Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Israelin ilmaiskut jatkuivat rajuina yön aikana – tilanne yhä kärjistyneempi

LEHTIKUVA / AFP Anas Baba

Israel teki jälleen yöllä laajoja ilmaiskuja palestiinalaisten asuttamalla Gazan kaistalle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Israelin asevoimat kertoi varhain maanantaina, että sen hävittäjät olivat parhaillaan iskemässä terrorikohteisiin Gazassa.

Asevoimien mukaan iskut kohdistettiin Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin tunneliverkostoon sekä yhdeksään järjestön komentajan kotiin, kertoo Times of Israel.

Arviot iskujen määrästä vaihtelevat eri lähteissä kymmenistä yli sataan. Paikan päällä olevien toimittajien mukaan iskuja tehtiin yli 50, palestiinalaislähteiden mukaan yli 100.

Palestiinalaislähteiden mukaan pommitus oli erityisen rajua, kertoo Times of Israel. Eri mediat kertovat, että iskut olivat rajumpia, laajemmalla alueella ja kestivät pidempään kuin tappavat iskut sunnuntaina.

Uutistoimisto AFP kertoo, että kymmeniä iskuja tehtiin tiheästi asutulle alueelle muutamien minuuttien ajan. Times of Israel kertoo, että ilmaiskut olisivat osuneet myös gazalaiseen kotiin.

Mahdollisista kuolonuhreista ei ole vielä tietoa. Sunnuntaina Israelin tekemissä ilmaiskuissa kuoli ainakin 42 ihmistä, mikä on suurin päivittäinen määrä viikon aikana.

Kansainvälisten medioiden mukaan raketteja on ammuttu Israelin puolelle myös Gazasta yön aikana.

Israel ja Hamas ovat tehneet iskuja nyt jo viikon ajan jälleen viime aikoina kärjistyneessä konfliktissa. Tilanteen kärjistymisen taustalla on muun muassa Israelin päätös häätää palestiinalaisperheitä kodeistaan Itä-Jerusalemissa.

Taisteluissa on kuollut lähes 200 palestiinalaista Gazassa sekä kymmenen israelilaista.

”Tahallinen tiedotusvälineisiin kohdistunut isku on sotarikos.”

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on pyytänyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) selvittämään, voidaanko Israelin lauantaina tekemää ilmaiskua medioiden käyttämään taloon pitää sotarikoksena. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Järjestön mukaan tahallinen tiedotusvälineisiin kohdistunut isku on sotarikos.

Israelin hävittäjät tuhosivat Gazassa tornitalon, jossa sijaitsivat muun muassa qatarilaisen al-Jazeera -televisiokanavan sekä yhdysvaltalaisen uutistoimisto AP:n tiloja. Iskusta varoitettiin ennalta. Israelin mukaan toimistotalossa oli Hamasin tiedustelutoimisto.

Uutistoimisto AP vaatii iskusta puolueetonta selvitystä. AP:n toimituspäällikkö Sally Buzbee sanoo, ettei Israelin hallitus ole esittänyt todisteita väitteistään. Buzbeen mukaan AP:lla oli toimistoja talossa 15 vuoden ajan, eikä tänä aikana tullut ilmi, että Hamas toimisi myös rakennuksessa.

Al-Jazeera on puolestaan syyttänyt Israelia median hiljentämisestä.

ICC päätti aiemmin tänä vuonna, että sillä on toimivalta tutkia mahdollisia Israelin tekemiä rikoksia palestiinalaisalueilla. Tämä mahdollistaa sen, että oikeusistuimen syyttäjä voi avata tarvittaessa tutkinnan näillä alueilla tapahtuneiksi epäillyistä sotarikoksista.

Uutista päivitetty iskujen kohteilla

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE