Ulkomaat

”Järkyttävä tunnustus rikollisesta salaliitosta” – Trumpin Venäjä-kytköstutkinnassa julki raskauttavan oloisia todisteita

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trump Jr. ja Donald Trump syyskuussa 2016.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trump Jr. ja Donald Trump syyskuussa 2016.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trump Jr. ja Donald Trump syyskuussa 2016.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin vaalikampanjan sisäpiirin ja venäläisten epäillystä salaliitosta saatiin tiistaina uusia todisteita, jotka vaikuttavat hyvin raskauttavilta. Trumpin poika Donald Trump Jr julkaisi itse Twitterissä sähköpostikeskustelun, joka amerikkalaisviestinten haastattelemien lakiasiantuntijoiden mukaan saattaa hyvinkin osoittaa hänen syyllistyneen rikokseen.

Trump Jr julkaisi keskustelun siksi, että New York Times oli saanut sen käsiinsä ja aikoi julkaista sen.

Sähköposteissa Trump Jr:lle tarjottiin tapaamista ”Venäjän valtion asianajajan” kanssa, jolla luvattiin olevan demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia vahingoittavia tietoja. Sähköpostissa sanottiin yksiselitteisesti, että tietojen tarjoaminen oli osa Venäjän ja sen hallinnon tukea Donald Trumpin vaalikampanjalle. Trump Jr tarttui tarjoukseen hyvin innokkaasti.

– Rakastan sitä erityisesti myöhemmin kesällä, hän kirjoitti epämuodollisessa ja kielioppisääntöjen vastaisessa vastauksessaan.

Washington Postin haastattelema lakimies Jeffrey Jacobovitz kertoo, ettei vaalikampanjoidessa ole sallittua saada apua vieraan vallan edustajalta.

– Tässä saattaa ylittyä raja niin, että kyseessä on salaliitto vaalivilpin tekemiseksi tai salaliitto tiedon hankkimiseksi vihamielisen vieraan vallan edustajalta.

Trump Jr on palkannut rikoslakiin perehtyneen puolustusasianajajan edustamaan itseään.

Kielletty liittovaltion rikoslaissa.

Liberaalin Vox-verkkouutispalvelun haastattelema oikeustieteen professori Jens David Ohlin sanoo asian vielä suoremmin.

– Tämä on järkyttävä tunnustus rikollisesta salaliitosta.

Myös oikeustieteen professori Ryan Goodman sanoo Voxille, että todisteet ovat raskauttavia.

– Sähköpostien teksti on hyvin selvä todiste osallisuudesta juoneen, jonka tarkoitus oli ottaa Venäjän valtio mukaan liittovaltion vaaleihin sekaantumiseen tavalla, joka on kielletty liittovaltion rikoslaissa.

Voxin haastattelemat asiantuntijat nojaavat näkemyksensä kahteen lainkohtaan, joista ensimmäinen kieltää ulkovallan edustajia lahjoittamasta amerikkalaiselle vaalikampanjalle suoraan tai epäsuorasti rahaa tai mitään muuta arvokasta. Toisessa lainkohdassa kielletään tietäen pyytämään, hyväksymään tai ottamaan vastaan vieraan vallan edustajalta laissa kiellettyjä lahjoituksia tai muuta kiellettyä apua.

Trump Jr on vähätellyt keskustelun merkitystä sillä perusteella, että kun tapaaminen järjestettiin, paikalle saapunut juristi ei kertonut läsnäolijoille mitään hyödyllistä. Tapaamisessa käydyn keskustelun sisältö ei kuitenkaan vaikuta millään tavalla siihen, tulkitaanko Trump Jr:n rikkoneen lakia pyytämällä ulkovallan edustajalta arvokasta apua vaalikampanjaan.

Jotkut lakimiehet katsovat Trump Jr:n syyllistyneen jopa maanpetokseen. Republikaanipresidentti George W. Bushin hallinnossa etiikkalakimiehenä työskennellyt oikeustieteen professori Richard Painter kirjoittaa Twitterissä, että hänen mielestään kyse on maanpetoksesta, koska Trump Jr:n täytyi tietää, että Venäjä saisi haltuunsa Clintonia vahingoittavia tietoja vain vakoilemalla.

– Jos menee tunnetun varastetun tavaran kauppiaan luo ostamaan televisiota, voi saada syytteen varastetun tavaran ostamisen yrityksestä. Jos menee venäläisten luokse saadakseen tietoa Clintonista…, hän kirjoittaa toisessa tviitissä.

Tutkinta kestää ainakin vuoden.

Mikäli Trump Jr saa rikossyytteen toimistaan, se tuskin tapahtuu vielä pitkään aikaan. Venäjä-tutkintaa johtava erikoissyyttäjä Robert Mueller aloitti tehtävässään alle kaksi kuukautta sitten, ja lakiasiantuntijat ovat arvioineet tutkinnan kestävän ainakin vuoden tai jopa useita vuosia.

Trump Jr:n julkaisemat sähköpostit langettavat epäilyksen varjon paitsi hänen itsensä myös hänen lankonsa Jared Kushnerin ja Trumpin kampanjapäällikkönä hetken aikaa toimineen Paul Manafortin ylle, sillä Trump Jr näyttää lähettäneen heille kopion koko sähköpostikeskustelusta pyytäessään heitä osallistumaan tapaamiseen Venäjän valtion asianajajaksi kutsutun naisen kanssa.

Asianajaja itse, Natalia Veselnitskaja, sanoi CNN:lle, että kaikki kolme miestä olivat ainakin hetken aikaa mukana tapaamisessa. Hän kiistää olevansa kytköksissä Venäjän valtionhallintoon tai tarjonneensa Trumpin kampanjan edustajille tietoja Clintonista, mutta sanoo, että Trumpin kampanjaväki halusi kiihkeästi Clintonia vahingoittavia tietoja.

Poikani on korkealaatuinen ihminen.

Presidentti Donald Trump kommentoi poikansa julkaisemia sähköposteja kehumalla tätä avoimuudesta.

– Poikani on korkealaatuinen ihminen ja arvostan hänen läpinäkyvyyttään, presidentti sanoi lausunnossa, jonka Valkoisen Talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders luki toimittajille.

Sanders kieltäytyi vastaamasta jatkokysymyksiin ja sanoi ohjaavansa ne presidentti Trumpin ja hänen poikansa asianajajille, kertoo muun muassa CNN.

Tapojensa vastaisesti Trump ei ole kommentoinut asiaa Twitterissä. CNN:n mukaan presidentin asianajaja ja hänen neuvonantajansa ovat painottaneet hänelle, että hänen on tärkeää pysyä vaiti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat