Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

1.12.2019 12:57 ・ Päivitetty: 1.12.2019 12:57

Irakin parlamentti hyväksyi hallituksen eronpyynnön – poliisin voimankäytöstä mielenosoittajia vastaan on annettu yksi kuolemantuomio

Irakin parlamentti on hyväksynyt pääministeri Adel Abdel Mahdin (kuvassa) hallituksen eronpyynnön. Parlamentin puhemies aikoo pyytää presidentti Barham Salehia nimeämään maalle uuden pääministerin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Parlamentti hyväksyi eronpyynnön vain minuutteja istuntonsa alkamisen jälkeen. Maan perustuslain mukaan pääministeri ja hallitus muodostavat nyt toimitusministeristön.

Pääministeri ilmoitti perjantaina eroavansa, kun lokakuussa alkaneet hallinnon vastaiset mielenosoitukset eivät osoittaneet merkkejä laantumisesta. Mielenosoittajat syyttävät koko maata hallitsevaa eliittiä korruptiosta, epäpätevyydestä ja ulkomaille kumartelusta. Syytöksiä on lentänyt naapurimaahan Iraniin, jonka nähdään käyttävän suurta valtaa Irakissa. Mielenosoittajat ovat muun muassa polttaneet Iranin konsulaatin.

Pääministerin eroilmoitusta edelsi Irakin shiiojen uskonnollisen johtajan Ali al-Sistanin lausunto, jossa hän tuomitsi voimankäytön mielenosoittajia kohtaan ja kehotti uuden hallituksen muodostamiseen. Mielenosoituksissa on kuollut yli 400 ihmistä. Maassa on järjestetty myös muun muassa suuri surumarssi mielenosoituksissa kuolleiden muistolle.

Yksi irakilaispoliisi on tuomittu kuolemaan mielenosoittajien tappamisesta.

Yksi irakilaispoliisi on tuomittu kuolemaan mielenosoittajien tappamisesta. Kyseessä on ensimmäinen väkivaltaisiksi yltyneisiin mielenosoituksiin liittyvä kuolemantuomio.

Lisäksi tuomioistuin määräsi toisen poliisin seitsemän vuoden vankeuteen. Tuomiot tulivat poliisien osallisuudesta seitsemän mielenosoittajan kuolemaan marraskuun 2. päivänä.

Yksi mielenosoittajien vaatimuksista on ollut saada väkivaltaa käyttäneet viranomaiset vastuuseen.

Tänään mielenosoittajat ovat marssineet Mosulissa osoittaakseen solidaarisuutta muiden kaupunkien protesteille. Aiemmin sunnivaltaiset alueet ovat pidättäytyneet protestoinnista, koska asukkaat ovat pelänneet, että keskushallinnon vastustaminen leimaisi heidät terroristeiksi ja Irakin entisen hallitsijan Saddam Husseinin tukijoiksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU