ehdokasmainos

Jalkapallotähti herätettiin koomasta

Kamerunin jalkapallomaajoukkueen entisen tähtipelaajan Rigobert Songin tila on parantunut hänen saamansa sairauskohtauksen jäljiltä.

Songia hoitavan lääkärin mukaan ex-pelaaja herätettiin myöhään maanantaina koomasta. Lääkärin mukaan Songin tilassa oli havaittu edistystä, kun tämä pystyi hengittämään ilman apuvälineitä ja aivojen sisäinen verenvuoto oli saatu hallintaan.

Song, 40, joutui sunnuntaina sairaalaan sairauskohtauksen takia.

Keskikenttäpelaaja Song pelasi Kamerunin maajoukkueessa neljät MM-kisat ja yhteensä 137 ottelua. Hän pelasi Englannin Valioliigaa 1990–2000-luvun taitteessa Liverpoolissa ja West Hamissa.

Liverpoolissa Songin kanssa samaan joukkueeseen nousi toppari Sami Hyypiä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Huulirasva-Johaug ei ota vieläkään mitään vastuuta: ”Minun versioni on totta”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
johaug-terese

Dopingista kiinni jäänyt hiihtäjätähti Therese Johaug pitää erikoisena, ettei hänen selitystään käryyn johtaneesta syystä uskota.

– Ihmiset voivat uskoa, mitä haluavat. Minun versioni on totta. Olen erittäin surullinen siitä, ettei minua uskota. Olen ollut erittäin avoin ja rehellinen ja kertonut kaikki, Johaug sanoi tänään tiedotustilaisuudessa Oslossa.

Anabolisen steroidin käytöstä kärähtänyt Johaug on nyt väliaikaisessa kilpailukiellossa. Norjan hiihtoliitto ja Johaug ovat kertoneet, että käry johtui huulivoiteesta, jolla hoidettiin Johaugin auringon polttamia huulia.

Johaug kertoi saaneensa paljon tukea läheisiltään ja norjalaisilta dopingkohun aikana. Hän ylisti läheisiään ja totesi arvostavansa Norjan kansan antamaa tukea erittäin paljon.

AVAINSANAT

Homovastainen tviitti urheilupomolta oli liikaa: IS: Potkut!

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
valavuori

Espoo United on antanut potkut seuran koripallon GM:lleen Aleksi Valavuorelle, kertoo Iltasanomat.

Urheiluseura Espoo Unitedin koripallon GM Valavuori herätti tiistai-iltana kohua Twitter-kommentillaan. Hän tviittasi, että ”meille ei homoja palkata”. Meille-sanalla Valavuori viittasi koripalloseuraansa.

Valavuoren tviittailu liittyi kansalaisjärjestö Setan puheenjohtajan Panu Mäenpään kommenttiin, jossa tämä oli arvostellut kauppaketju Lidlin uuden maitokampanjan osoittavan huonoa makua.

Espoo United kiirehti tiedotteessaan ilmoittamaan, että seura kannattaa tasa-arvoa.

– Espoo United pyrkii olemaan kaikille avoin yhteisö, joka edistää tasa-arvoa kaikin tavoin. United ei syrji ketään esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Yksityishenkilön kommentit sosiaalisessa mediassa eivät edusta Espoo Unitedin, sen kasvattajaseurojen, sidosryhmien tai sponsorien arvomaailmaa millään tavalla, tiedotteessa todetaan.

Tarkoitukseni oli vilpittömästi herättää keskustelua huumorin saattelemana.

Valavuori pyysi myöhemmin anteeksi lausumaansa.

– Pyydän mitä nöyremmin anteeksi kaikilta, joita olen loukannut, Valavuori tviittasi.

Hän kertoo halunneensa viljellä huumoria.

– Tarkoitukseni oli vilpittömästi herättää keskustelua huumorin saattelemana, mutta epäonnistuin tässä nyt pahasti.

Valavuori palkattiin viime kesänä uuden espoolaisseuran koripallosta vastaavaksi general manageriksi.

Keskustelua aiheesta

Johaugin itkuiset selitykset eivät vakuuta – FIS-pomo vaatii kovaa rangaistusta

Kuva: Lehtikuva
johaug-fis

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n puheenjohtaja Gian Franco Kasper ei pureksimatta niele Therese Johaugin ja Norjan Hiihtoliiton selitystä Johaugin dopingkäryn syistä.

Norjan hiihtoliitto ja Johaug ovat kertoneet, että streroidikäry johtui huulivoiteesta, jolla hoidettiin Johaugin auringon polttamia huulia.

– En ole nähnyt todisteita. Lääketieteen asiantuntijoiden on ratkaistava tämä, mutta minulla on epäilykseni. Mutta se ei toisaalta merkitse mitään ennen kuin saamme faktaa pöytään, Kasper sanoi norjalaiselle Dagbladet-lehdelle.

Kasper mainitsi, että jos Johaug todetaan syylliseksi, pitäisi hänet normaalisti määrätä neljän vuoden kilpailukieltoon.

– Siitä ei ole kysymystäkään. Tietysti sekin on selvää, että hän voi viedä asian oikeuteen. Siellä hän voi saada kilpailukieltoa lievennettyä kahteen ja puoleen vuoteen tai kolmeen vuoteen. Mutta kaikki tämä on puhdasta spekulaatiota, Kasper totesi Dagbladetin mukaan.

En ole nähnyt todisteita.

Norjan hiihtoliiton mukaan käryyn johtaneen rasvan nimi on Trofodermin. Se sisältää urheilussa kiellettyä clostebolia, joka on anabolinen steroidi. Anaboliset steroidit edistävät lihaskasvua ja urheilusuorituksesta palautumista.

Antidopingviranomaiset ovat aiemmin kertoneet, että anabolisten steroidien käytöstä on rangaistuksena yleensä neljän vuoden kilpailukielto. Antidopingviranomaisten mukaan rangaistusta voidaan lieventää, jos katsotaan, ettei teko ollut tahallinen.

Vastuun Johaugin kärystä otti maajoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen, joka erosi tehtävästään.

Johaug määrättiin hiljattain kahden kuukauden mittaiseen väliaikaiseen kilpailukieltoon.

”Meillä on unelmia” – Bauer jätti kansainvälisen TUL:n johtotehtävät italialaiselle Molealle

Kuva: juha savolainen
tul-2
Kansainvälinen työväen urheiluliitto kokoontuu parhaillaan Latviassa. Liiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Bruno Molea (keskellä). Hänen edeltäjänsä ovat (vasemmalla) Harald Bauer ja (oikealla) Kalevi Olin.

Yli satavuotiaan Kansainvälisen työväen urheiluliiton (CSIT) puheenjohtajaksi, presidentiksi on tänään valittu italialainen kansanedustaja Bruno Molea.

Hän seuraa tehtävästä yllättäen eronpyyntönsä jättänyttä itävaltalaista Harald ” Harry” Baueria.

Bauer johti jättiliittoa suomalaisen ex-kansanedustajan Kalevi Olinin (sd.) jälkeen kahdeksan vuotta. CSIT:n johdosta Harry Bauer joutui luopumaan saatuaan toimen Itävallan SportAidin johtoon.

Harald Bauerilla oli unelma. Hän halusi itävaltalaisena olla järjestämässä vuoden 2021 CSIT:n seitsemänsiä maailmankisoja Wienissä, jossa järjestettiin natsivuonna 1931 suurimmat työväen urheiluliikkeen kisat, työväen olympialaiset.

– Meillä on unelmia. Jotkut niistä toteutuvat, jotkut jäävät toteutumatta, Harry Bauer sanoo.

Harald Bauer jatkaa CSIT:n hallituksen jäsenenä kauden loppuun saakka.

Juuri valittu CSIT:n puheenjohtaja Molea on liiton hallituksen jäsen vastuualueenaan Maailmankisat, jotka ensi kesäkuussa järjestetään Latvian Riiassa. Molea edustaa yhtä Italian jäsenliittoa AICS:ia (Assiazione Italiani Culture e Sport).

Juha Savolainen
Riika, Latvia

Pentti Salmen puheenvuoro: Naiskoris kyntää syvällä — ”Seurakiihkoilijat kehuskelevat omiensa ansioilla”

Kirjoittaja on koripalloasiantuntija.

Kun suomalaisessa miesten ja poikajunioreiden koripalloilussa on viime vuosina ollut selvä nousukiito, niin huumassa on jäänyt yksi toimintasektori aivan paitsioon.

Naiskoripalloilu on nimittäin Suomessa lähes pohjamudissa.

Kun suomalainen naisurheilu on yleensä viime aikoina kasvattanut menestyksensä siivua eri urheilumuodoissa, niin koriksessa ei ole tapahtunut mitään siihen viittaavaa.

Jos esimerkiksi tarkastellaan naisten maajoukkueen pelejä, niin viimeksi pelatuista kolmestatoista EM-karsintamatsista Suomi on voittanut vain yhden. Eikä ainakaan seuraavassa pelissä kuukauden kuluttua kotiareenasta huolimatta suuntaan tule muutosta. Vastassa kun on tuolloin raudanluja ryhmä, Rion olympiakisojen hopeajoukkue Espanja.

Jotain on yritetty kyllä tehdäkin, koska miesten Susijengin valmennusjohdosta Pekka Salminen siirrettiin naisten maajoukkueen päävalmentajaksi.

Mutta ei homma yhdellä valmentajasiirrolla suinkaan vielä lopullisesti selkiinny. Rakenteissa se vika on, seuratoiminnan perusduunissa.

Mikä on vastaavasti ollut jatkumo?

On sinällään yllättävää, että Suomesta on lähtenyt viime vuosina USA:n yliopistoihin pelaajastipendeillä enemmän tyttöjä kuin poikia.

Mutta mikä on vastaavasti ollut jatkumo?

Useat jenkkiyliopistoissa pelanneet nuoret naiset siirtyvät nimittäin vaivihkaa takavasemmalle. On vain muutamia poikkeuksia, jotka jatkavat esimerkiksi kotoista Korisliigaa merkittävässä roolissa.

Kuten aikanaan ainoana suomalaisena yliopistokoripalloilun kauden syöttötilaston voittanut Reetta Piipari, naisten NBA:n varauslistalle päässyt Taru Tuukkanen tai Euroopan ammattisarjoja jenkkivuosien jälkeen kolunnut Heta Korpivaara.

Saman tien naisten kotoinen liiga on tilanteessa, jossa sallitaan käsittämättömästi ottelua kohden neljän ulkomaalaispelaajan käyttö. Ja tässä on tulos: sarjaa johtava Forssa löi viime kierroksella puolustavan mestarin Lappeenrannan ja amerikkalaiset mättivät voittajien 86:sta pisteestä 77.

Jokainen voi jo tuosta havaita missä suomalaisten osalla mennään Suomen pääsarjassa.

Ulkomaalaispelaajien käyttö ei edes tuo pullistelevia katsomoita, koska tämänkin kauden yleisökeskiarvo ottelua kohden on nippa nappa 300 katsojaa.

Seurakiihkoilijat kehuskelevat omiensa ansioilla, mutta piikittelevät, morkkaavat ja lokaavat muita seuroja.

Täällä pohjoisen naapurimaissa, Suomessa ja Ruotsissa, koriksen voimajakautuma on muuten aivan päinvastainen.

Suomessa miehet pelaavat putkeen arvokisoja, naiset eivät ylitä edes karsinnan rimaa. Viimeksi Suomen naiset ovatkin olleet EM-lopputurnauksessa 29 vuotta sitten. Ruotsissa taasen naiset pelaavat Euroopan huipulla, mutta miehille rima oli liian korkealla ensi vuoden EM-kisoihin.

Suomessa naiskoripalloilun tilaa voisi hyvinkin sanoa kyräileväksi. Pahimmillaan se peilautuu koriksen keskustelupalstoilla netissä. Siellä kun seurakiihkoilijat kehuskelevat omiensa ansioilla, mutta piikittelevät, morkkaavat ja lokaavat muita seuroja, joissa on muka kaiken pahan alku ja juuri.

Paljon on siis asenteellisiakin hommia edessä ennen kuin naiskoripalloilu nousee aallonpohjasta.

AVAINSANAT