Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jälleen uusi käänne: Mikko Kärnä eroaa valiokunnasta

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo Demokraatille eroavansa perustuslakivaliokunnan varajäsenyydestä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Kyllä, ihan vapaaehtoisesti. Katson, että se on kaikkien osapuolten kannalta järkevää. Kun perustuslakivaliokunta päättää asiantuntijasuunnitelmista, se voi itse päättää, onko Tuomas Ojanen sellainen henkilö, jota siellä kannattaa kuulla vai ei, Kärnä sanoo.

Kärnä epäili viime joulukuussa Twitterissä, että valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen olisi osallistunut vihreiden kansanedustajien vastalauseen kirjoittamiseen perustuslakivaliokunnan mietinnöstä.

Ojanen kiisti joulukuussa Helsingin Sanomille, että hän olisi kirjoittanut vihreiden vastalausetta.

Ojanen teki Kärnästä rikosilmoituksen, joka johti syytteen nostamiseen Kärnää vastaan kunnianloukkauksesta.

Sittemmin Kärnä vaati valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojasen hyllyttämisestä toistaiseksi asiantuntijana valiokunnan kuulemisissa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoi viime viikolla STT:lle tekstiviestitse, että hän varaa valiokunnalle mahdollisuuden keskustella asiasta, kun se on seuraavan kerran ajankohtainen.

Demokraatin tietojen mukaan valiokunta ei ole tällä viikolla asiasta keskustellut ja tuskin keskusteleekaan, koska ainakaan Kärnä ei ole asiaa valiokunnassa esiin nostamassa.

Kärnä sanoo katsovansa, että koska juridinen prosessi kunnianloukkausasiaan liittyen on kesken, on paras ratkaisu erota valiokunnan varajäsenyydestä. Hän katsoo olevansa myös jäävi omassa asiassaan käsittelemään sitä, keitä asiantuntijoita valiokunta voisi kuulla.

Onko joku suositellut eroamista?

– Ei ole, ihan vapaaehtoisesti.

– Kukaan ei ole tähän painostanut.

Kärnä sanoo kuitenkin edelleen olevansa sitä mieltä, että Tuomas Ojasta ei pitäisi käyttää asiantuntijana valiokunnan kuulemisissa.

– Olen näkemykseni välittänyt valiokunnan puheenjohtajalle. Katson, että on erittäin ongelmallista, että meillä on korkeassa julkisessa virassa toimiva asiantuntija, jolle myös eduskunta maksaa palkkioita, jos kansanedustaja ei voi käydä hänen kanssaan poliittista keskustelua ilman uhkaa, että siitä seuraa rikosilmoitus ja tämän jälkeen oikeusprosessi. Pidän sitä ongelmallisena. Mutta perustuslakivaliokunta päättäköön, miten toimitaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE