Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Iso osa syrjintätapauksista jää pimentoon” – Akava: yhdenvertaisuudessa on vielä tehtävää

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava painottaa, että työelämän yhdenvertaisuuden parantamiseksi tarvitaan uutta lainsäädäntöä ja vapaaehtoisuuteen perustuvia keinoja.

Demokraatti

Demokraatti

Valtioneuvoston tilaama laaja arviointi osoitti, että yhdenvertaisuussuunnittelu on auttanut monia työpaikkoja parantamaan tilannetta ja noudattamaan niille asetettua lakisääteistä yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitetta.

– Tehtävää on kuitenkin paljon. Yhdenvertaisuussuunnitelma laaditaan usein vain muodon vuoksi, jolloin suunnittelun tavoitteet eivät aina toteudu työpaikoilla lain hengen mukaisesti, erityisasiantuntija Miika Sahamies Akavasta arvioi tiedotteessa.

– Iso osa syrjintätapauksista jää pimentoon ja viranomaisten tietoon tulevien syrjintätapaukset valikoituvat syrjintäperusteittain ja elämänalueittain, mikä vaikeuttaa puuttumista yksilön kohtaamaan syrjintään.

Akava katsoo, että työelämän yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja syrjintään puuttumiseksi on olemassa tehokkaita ja konkreettisia keinoja. Yhdenvertaisuuslain arviointiin sisältyvät toimenpide-ehdotukset antavat tähän oikeat suuntaviivat.

– Hallitusohjelmaan kirjattu yhdenvertaisuuslain osittaisuudistus pitää toteuttaa. Yksilön oikeussuojaa voidaan parantaa yhdenmukaistamalla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeja.

Akavan mielestä työpaikkojen käytännöissä pitää ottaa huomioon ihmisten monimuotoisuus ja luoda puitteet vähemmistöryhmien ja heikommassa asemassa olevien osallisuudelle. Esimerkiksi se ottaa anonyymin rekrytoinnin ja joustavat työskentelyjärjestelyt.

“Henkilöstön mukaan ottaminen on tehokkain keino.”

Akava pitää myönteisenä, että yhdenvertaisuus on edistynyt työpaikoilla monin tavoin, vaikka kehityskohteita on jäljellä. Yhdenvertaisuuslaki on lisännyt yhdenvertaisuusasioiden näkyvyyttä ja syrjintätapausten esiin tulemista.

– On myönteistä, että arvioinnin perusteella yhdenvertaisuussuunnittelu on auttanut työpaikkoja parantamaan yhdenvertaisuutta ja noudattamaan lakisääteistä yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitettaan, Sahamies toteaa.

Hänen mukaansa edut ovat kuitenkin tulleet esille useimmiten vain silloin, kun henkilöstö on voinut osallistua suunnitelman laatimiseen ja siitä on tiedotettu riittävästi.

– Henkilöstön mukaan ottaminen on työpaikoille tehokkain keino hyötyä yhdenvertaisuussuunnittelusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE