Ulkomaat

Irakin pääministeri: Mosul vapautettu

LEHTIKUVA / AFP PHOTO Ahmad Al-Rubaye
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Ahmad Al-Rubaye
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Ahmad Al-Rubaye

Irakin pääministeri Haider al-Abadi on saapunut Mosuliin ja julistaa, että taistelu äärijärjestö Isisin ajamiseksi Mosulista on voitettu.

– Pääministeri on saapunut kaupunkiin onnittelemaan joukkoja ja Irakin kansaa voitosta, pääministerin kanslia ilmoitti lausunnossaan ja tviittasi kuvan al-Abadista kättelemässä sotilaita lentokentällä.

Isisin taistelijat ahdistettiin taistelujen loppuvaiheessa alle neliökilometrin kokoiselle alueelle Mosulin vanhaankaupunkiin.

Kaupungissa kuului pääministerin lausunnosta huolimatta vielä tulitusta.

Isis piti kaupunkia vallassaan kesäkuusta 2014. Taistelu sen vapauttamiseksi kesti noin yhdeksän kuukautta. Irakin hallitusjoukkojen lisäksi mukana on ollut kurdien ja muiden aseistautuneiden ryhmien taistelijoita.

Yhdysvaltojen johtaman liittouman ilmaiskut ja sotilasneuvonantajat ovat myös tukeneet Isisin vastaista taistelua.
Taistelu on luonut Mosulissa humanitaarisen kriisin.

Uutistoimisto AFP kertoo siviilien ilmaantuneen kaupungin vapautetuilta alueilta nälissään ja järkyttyneinä. Jotkut olivat eläneet Isisin valvomissa kellareissa useita kuukausia näkemättä auringonvaloa ja tulleet ulos vasta kun uskoivat alueen siirtyneen irakilaisjoukkojen haltuun.

Isisin tarkka-ampujat ovat silminnäkijöiden mukaan surmanneet taisteluja paenneita siviilejä. YK:n mukaan yli 900 000 ihmistä on joutunut taistelujen aikana pakenemaan kodeistaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat