tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Järkyttävä tunnustus rikollisesta salaliitosta” – Trumpin Venäjä-kytköstutkinnassa julki raskauttavan oloisia todisteita

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trump Jr. ja Donald Trump syyskuussa 2016.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin vaalikampanjan sisäpiirin ja venäläisten epäillystä salaliitosta saatiin tiistaina uusia todisteita, jotka vaikuttavat hyvin raskauttavilta. Trumpin poika Donald Trump Jr julkaisi itse Twitterissä sähköpostikeskustelun, joka amerikkalaisviestinten haastattelemien lakiasiantuntijoiden mukaan saattaa hyvinkin osoittaa hänen syyllistyneen rikokseen.

Trump Jr julkaisi keskustelun siksi, että New York Times oli saanut sen käsiinsä ja aikoi julkaista sen.

Sähköposteissa Trump Jr:lle tarjottiin tapaamista ”Venäjän valtion asianajajan” kanssa, jolla luvattiin olevan demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia vahingoittavia tietoja. Sähköpostissa sanottiin yksiselitteisesti, että tietojen tarjoaminen oli osa Venäjän ja sen hallinnon tukea Donald Trumpin vaalikampanjalle. Trump Jr tarttui tarjoukseen hyvin innokkaasti.

– Rakastan sitä erityisesti myöhemmin kesällä, hän kirjoitti epämuodollisessa ja kielioppisääntöjen vastaisessa vastauksessaan.

Washington Postin haastattelema lakimies Jeffrey Jacobovitz kertoo, ettei vaalikampanjoidessa ole sallittua saada apua vieraan vallan edustajalta.

– Tässä saattaa ylittyä raja niin, että kyseessä on salaliitto vaalivilpin tekemiseksi tai salaliitto tiedon hankkimiseksi vihamielisen vieraan vallan edustajalta.

Trump Jr on palkannut rikoslakiin perehtyneen puolustusasianajajan edustamaan itseään.

Kielletty liittovaltion rikoslaissa.

Liberaalin Vox-verkkouutispalvelun haastattelema oikeustieteen professori Jens David Ohlin sanoo asian vielä suoremmin.

– Tämä on järkyttävä tunnustus rikollisesta salaliitosta.

Myös oikeustieteen professori Ryan Goodman sanoo Voxille, että todisteet ovat raskauttavia.

– Sähköpostien teksti on hyvin selvä todiste osallisuudesta juoneen, jonka tarkoitus oli ottaa Venäjän valtio mukaan liittovaltion vaaleihin sekaantumiseen tavalla, joka on kielletty liittovaltion rikoslaissa.

Voxin haastattelemat asiantuntijat nojaavat näkemyksensä kahteen lainkohtaan, joista ensimmäinen kieltää ulkovallan edustajia lahjoittamasta amerikkalaiselle vaalikampanjalle suoraan tai epäsuorasti rahaa tai mitään muuta arvokasta. Toisessa lainkohdassa kielletään tietäen pyytämään, hyväksymään tai ottamaan vastaan vieraan vallan edustajalta laissa kiellettyjä lahjoituksia tai muuta kiellettyä apua.

Trump Jr on vähätellyt keskustelun merkitystä sillä perusteella, että kun tapaaminen järjestettiin, paikalle saapunut juristi ei kertonut läsnäolijoille mitään hyödyllistä. Tapaamisessa käydyn keskustelun sisältö ei kuitenkaan vaikuta millään tavalla siihen, tulkitaanko Trump Jr:n rikkoneen lakia pyytämällä ulkovallan edustajalta arvokasta apua vaalikampanjaan.

Jotkut lakimiehet katsovat Trump Jr:n syyllistyneen jopa maanpetokseen. Republikaanipresidentti George W. Bushin hallinnossa etiikkalakimiehenä työskennellyt oikeustieteen professori Richard Painter kirjoittaa Twitterissä, että hänen mielestään kyse on maanpetoksesta, koska Trump Jr:n täytyi tietää, että Venäjä saisi haltuunsa Clintonia vahingoittavia tietoja vain vakoilemalla.

