Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Järjestöissä pöyristyttiin ulkoministeriön rahoituspäätöksestä – “Päätös on ideologinen”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ulkoministeriö totesi eilen tiedotteessaan, että ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) on päättänyt hallitusohjelman mukaisesti lisätä rahoitusta, jotta suomalaisten järjestöjen mahdollisuudet saada kansainvälistä rahoitusta paranevat.

Demokraatti

Demokraatti

Uudistuksessa viestintä- ja globaalikasvatukseen (VGK) suunnattua hakukierrosta ei toteuta tällä hallituskaudella. Hakukierros YK-taustaisille järjestöille avataan syksyllä 2024. Tuolloin avustusta voi hakea vuosille 2025-2027.

Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry, joka on noin 270 suomalaisen kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen ja globaalin kansalaiskasvatuksen parissa toimivan kansalaisjärjestön kattojärjestö, reagoi ulkoministeriön toimiin. Se totesi, että hallitus on lakkauttanut yli 2 miljoonan euron arvoisen viestintä- ja globaalikasvatustuen (VGK) tämän hallituskauden ajaksi.

– Päätös on valtava pettymys, ja se tulisi perua. Lakkautus on kova isku esimerkiksi järjestöjen antirasistiselle työlle, yritysten vastuullisuuden kirittämiselle, nuorten rauhankasvatukselle sekä viestinnälle globaaleista kysymyksistä, Fingon toiminnanjohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi toteaa tiedotteessa.

Ulkoministeriö on myöntänyt tukea kansalaisjärjestöjen kehitysviestintä- ja globaalikasvatushankkeisiin sekä yritysvastuutyöhön. Tuen tavoitteena on lisätä suomalaisten tietoisuutta kehityskysymyksistä ja kannustaa heitä rakentamaan kestävää tulevaisuutta.

Fingo kertoo tiedotteessaan, että yhteensä 19 järjestöä sai VGK-tukea viime hakukierroksella vuonna 2023. Ulkoministeriö on rahoittanut tuella esimerkiksi Finnwatchin, Eetti ry:n, Suomen Rauhanliiton ja Suomen Somalia-verkoston hankkeita. Nykyiset hankkeet kestävät tämän vuoden loppuun asti. Tukea jaettiin yhteensä 2,2 miljoonaa euroa.

Fingon toiminnanjohtaja Mäntyniemi näkee, että lakkautuspäätös on osa jatkumoa, jossa hallituksen toimet heikentävät kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä.

YRITYSVASTUUJÄRJESTÖ Finnwatch kertoo tiedotteessaan, että VGK on sen tärkein julkinen rahoitusinstrumentti, jolla on rahoitettu muun muassa kansalaisjärjestöjen yritysvastuutyötä.

– Olemme päätöksestä pöyristyneitä, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér kommentoi ulkoministeriön päätöstä.

Finnwatchille kyseisestä instrumentista on aikaisemmin myönnetty tukea noin 80 000 euroa vuodessa. Kokonaisuudessaan noin kahden miljoonan euron suuruisen rahoitusinstrumentin jäädyttäminen koetaan Finnwatchissa poliittiseksi “valtionavustusten uudistamiseksi” verhotuksi päätökseksi, joka ei liity valtiontalouden tasapainottamiseen.

– Hallitus päätti kehysriihessä lisätä kehitysyhteistyövaroilla katettavaa kansalaisjärjestöjen rahoitusta 10 miljoonalla kehyskaudella, ensi vuodesta alkaen. Siitä huolimatta pienille yritysvastuujärjestöille elintärkeä kahden miljoonan euron rahoitusikkuna jäädytetään. Päätös on ideologinen, ja sillä halutaan ajaa yritysvastuutyö alas, Finér sanoo tiedotteessa.

VGK-tuen jäädyttäminen on jatkoa kahdelle hallituksen jo aikaisemmin tänä vuonna tekemälle päätökselle, joilla on leikattu Finnwatchin rahoitusta. Edellisvuosista poiketen Finnwatchille ei kuluvana vuonna myönnetty lainkaan ulkoministeriön perusavustusta eikä valtioneuvoston kanslian alle siirrettyä tukea Eurooppa-tiedottamiseen. Ulkoministeriön perusavustus lakkautettiin sittemmin kokonaan.

– Hallitus on uusilla päätöksillään lakkauttamassa tältä hallituskaudelta lähes kaiken Finnwatchin julkisen rahoituksen, Finér sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE