Nyheter

12.11.2024 12:00 ・ Uppdaterad: 13.11.2024 07:25

Intellektet är ett bra verktyg men låt ditt inre vara din ledare

Foto: Privat
Pia Rönnholm representerar Närpes socialdemokratiska förening.

Ändras tanken ändras världen – och då även livet. Tänker jag ljusa och positiva tankar så då blir min tillvaro också ljusare.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

 

Av den bestämda uppfattningen är Pia Rönnholm som representerade Närpes socialdemokratiska förening vid Finlands svenska socialdemokraters kongress i Ekenäs.

Till sin utbildning är Pia Rönnholm närvårdare och jobbar sedan 2007 som barnskötare inom Närpes stad. Hon tillhör Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och inom sitt förbund är hon huvudförtroendeman för alla JHL-anställda i Närpes stad. Dessutom är hon arbetarskyddsfullmäktig.

Därtill kommer hennes politiska uppdrag; hon sitter i Närpes stadsfullmäktige och är medlem av styrelsen för Närpes socialdemokratiska förening.

I egenskap av arbetarskyddsfullmäktig har Pia Rönnholm sett hur pressen i arbetslivet har ökat och att många människor känner sig slitna.

– En orsak är digitaliseringen som kräver mer och mer. Inte bara i arbetslivet utan i hela samhället. Digitaliseringen har bidragit till att människor isolerat sig mer från människonära kontakter. I IT-världen finns inga levande människor,

Hon tror därför att det är viktigt att man kan träffa varandra som fysiskt närvarande personer som till exempel nu på vår kongress i Ekenäs. Det skapar nämligen samhörighet.

– Takten i samhället har ökat liksom även informationsflödet. Det är klart att det tär på krafterna. Dessutom bidrog pandemin till att många människor såg mörkt och dystert på tillvaron.

Genom att gå inåt och skapa en positiv dialog med sig själv har hon hittat ett sätt att hantera stressen och utmaningarna i livet.

– Ser man negativt på tillvaron påverkar detta inte bara en själv utan också människorna runt omkring. På samma sätt inverkar positiva tankar en själv och omgivningen.

Rönnholm menar ändå att man inte kan förändra världen på en dag.

– Men man har makten att ändra sitt sätt att reagera på omvärlden och att skapa balans i sig själv. Saknar du den makten blir du lätt ett offer för din omgivning.

En av hennes fritidssysselsättningar är att måla och skriva. Det är ett sätt att hantera och bearbeta känslor och få nya insikter. Att meditera och att tysta tanken ser hon också som ett bra sätt att lugna ner sig.

– Då man lever i en hektisk värld tappar man lätt kontakten med sig själv och glömmer att tänka inåt. Och det är ju där i den inre världen man egentligen lever i en relation med allt det yttre, framhåller Rönnholm.

Hon anser att hennes styrka är att hon lyckats styra sina tankar till att utveckla sig själv och att finna ljus och positivitet.

– Alla människor har denna kapacitet. Det gäller bara att rikta frågorna inåt till sig själv. Intellektet är ett bra verktyg men kanske inte en så bra ledare. Därför får vi inte låta intellektet helt ta över.

Dessutom är Rönnholm övertygad om att det knappast skulle finnas några krig om alla människor skulle hitta en inre balans och arbeta med att förstå sig själva och varandra.

– Vår värld skulle definitivt förändras.

– Man får inte vara en egoist utan man måste också tänka på helheten. Det som är bra för mig är även bra för dig. Vi är alla här tillsammans och vi påverkar varandra. Vi behöver lära oss att bygga broar och skapa förståelse för varandra, säger Rönnholm.

– Den som mår bra gör inte illa åt sina medmänniskor. Man måste inse att det är från dig själv allting startar. Du kan inte förändra en annan människa. Men du kan påverka andra människor genom att så nya tankefrön. Ensam kan man inte förändra världen. Men man kan göra det tillsammans, poängterar Rönnholm.

Hon är övertygad om att världen håller på att bli redo för sådana här förändringar.

Hon arbetar med barn och hon vill ge dem verktyg att hantera sina känslor och lära dem att lyssna inåt.

– Barnen är vårt hopp för en mer balanserad framtid. Små steg kan ge stora effekter. Sedan blir man heller aldrig riktigt färdig. Självutvecklingen är en ständigt pågående process, konstaterar Pia Rönnholm som en sammanfattning av sitt resonemang.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU