Ulkomaat

Iranin mielenosoituksissa kaksi kuolonuhria lisää, presidentin vetoomukset kaikuivat kuuroille korville

LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR /
Opiskelijat ovat osoittaneet mieltään Teheranin yliopistolla.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR /
Opiskelijat ovat osoittaneet mieltään Teheranin yliopistolla.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / STR /
Opiskelijat ovat osoittaneet mieltään Teheranin yliopistolla.

Iranin mielenosoitukset ovat vaatineet lisää ihmishenkiä. Paikallisen kansanedustajan mukaan Izehin kaupungissa maan luoteisosassa on ammuttu kaksi ihmistä.

Kansanedustaja Hedayatollah Khademi sanoi uutistoimisto Ilnalle, että mielenosoittajat olivat rikkoneet pankkien ikkunoita yöllä, minkä jälkeen poliisi ryhtyi toimiin rauhoittaakseen tilannetta. Khademin mukaan on epätodennäköistä, että uhrit olisivat kuolleet poliisin luodeista.

Iranin mielenosoituksissa on torstain jälkeen kuollut yhteensä kuusi ihmistä. Iranin yleisradioyhtiö kertoi aiemmin, että Dorudin kaupungissa kuoli kaksi ihmistä, jotka jäivät mielenosoittajien varastaman paloauton alle.

Mielenosoitukset jatkuivat eri puolilla maata huolimatta presidentti Hassan Ruhanin vetoomuksista. Sosiaalisessa mediassa levinneiden videoiden perusteella poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkiä hajottaakseen Teheraniin kerääntyneen pienen joukon mielenosoittajia.

Uutistoimisto Ilnan mukaan mielenosoittajat olivat sytyttäneet tuleen Takestanin kaupungissa sijaitsevan pappiskoulun ja hallituksen rakennuksia. Tietojen tarkistamista vaikeuttivat viranomaisten määräämät matkustuskiellot ja sosiaalisen median estot.

Presidentti Ruhani yritti illalla televisioidussa puheessaan rauhoittaa tilannetta sanomalla, että maan hallinnon täytyy antaa tilaa arvostelulle. Samalla hän kuitenkin varoitti mielenosoittajia, että väkivaltaa ei suvaita.

Korkeiden elinkustannusten vastustamisesta alkaneet protestit ovat levinneet eri puolille maata ja muuttuneet islamilaisen hallinnon vastaisiksi. Valtion media vaikeni aluksi mielenosoituksista mutta esitti niistä kuvaa eilisestä alkaen. Kuvissa näkyi nuoria miehiä kivittämässä pankkeja ja ajoneuvoja sekä Iranin lippua polttava mies.

Sosiaalista mediaa rajoitettu.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Iranin tilannetta Twitterissä. Trump sanoi tviitissään Iranin nyt sulkeneen internetin, jotta rauhalliset mielenosoittajat eivät voi kommunikoida. Trumpin mukaan tämä ei ole hyvä asia.

– Iran, jossa on eniten sponsoroitua terroria ja päivittäisiä ihmisoikeusloukkauksia, on nyt sulkenut internetin, jotta rauhalliset mielenosoittajat eivät voi kommunikoida. Ei hyvä! Trump kirjoitti.

Iranin viranomaiset ovat rajoittaneet sosiaalisen median käyttöä mielenosoitusten suitsimiseksi. Pääsyä on rajoitettu viestisovellus Telegramiin ja kuvasovellus Instagramiin.

Ruhani reagoi Trumpin kommentteihin sanomalla, ettei Trumpilla ole ”oikeutta” tuntea sympatiaa iranilaisia mielenosoittajia kohtaan. Trump on Ruhanin mukaan aiemmin kutsunut heitä terroristeiksi.

– Tuo mies, joka haluaa tänään Yhdysvalloissa tuntea myötätuntoa kansaamme kohtaan, on unohtanut, että muutama kuukausi sitten hän kutsui Iranin kansaa terroristeiksi, Ruhani sanoi.

Talouden ongelmat risovat.

Ruhani valittiin presidentiksi vuonna 2013 luvattuaan kohentaa maan taloudellista tilaa, mutta monien iranilaisten mielestä edistys on ollut liian hidasta. Varsinkin nuorisotyöttömyys on korkealla.

– Ruhani on pitänyt tiukkaa talouskuria vuodesta 2013 lähtien ja markkinoinut sitä pakollisena kuurina, jotta inflaatio ja valuuttakurssiongelmat pysyisivät kurissa ja Iranin vetovoima investointikohteena paranisi. Mutta vuosia kestävä vyönkiristys talouspakotteiden jälkeen koettelee ihmisten kärsivällisyyttä, sanoi EU:n ja Iranin välistä vuoropuhelua edistävän Europe-Iran Forumin perustaja Esfandyar Batmanghelidj.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat