Työmarkkinat
8.11.2021 11:27 ・ Päivitetty: 8.11.2021 11:27
”Järjettömän epäreilua” – PAM: Yksipuolinen yritysten tukeminen karkotti työvoimaa matkailu- ja ravintola-alalta
Matkailu- ja ravintola-alan työvoimapula syö jo yritysten kasvumahdollisuuksia, toteaa Palvelualojen ammattiliitto PAM tiedotteessaan.
PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen arvioi yhdeksi syyksi sen, että koronakriisin aikaan vain yrityksiä tukemalla luotiin tilanne, joka sai työntekijät kaikkoamaan alalta.
Parasta aikaa valmistellaan koronarajoitusten kustannustuen viidettä kierrosta. Tukeen oikeutettujen joukkoa ollaan laajentamassa muun muassa tapahtuma-alaan ja elokuvateattereihin. PAM pitää tätä hyvänä.
”Tukien suuntaamisessa on kuitenkin koko ajan unohtunut se, että siinä missä rajoitukset veivät yrityksiltä mahdollisuuden harjoittaa elinkeinoaan, ne veivät myös toimeentulon tuhansilta alojen työntekijöiltä. Työntekijöille ei kuitenkaan ole luotu uusia tukia, vaan he saivat tyytyä tavanomaiseen työttömyysturvaan rajoituksineen ensisäikähdyksen jälkeen”, Rönni-Sällinen sanoo.
Korona-aikana valtava määrä ihmisiä on lomautettu, osalla lomautukset olivat lyhytaikaisia, mutta osalla ne ovat olleet todella pitkiä, ja lomautukset ovat osuneet kohdalle moneen kertaan. Toisena koronavuotena työttömyysturvassa palattiin vanhaan ja noudatettiin muun muassa viiden päivän omavastuita työttömyyden tai lomautuksen alussa.
”Uusia kriisejä tulee.”
”On järjettömän epäreilua edes puhua työntekijän omavastuusta, kun työnantaja lomauttaa hänet viranomaisten määräämien rajoitusten vuoksi”, Rönni-Sällinen sanoo. Hän pitää toteutunutta yhtenä syynä ravintola-alan työvoimapulaan.
”Tilanne pani monen ravintola-alan työntekijän äänestämään jaloillaan. Alalla työskentelyn riskit tuntuvat toimeentulon kannalta niin suurelta, että moni hakeutuu muualle. Samalla alan vetovoima heikentyy alalle tuloa suunnittelevien silmissä.”
PAM ehdotti maaliskuussa erilaisia malleja tukea työntekijöitä, kun käynnissä oli tukien valmistelu kolmannelle kierrokselle. Tukea olisi liiton mukaan voinut ohjata työttömyysturvajärjestelmän kautta tai palkanmaksutukena suoraan yritysten kautta. Jälkimmäinen olisi PAMin mukaan taannut työntekijöiden kohtuullisen toimeentulon ja työsuhteiden jatkuvuuden.
”Uusia kriisejä tulee. Siksi nyt olisi syytä aloittaa sellaisten uusien tukimallien valmistelu, jossa tukea voitaisiin kohdistaa suoraan rajoituksista kärsiville työntekijöille”, Rönni-Sällinen sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.