– Jos menee tunnetun varastetun tavaran kauppiaan luo ostamaan televisiota, voi saada syytteen varastetun tavaran ostamisen yrityksestä. Jos menee venäläisten luokse saadakseen tietoa Clintonista…, hän kirjoittaa toisessa tviitissä.

Tutkinta kestää ainakin vuoden.

Mikäli Trump Jr saa rikossyytteen toimistaan, se tuskin tapahtuu vielä pitkään aikaan. Venäjä-tutkintaa johtava erikoissyyttäjä Robert Mueller aloitti tehtävässään alle kaksi kuukautta sitten, ja lakiasiantuntijat ovat arvioineet tutkinnan kestävän ainakin vuoden tai jopa useita vuosia.

Trump Jr:n julkaisemat sähköpostit langettavat epäilyksen varjon paitsi hänen itsensä myös hänen lankonsa Jared Kushnerin ja Trumpin kampanjapäällikkönä hetken aikaa toimineen Paul Manafortin ylle, sillä Trump Jr näyttää lähettäneen heille kopion koko sähköpostikeskustelusta pyytäessään heitä osallistumaan tapaamiseen Venäjän valtion asianajajaksi kutsutun naisen kanssa.

Asianajaja itse, Natalia Veselnitskaja, sanoi CNN:lle, että kaikki kolme miestä olivat ainakin hetken aikaa mukana tapaamisessa. Hän kiistää olevansa kytköksissä Venäjän valtionhallintoon tai tarjonneensa Trumpin kampanjan edustajille tietoja Clintonista, mutta sanoo, että Trumpin kampanjaväki halusi kiihkeästi Clintonia vahingoittavia tietoja.

Poikani on korkealaatuinen ihminen.

Presidentti Donald Trump kommentoi poikansa julkaisemia sähköposteja kehumalla tätä avoimuudesta.

– Poikani on korkealaatuinen ihminen ja arvostan hänen läpinäkyvyyttään, presidentti sanoi lausunnossa, jonka Valkoisen Talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders luki toimittajille.

Sanders kieltäytyi vastaamasta jatkokysymyksiin ja sanoi ohjaavansa ne presidentti Trumpin ja hänen poikansa asianajajille, kertoo muun muassa CNN.

Tapojensa vastaisesti Trump ei ole kommentoinut asiaa Twitterissä. CNN:n mukaan presidentin asianajaja ja hänen neuvonantajansa ovat painottaneet hänelle, että hänen on tärkeää pysyä vaiti.

Jahdatun, arestiin määrätyn elokuvaohjaajan tapaus: sadat kokoontuivat oikeusistuimen eteen

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oikeus on määrännyt teatteri- ja elokuvaohjaaja Kirill Serebrennikovin kotiarestiin. Venäjän liittovaltion tutkintakomitea ilmoitti eilen pidättäneensä hänet petoksesta epäiltynä.

Serebrennikov on luonnehtinut syytteitä absurdeiksi. Satoja ihmisiä kokoontui moskovalaisen oikeusistuimen eteen sen käsitellessä ohjaajan tapausta.

47-vuotias Serebrennikov on Moskovan Gogol-keskuksen taiteellinen johtaja. Hän on ohjannut esityksiä myös Bolshoi-teatterissa.

Keskustelua aiheesta

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney ja hänen näyttelijämiehensä George antoivat 1 000 000$ viharyhmien vastaiseen toimintaan

Kuva: Lehtikuva

Oscar-palkittu näyttelijä George Clooney ja tämän asianajajapuoliso Amal Clooney ovat tehneet miljoonan dollarin lahjoituksen asianajotoimistolle, joka tarkkailee viharyhmien toimintaa. Pariskunta päätti lahjoituksen tekemisestä sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa Virginian Charlottesvillessä äärioikeiston mielenosoitukseen osallistunut mies ajoi autolla kuoliaaksi vastamielenosoitukseen osallistuneen naisen. Lisäksi parikymmentä ihmistä loukkaantui.

