Politiikka

”Jäänyt käsittämättömän vähälle huomiolle” – SDP:n Ihalainen nostaa esiin kasvun ydinasian

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

SDP:n kansanedustajan Lauri Ihalaisen mukaan taloudessa näkyy pitkästä aikaa monia myönteisiä merkkejä. Muun muassa vienti on piristynyt. Talouskasvuennustetta onkin tarkistettu ylöspäin ja työllisyyskin on hiukan kohentunut.

”Kasvu on varmistunut viennin laajapohjaistamisen kautta. Pidemmän aikaväin kasvuennusteet ovat edelleenkin vain noin 1-1,5 % tasolla. Siksi lyhyen aikavälin talous- ja työllisyyspoliittisten toimien rinnalla tulee suurempi huomio kiinnittää pidemmän aikavälin kasvun rakentamiseen ja viennin pohjan laajentamiseen uusien innovaatioiden kautta. Tarvitaan uuden ajan aktiivista elinkeino- ja työllisyyspolitiikkaa, vienti- ja osaamisperusteisen kasvun tukemista sekä leikkausten sijasta lisäpaukkuja tutkimukseen ja tuotekehitykseen.”

Ihalaisen mielestä lähes 5 miljardin yritystuet kaipaavat harkittua ja ennustettavaa uudistamista.

”SDP on laatinut oman tiekartan yritystukien uudistukselle. Budjettiriihessä olisi tarve uudistaa yritystukia niin, että panostuksia voitaisiin vahvistaa T&K&I-tukien osalta. Niistä on leikattu liikaa ja mm. Tekesin rahoitus pitäisi palauttaa leikkauksia edeltävälle tasolle.”

Ihalainen vaatii, että budjettiriihessä lisätään työllistämistä tukevaa rahoitusta.

”Tähän ajatteluun ei sovi hyvätuloisille kohdistetun ns. solidaarisuusveron alarajan nosto. Julkisuuteen tulleet yritysjohtajien muhkeat palkkiot vievät uskottavuutta puheilta siitä, että olemme samassa veneessä. Hyvätuloisten verotuksen keventämisaikeiden sijaan pieni- ja keskituloiset tarvitsevat ostovoimansa tueksi maltillisia veronkevennyksiä yhdistettynä syksyn työmarkkinaratkaisuihin.”

Ihalainen sanoo tiedotteessaan, että talouskasvun edellytysten kannalta on käsittämättömän vähälle huomiolle jäänyt se, että työn tuottavuuden parantaminen on kasvun ydinasia.

”Taloustieteen professori Matti Pohjola on korostanut, miten keskeinen kasvun sampo tuottavuuskehys tulee olemaan, samalla kun on kiinnittänyt huomiota, miten tärkeä osa viennistämme tulee palveluista.”

Työn tuottavuutta voidaan Ihalaisen mukaan kohottaa innovaatioiden kautta, kehittämällä uusia tuotteita ja palveluja, uudistamalla työyhteisöjä, työntekemisen tapoja sekä tuomalla tietotekniikkaa ja tekoälyä valmistukseen.

”Tätä ei tarvitse tehdä työntekijöitä tökerösti saneeraamalla, vaan heidän osaamistaan, muutosturvaa ja tehtävistä toisiin siirtymistä tukemalla, eli muutos tehdään palkansaajalle turvallisemmaksi kuin paikallaan pysyminen.”

Ihalainen kaipaa työelämän kehittämistä hyvässä yhteistyössä.

”Jos työntekijä tuntee työnsä tarkoituksellisuuden ja arvostuksen, on hän myös motivoitunut tekemään ponnisteluja työnsä tuottavuuden ja tuloksellisuuden vuoksi.”

Ihalainen vinkkaa, että palkansaajat voivat olla työpaikoilla myös aloitteellisia, jotta tuottavuuden parantaminen tehdään muilla tavoin kuin henkilöstöä saneeraamalla.

”Eli parantamalla osallisuutta, ottamalla käyttöön uutta teknologiaa ja nostamalla johtamisen laatua. Tässäpä olisi oiva paikallisen yhteistyön ja sopimisen paikka. Tuottavuustulokset tulisi koskea myös henkilöstöä. Siksi olisi perusteltua, että yhdessä sovitaan pelisäännöistä tulos- ja kannustinpalkkauserien toteuttamisessa.”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat