Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Italian hallitus uhkaa kaatua – mitä tekee Matteo Renzi?

Lehtikuva

Italian hallitus natisee liitoksistaan. Maan entisen pääministerin Matteo Renzin odotetaan ilmoittavan tänään, että hänen nykyinen puolueensa, pieni Italia Viva lähtee hallituksesta. Tämä saattaa johtaa koko hallituksen kaatumiseen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ajoitus hallituksen kaatumiselle olisi erittäin huono, sillä Italian koronakriisi ei ole helpottanut. Maan terveysministeri Roberto Speranza vetosikin tänään kollegoihinsa, jotta nämä sivuuttaisivat hallituksen sisäiset riidat ja keskittyisivät italialaisten hengenpelastukseen.

Riidoissa ovat etenkin Renzi ja pääministeri Giuseppe Conte. Renzi on arvostellut kovin sanoin hallitusta pandemian hoidosta ja EU:n tukimiljardien käytöstä. Renzi haluaisi rahoja käytettävän enemmän rakenteellisiin uudistuksiin avustusten ja veronalennusten sijasta. Miesten kerrotaan olevan myös huonoissa väleissä.

Hallituksen pääpuolueet Viiden tähden liike ja Sosiaalidemokraatit ovat pysyneet hallituksen tukena.

Hallitus ei halua uusia vaaleja

Conte on kertonut aikovansa testauttaa hallituksensa luottamusta parlamentilla, jos Renzi puolueineen lähtee. Conte toivoo hallituksensa saavan sen verran tukea senaatin oppositiosta, että se pystyy jatkamaan. Alahuoneessa hallituksella olisi riittävästi edustajia ilman Italia Vivaakin.

Kakkosvaihtoehtona pidetään sitä, että Conte kokoaisi pikaisesti uuden hallituksen, jossa Italia Vivalla olisi nykyistä painavammat salkut.

Jos hallitus kaatuu eikä uutta saada kasaan nopeasti, muun muassa miljardien korona-avustukset italialaisille yrityksille vaarantuvat.

Kauhuskenaario hallituspuolueille olisi uudet vaalit, sillä mielipidekyselyiden mukaan valta siirtyisi vaaleissa oikeistopuolueiden koalitiolle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE