Turva – Hymy

Iranin mielenosoituksissa kaksi kuolonuhria lisää, presidentin vetoomukset kaikuivat kuuroille korville

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR /
Opiskelijat ovat osoittaneet mieltään Teheranin yliopistolla.

Iranin mielenosoitukset ovat vaatineet lisää ihmishenkiä. Paikallisen kansanedustajan mukaan Izehin kaupungissa maan luoteisosassa on ammuttu kaksi ihmistä.

Kansanedustaja Hedayatollah Khademi sanoi uutistoimisto Ilnalle, että mielenosoittajat olivat rikkoneet pankkien ikkunoita yöllä, minkä jälkeen poliisi ryhtyi toimiin rauhoittaakseen tilannetta. Khademin mukaan on epätodennäköistä, että uhrit olisivat kuolleet poliisin luodeista.

Iranin mielenosoituksissa on torstain jälkeen kuollut yhteensä kuusi ihmistä. Iranin yleisradioyhtiö kertoi aiemmin, että Dorudin kaupungissa kuoli kaksi ihmistä, jotka jäivät mielenosoittajien varastaman paloauton alle.

Mielenosoitukset jatkuivat eri puolilla maata huolimatta presidentti Hassan Ruhanin vetoomuksista. Sosiaalisessa mediassa levinneiden videoiden perusteella poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkiä hajottaakseen Teheraniin kerääntyneen pienen joukon mielenosoittajia.

Uutistoimisto Ilnan mukaan mielenosoittajat olivat sytyttäneet tuleen Takestanin kaupungissa sijaitsevan pappiskoulun ja hallituksen rakennuksia. Tietojen tarkistamista vaikeuttivat viranomaisten määräämät matkustuskiellot ja sosiaalisen median estot.

Presidentti Ruhani yritti illalla televisioidussa puheessaan rauhoittaa tilannetta sanomalla, että maan hallinnon täytyy antaa tilaa arvostelulle. Samalla hän kuitenkin varoitti mielenosoittajia, että väkivaltaa ei suvaita.

Korkeiden elinkustannusten vastustamisesta alkaneet protestit ovat levinneet eri puolille maata ja muuttuneet islamilaisen hallinnon vastaisiksi. Valtion media vaikeni aluksi mielenosoituksista mutta esitti niistä kuvaa eilisestä alkaen. Kuvissa näkyi nuoria miehiä kivittämässä pankkeja ja ajoneuvoja sekä Iranin lippua polttava mies.

Sosiaalista mediaa rajoitettu.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Iranin tilannetta Twitterissä. Trump sanoi tviitissään Iranin nyt sulkeneen internetin, jotta rauhalliset mielenosoittajat eivät voi kommunikoida. Trumpin mukaan tämä ei ole hyvä asia.

– Iran, jossa on eniten sponsoroitua terroria ja päivittäisiä ihmisoikeusloukkauksia, on nyt sulkenut internetin, jotta rauhalliset mielenosoittajat eivät voi kommunikoida. Ei hyvä! Trump kirjoitti.

Iranin viranomaiset ovat rajoittaneet sosiaalisen median käyttöä mielenosoitusten suitsimiseksi. Pääsyä on rajoitettu viestisovellus Telegramiin ja kuvasovellus Instagramiin.

Ruhani reagoi Trumpin kommentteihin sanomalla, ettei Trumpilla ole ”oikeutta” tuntea sympatiaa iranilaisia mielenosoittajia kohtaan. Trump on Ruhanin mukaan aiemmin kutsunut heitä terroristeiksi.

– Tuo mies, joka haluaa tänään Yhdysvalloissa tuntea myötätuntoa kansaamme kohtaan, on unohtanut, että muutama kuukausi sitten hän kutsui Iranin kansaa terroristeiksi, Ruhani sanoi.

Talouden ongelmat risovat.

Ruhani valittiin presidentiksi vuonna 2013 luvattuaan kohentaa maan taloudellista tilaa, mutta monien iranilaisten mielestä edistys on ollut liian hidasta. Varsinkin nuorisotyöttömyys on korkealla.

– Ruhani on pitänyt tiukkaa talouskuria vuodesta 2013 lähtien ja markkinoinut sitä pakollisena kuurina, jotta inflaatio ja valuuttakurssiongelmat pysyisivät kurissa ja Iranin vetovoima investointikohteena paranisi. Mutta vuosia kestävä vyönkiristys talouspakotteiden jälkeen koettelee ihmisten kärsivällisyyttä, sanoi EU:n ja Iranin välistä vuoropuhelua edistävän Europe-Iran Forumin perustaja Esfandyar Batmanghelidj.

Pääministeri odottaa esikoistaan – jää kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä

Kuva: Lehtikuva

Uuden-Seelannin lokakuussa aloittanut pääministeri Jacinda Ardern odottaa esikoistaan. Lapsen on määrä syntyä kesäkuussa.

37-vuotias Ardern nousi pääministeriksi viime vuonna vain kuukausia sen jälkeen kun oli aloittanut työväenpuolueen johdossa. Hän sai vaalien alla vastailla kysymyksiin siitä, suunnitteleeko perheenlisäystä.

Ardern torppasi, että raskaudella olisi vaikutusta naisten uranäkymiin.

Ardern aikoo jäädä kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä. Hän kertoi vauvauutisesta yhdessä puolisonsa Clarke Gayfordin kanssa perjantaina kotoaan. Ardernin mukaan parilla on ollut epävarmuutta siitä, voisivatko he saada lasta.

Ainakin 9 kuollut talvimyrsky Friederiken kourissa

Kuva: Lehtikuva

Pohjois-Eurooppaa piinannut Friederike-talvimyrsky on aiheuttanut viimeisimmän tiedon mukaan ainakin yhdeksän ihmisen kuoleman. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuusi ihmistä on kuollut Saksassa ja kaksi Hollannissa.

Torstaina Saksaa ja Hollantia runnonut myrsky myös aiheutti molempiin maihin liikennekaaoksen. Esimerkiksi Amsterdamissa Schipholin kentällä lentoliikenne keskeytettiin torstaina aamupäivällä kokonaan.

Saksan ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky oli pahin Saksassa sitten vuoden 2007.

Keskustelua aiheesta

Suihkuun kerran vuodessa, ruokaa kerran päivässä – ”vanhemmat helvetistä” kiistävät kaiken

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa kalifornialaispariskunta, jonka epäillään pitäneen 13:a lastaan vangittuina kodissaan, on kiistänyt syyllisyytensä, kertoo BBC. 57-vuotiasta miestä ja 49-vuotiasta naista syytetään muun muassa kidutuksesta, uutistoimisto AFP kertoo.

Pariskunnan on määrä astua oikeuden eteen seuraava kerran helmikuun 23. päivä.

BBC:n mukaan pariskunnan lapset ovat olleet hoidettavana sairaalassa siitä asti, kun heidät löydettiin. Tilanne selvisi viranomaisille, kun yksi lapsista, 17-vuotias tyttö, pääsi pakoon sunnuntaina ja soitti hätänumeroon talosta löytämällään kännykällä. Kodista löytyivät nälkiintyneinä ja likaisina loput 12 sisarusta, iältään 2–29-vuotiaita.

Osa sisaruksista oli kahlittu sänkyynsä pimeään huoneeseen.

Amerikkalaisviestimien mukaan perhe oli erittäin uskonnollinen, eivätkä lapset käyneet koulua.

Riversiden piirikunnan syyttäjän Mike Hestrinin mukaan pakoon päässyt 17-vuotias tyttö oli suunnitellut pakoa sisarustensa kanssa yli kaksi vuotta. Tyttö oli kertonut poliiseille vanhempiensa pitävän sisaruksiaan vangittuina ja näyttänyt poliiseille kuvia.

Hestrinin mukaan lapset olivat muun muassa saaneet käydä suihkussa vain kerran vuodessa ja heitä oli pahoinpidelty säännöllisesti. Ruokaa lapset saivat kerran päivässä, Hestrin syytti.

Syyttäjän kommenteista uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Pariskunta voi saada jopa 94 vuoden vankeustuomion. Kummallekin on asetettu yli kymmenen miljoonan dollarin takuusumma.

Demokraateille varoitus Yhdysvalloissa: ”Heidän ei pidä sulkea hallintoa”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt budjettia koskevan esityksen, uutisoivat Washington Post ja New York Times. Esitys hyväksyttiin äänin 230–197.

Seuraavaksi esitys siirtyy senaattiin, missä demokraatit ovat uhanneet kaataa esityksen.

Jos budjettisopua ei synny määräaikaan mennessä, suljetaan liittovaltion hallinto rahapulan takia. Takaraja sovun saavuttamiselle on varhain lauantaina Suomen aikaa.

Sovun esteenä on ennen kaikkea ollut kiista Daca-siirtolaisuusohjelmasta, joka on sallinut noin 800 000:n lapsena laittomasti maahan tulleen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Trumpin hallinto aikoo lakkauttaa ohjelman.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan (kuvassa) varoitti edustajainhuoneen äänestyksen jälkeen demokraatteja esityksen tyrmäämisestä. Hänen mukaansa demokraatit maksavat poliittisen hinnan, jos he estävät esityksen läpimenon.

– Senaatin demokraattien täytyy ottaa tämä vakavasti ja heidän ei pidä sulkea hallintoa, republikaanipuoluetta edustava Ryan sanoi.

Senaatin on määrä äänestää esityksestä piakkoin.

Professori, joka tunnetaan ennustajalegendana, sanoo sen nyt suoraan: Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte jo kevään aikana

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetetaan virkasyytteeseen vielä tulevan kevään aikana, ennustaa historioitsija Allan Lichtman, joka on aiemmin ennustanut jokaisen Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1984.

Lichtmanin näkemyksistä kertoo verkossa ilmestyvä Raw Story.

Historian professori Lichtman uskoo, että vielä raskauttavampia tietoja Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksistä on tulossa.

”Se on salaliitto”, professori sanoo ja mainitsee jopa mahdollisen syytteen valtiopetoksesta.

Lichtman arvioi, että pian paljastuvat tiedot shokeeraavat maata.