Huvudnyheter

Inför FSD:s kongress – ABL sammanfattar

Johan Kvarnström
Fjolårets kongress ordnades i Borgå. I år vallfärdar finlandssvenska socialdemokrater till Västnyland.

I helgen träffas finlandssvenska socialdemokrater från hela landet i Karis, Raseborg, för årets kongress. En extra festlig sådan, eftersom Finlands Svenska Socialdemokrater i år firar sitt 120-årsjubileum. ABL har sammanfattat allt du behöver ha koll på.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Platsen

 

Årets jubileumskongress hålls på utbildningscentret Lärkkulla i Karis, Raseborg. Lördagens kvällsfest hålls på Karis FBK. 

 

 

Programmet

 

Helgen inleds med välkomstprogram, bestående av musik och hälsningsanföranden. Därefter blir det allmänpolitisk debatt, med inledning av Socialdemokratiska kvinnors ordförande, Europaminister Tytti Tuppurainen.

 

 

Efter lunch följer remissdebatt om framställningarna till kongressen, se nedan, innan den första kongressdagen avslutas med utskottsarbete. På kvällen ordnas kvällsfest för att fira 120-åringen FSD, där statsminister och partiordförande Antti Rinne håller kvällens festtal.

 

På söndagen fortsätter kongressen med personval (se nedan) och beslutsbehandling. Därefter ordnas ett jubileumsseminarium under rubriken ”Stolt men inte nöjd – hur den nordiska modellen kan bygga en hållbar framtid”. I diskussionen deltar Matias Kaihovirta, Rebecca Åkers, Johan Kvarnström och Hans Ekström. Dessutom presenterar minister Kaj Bärlund sina färska memoarer ”Ge miljön en chans”.

 

Efter det fortsätter kongressarbetet vid behov.

 

Hela programmet och kongresshandlingarna finns här. 

 

Motionerna

 

Kongressen kommer som vanligt även att ta ställning till inkomna motioner från medlemmarna. Dessa är i år 20 stycken och behandlar bland annat beskattning av pensioner, vägnätet i Finland, kustbanan, fiskodlingar, sänkt moms på mensskydd och gratis identitetskort till alla finländska medborgare.

 

 

Samtliga motioner i sin helhet hittas på FSD:s hemsida.

 

Personvalen

 

Den kanske viktigaste punkten på årets kongress är de personval som förrättas på söndag förmiddag. Kongressen väljer i år bland annat ett nytt distriktsfullmäktige, ny distriktsstyrelse och ett nytt presidium. 

 

Tidigare i höst meddelade sittande ordförande Viktor Kock, som lett FSD de senaste fyra åren, att han inte ställer upp för omval. Länge var Pargasbon Erica Helin den enda kandidaten till ordförandeposten, men i veckan meddelade även distriktets vice ordförande Anette Karlsson (Borgå) att hon ställer sig till förfogande.    

 

Helin har uttalat stöd av föreningarna i Åboland och Västnyland, medan Karlsson kandiderar med stöd från Österbotten och hemföreningen i Borgå. Dessutom har representanter för Helsingforsföreningarna uttryckt stöd för Karlsson. 

 

 

Valet ser med andra ord jämnt ut på pappret och mycket kan avgöras av vilka föreningar och regioner som har bäst uppslutning. Karlsson har erfarenhet av jämna val: ordförandekampen mellan henne och Kock vid kongressen 2015 slutade oavgjort och fick avgöras genom lottdragning. 

 

Som ny vice ordförande har endast Jacob Storbjörk (Jakobstad) nominerats än så länge. Nomineringstiden för alla poster går ut klockan två på lördag eftermiddag. 

 

Bevakningen

 

Arbetarbladet bevakar givetvis hela kongressen på plats. Följ gärna med här på arbetarbladet.fi och på våra sociala medier för att hålla dig uppdaterad.

 

Arbetarbladets sida på Facebook.

Arbetarbladets sida på Instagram.

 

Arbetarbladets Twitter:

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE