. Vain pari päivää meni, että saimme yli 100 nimeä kokoon aloitteeseen. Kiuru keräsi nimiä eduskuntasalin oikealla puolella istuvilta kansanedustajilta ja minä vasemmalta.

Kiuru ja Viitanen ovat molemmat pirkanmaalaisia kansanedustajia. Viitanen on entinen kulttuuri- ja asuntoministeri.

Viime aikoina kulttuurin kentällä on puhuttanut opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman asiantuntijatyöryhmän ehdotus – tosin ei yksimielinen – valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta. Ryhmän mukaan Tampereen Työväen Teatterin (TTT) kansallisnäyttämön asema tulisi poistaa. Se tarkoittaisi kahden miljoonan euron lovea TTT:n vuosibudjettiin.

Viitanen toteaa, että valtionosuusrakenteen uudistaminen sinänsä on kannattavaa.

– Ylipäätään kulttuuriin kestävä rahoituspohja tulee turvata ja valtionosuusuudistus, joka sinänsä on tarpeellinen, edellyttää kaikkinensa lisää resursseja, muuten ei onnistunutta kokonaisuutta saada aikaan. Kulttuuri ansaitsee tämän satsauksen ja se kannattaa. Kulttuuriin suunnattu panos tuottaa itsensä monin kerroin takaisin.

Sen sijaan TTT:n aseman ja rahoituksen muuttaminen on Viitasen mukaan käsittämätöntä ja myös perusteetonta. Hän muistuttaa, että kyse ei ole vain Tampereesta.

– Tampereen Työväen Teatterin katsojista jopa 40 prosenttia tulee muualta. Päänäyttämö jouduttaisiin sulkemaan, irtisanomisia tulisi useita kymmeniä. Koko Pirkanmaan kulttuurielämä on huolissaan, sillä kaikki näkevät, että päätöksellä olisi isoja välillisiä vaikutuksia.

– On ollut hyvin arvokasta, että kaikki Pirkanmaan kansanedustajat , elinkeinoelämä, Tampereen kaupunki, Pirkanmaan liitto sekä Aamulehti pääkirjoituksessaan ovat pitäneet TTT:n puolta. Sympatiaa on tullut muutoinkin ympäri maata, Viitanen sanoo ja vaatii, että päätöksestä luovutaan.

Rantapallo ja pingispallo.

Ministeriaikoinaan Viitanen sai torpattua kulttuurin budjettileikkaukset ja sai kehyksiin jopa lisää rahaa. Jo tuolloin hän käytti vertausta, jossa hän kuvasi koko valtion budjetin rantapalloksi. Siihen verrattuna kulttuurin rahoitus on kuin pingispallo.

– Mutta jos pingispallon vetäisi pois rantapallon sisältä, se ei pelastaisi rantapalloa, koska siitä lähtisivät ilmat pois. Eli kulttuuri pienelläkin rahoitusosuudellaan ylläpitää systeemiä ja ihmiset voivat ammentaa yleistä hyvinvointia. Kulttuurilla on laajat heijastusvaikutukset kaikkeen henkisestä hyvinvoinnista alkaen aina talouskasvuun ja luovan työn kautta syntyvään talouteen, Viitanen kuvaa.

Hän mainitsee Pirkanmaan festivaalien 2012–2014 tekemän tutkimuksen, josta ilmeni, että festivaaleilla ja kulttuurikohteissa vierailleet ihmiset toivat Pirkanmaan alueelle 250 miljoonan euron tulot. Niistä noin 140 miljoonaa euroa tuli Pirkanmaan ulkopuolelta.

– Yleisesti SDP:n näkökulmasta okulttuurissa on tärkeää saavutettavuus eli se, että kaikilla on oikeus päästä nauttimaan kulttuurista ja kaikilla on oikeus olla itse luova katsomatta asuinpaikkaa, ikää tai rahapussia. Kulttuurin kynnyksen olla kaikkien kaveri pitää olla matala. Siksi kaikki sellaiset keinot, joilla pystymme tuomaan taidetta ja kulttuuria ihmisten lähelle ovat tärkeitä, Viitanen sanoo ja mainitsee esimerkiksi Tampereen Hervannasta ja Tesomalta monia projekteja, joissa kulttuuria on tuotu lähiöihin ihmisten keskuuteen.

Keskustelua aiheesta