Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Urheilu

Jalonen pelistä: “Olimme tänään aika tylyjä” – loukkaantumisista miettimisen aihetta Suomelle

Suomen miesten maajoukkue pyyhki MM-kisoissa jääkiekkohistoriastaan häpeätahran. Leijonat otti kaikkien aikojen ensimmäisen voittonsa Britanniasta, kun A-sarjanousija taipui Slovakian Kosicessa 5–0.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Maat olivat kohdanneet aiemmin ainoastaan kahdessa maaottelussa, ja Britannia oli voittanut MM-jäällä pelatut molemmat ottelut.

Suomi varmisti käytännössä voitollaan A-alkulohkossa paikan puolivälieriin. Leijonat nousi lohkojohtoon, mutta toisena oleva Saksa on pelannut ottelun vähemmän.

Suomen pakkovoitto alkoi häämöttää, kun Toni Rajala ja Atte Ohtamaa iskivät toisen erän alussa alle viiden minuutin sisällä maalit mieheen ja veivät Leijonat 2–0-johtoon.

Suomi kohtaa turnauksessa seuraavaksi ylihuomenna Ranskan.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen oli tyytyväinen suojattiensa pelaamiseen.

– Olimme tänään aika tylyjä. Olen yleisilmeeseemme tyytyväinen. Muutama läheltä piti -tilanne tuli, mutta selvisimme niistä, Jalonen sanoi C More Sport -kanavalle.

Hidastelua pelinrakentelussa.

Päävalmentaja Jalonen varoitteli ennen ottelua, että Britannian vitsiksikin leimattu MM-joukkue pystyy rakentamaan enemmän maalipaikkoja kuin edellinen vastustaja Tanska. Britanniassa aikoinaan pari kautta valmentanut Jalonen tiesi mistä puhui, sillä avauserän loppuun saakka 0–0-tasatilanteessa haranneella brittijoukkueella oli paikkansa ohittaa Suomen maalilla ensimmäisen MM-ottelunsa pelannut Jussi Olkinuora.

Jalonen on myös puhunut, että Leijonia on vaikea voittaa. Totta sekin, mutta silloin kun ihmejuniori Kaapo Kakolla ei ole maaginen päivänsä eikä luistin liiku tarpeeksi liukkaasti, Suomi joutuu voittaakseen tekemään töitä mitä A-sarjan joukkuetta vastaan tahansa.

Suomi sortui ensimmäisessä erässä Yhdysvallat- ja Tanska-otteluissa vaivanneeseen helmasyntiinsä, turhan hitaisiin hyökkäyksiin lähtöihin. Kun Britannia piti 4–5 pelaajaansa pelin alla, Suomi törmäsi hitailla lähdöillä hyökätessään liian usein seinään.

Persoonallisella tyylillä torjunut brittivahti Ben Bowns säästyi vielä avauserässä takaiskumaaleilta.

Olkinuoralla hyvä MM-debyytti.

Kakko jäi tehopisteittä. Esiin nousivat maalinsuulla harvakseltaan mutta varmasti torjunut Olkinuora, kaksi maalia syöttänyt Juhani Tyrväinen ja turnauksen pistetilinsä 3–0-osumalla avannut Joel Kiviranta.

Olkinuora vieläpä sai toisen syöttöpisteen Rajalan ylivoimalla ampumaan 1–0-maaliin. Pelicansista KHL:n Admiral Vladivostokiin ensi kaudeksi siirtyvän Olkinuoran voittoprosentti viiden Leijonissa pelatun maaottelun jälkeen on täysi sata.

Miettimisen aihetta Suomelle antoi keskushyökkääjä Eetu Luostarisen loukkaantuminen toisessa erässä.

Keskushyökkääjistä Suomella on loukkaantumisen takia jo ollut sivussa Juho Lammikko.

– Katsotaan huomenna Luostarisen tilanne. Näitä sattuu urheilussa, Jalonen sanoi.