Clooneyt sanovat tiedotteessa, että Charlottesvillen tapahtumat ja tapahtumat ympäri Yhdysvaltoja vaativat vihaa vastaan sitoutumista.

Syrjinnän vastaisista järjestöistä on kerrottu, että Charlottesvillen tapahtumien jälkeen niiden saamat lahjoitukset ovat kasvaneet jyrkästi. Yrityksistä lahjoituksia ovat tehneet muun muassa Apple, Uber ja J.P. Morgan.

Keskustelua aiheesta

Trump aikoo yhä rakentaa muurin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostanut jälleen esiin lupauksensa muurin rakentamisesta maansa Meksikon-vastaiselle rajalle. Trump vakuutti kannattajilleen tapahtumassa Phoenixissä Arizonassa, että muuri rakennetaan.

– Vaikka meidän täytyisi sulkea hallinto, me rakennamme muurin, Trump lupasi CNN:n mukaan.

Trump viittasi tällä todennäköisesti budjettikiistoihin, jotka voivat johtaa liittovaltion toimintojen väliaikaiseen lopettamiseen.

Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahoitusta Trumpin muurille, vaikka hän antoi siitä määräyksen tammikuussa aloitettuaan presidenttinä.

Trump hyökkäsi jälleen myös demokraatteja vastaan. Presidentin mukaan demokraatit vaarantavat amerikkalaisten turvallisuuden vastustamalla hänen rajavalvontahankkeitaan, kuten muuria.

Trump myös sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Kanadan ja Meksikon kanssa 1990-luvulla solmittu vapaakauppasopimus Nafta puretaan jossakin vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Tanskan poliisi: Merestä löydetyn ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskan poliisin mukaan merestä löytyneessä ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia. Poliisi uskoo, että sen tarkoituksena oli saada ruumis uppoamaan meren pohjaan.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessaan myös, että ruotsalaistoimittaja Kim Wallin verta löytyi tanskalaiskeksijä Peter Madsenin sukellusveneen sisältä.

Maanantaina Juutinrauman rannasta löytynyt ruumis tunnistettiin ruotsalaistoimittajaksi dna-testin perusteella.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.

Tanskan poliisi: Päätön ruumis tunnistettu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tanskalainen keksijä Peter Madsen.

Juutinrauman rannasta maanantaina löytynyt naisen ruumis on tunnistettu sukellusvenemysteerissä kadonneeksi ruotsalaistoimittajaksi, kertoo Tanskan poliisi Twitterissä. Asia selvisi dna-testeillä.

Ruumis löytyi Kögenlahden rannalta läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa. Tunnistamista vaikeutti poliisin mukaan se, että jäljellä on pelkkä torso, jossa ei ole päätä, käsiä tai jalkoja. Poliisin mukaan ruumis on silvottu tahallaan.

Ruotsalaistoimittaja Kim Wall katosi toissa viikolla mentyään tanskalaiskeksijä Peter Madsenin kanssa tämän itse rakentamaan sukellusveneeseen. Madsen on kertonut, että Wall kuoli onnettomuudessa sukellusveneessä ja että hän ”hautasi” tämän mereen.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.
Madsenin sukellusvene upposi heti sen jälkeen, kun sitä etsineet viranomaiset olivat paikantaneet sen. Keksijä itse ei vahingoittunut uppoamisessa. Poliisin mukaan sukellusvene oli upotettu tarkoituksella.
Madsen kertoi alun perin jättäneensä Wallin Kööpenhaminan satamaan jo uppoamista edeltävänä iltana. Hän kuitenkin muutti tarinaansa myöhemmin.

STT-TT, Kööpenhamina

Juttua päivitetty kauttaaltaan.