Politiikka

Jaana Pelkonen Alkon viina-autoista — ”Melkoista kaksinaismoralismia”

Lehtikuva
Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen on ottanut ponnekkaasti kantaa vapaamman alkoholikulttuurin puolesta viime vuosien aikana.

Tuoreessa blogikirjoituksessaan Pelkonen jatkaa tutulla linjalla. Hän ottaa kantaa ”muutamaan räikeimpään väittämään” alkoholilain uudistuksesta.

Pelkonen kommentoi Etelä-Suomen Sanomissa julkaistua juttua, jossa kirjoitetaan: ”Alkoholin hankkiminen muuttuu helpommaksi, kun myyntipisteiden määrä kasvaa 350:sta 5 300:aan eli 15-kertaiseksi. Hinnat todennäköisesti laskevat kilpailun seurauksena, ja juomia myydään myös sunnuntaisin.”

Pelkosen mielestä tästä saa täysin virheellisen kuvan uudistuksen todellisesta sisällöstä.

— Alkoholilain uudistuksessa ei oteta mitään kantaa alkoholin myyntipisteiden määrään. Päivittäistavarakaupassa myytävien juomien enimmäisvahvuus nousee 0,8 prosenttiyksiköllä, ja ainoa myyntiaikoihin liittyvä muutos on viimeisimpien tietojen mukaan Alkon aukioloajan pidentäminen vastaamaan ruokakauppojen alkoholimyyntiaikoja, jotka siis ovat pysymässä entisellään. Viisitoistakertaisesta myyntipisteiden määrästä puhuminen ilman näiden tietojen mainitsemista samassa yhteydessä on harhaanjohtamista ja liioittelua.

Pelkonen kysyy myös, mitä terveyspoliittisia päämääriä palvelee se, että Alkon käyttöön esitetään tuoreimmissa kaavailuissa myymäläautoja kuljettamaan juomaa ihmisten kotioville.

Alkon suunnitelmissa yksi kauppa-auto voisi hoitaa saman päivän aikana pitkällä reitillä usean pienen myymälän alueen.

Alkon suunnitelmassa oikeus myydä alkoholia autoista kirjattaisiin uudistuvaan alkoholilakiin. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kauppa-autojen pitäisi olla Alkon omia.

— Melkoista kaksinaismoralismia. Käytetään kansanterveydellisiä perusteita Alkon olemassaololle ja toiminnalle, mutta samalla tehdään avauksia jakelun lisäämiseksi. Tällaisesta ei ole sovittu eduskunnassa mitään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat