Turva – Hymy

”Järkyttävä tunnustus rikollisesta salaliitosta” – Trumpin Venäjä-kytköstutkinnassa julki raskauttavan oloisia todisteita

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trump Jr. ja Donald Trump syyskuussa 2016.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin vaalikampanjan sisäpiirin ja venäläisten epäillystä salaliitosta saatiin tiistaina uusia todisteita, jotka vaikuttavat hyvin raskauttavilta. Trumpin poika Donald Trump Jr julkaisi itse Twitterissä sähköpostikeskustelun, joka amerikkalaisviestinten haastattelemien lakiasiantuntijoiden mukaan saattaa hyvinkin osoittaa hänen syyllistyneen rikokseen.

Trump Jr julkaisi keskustelun siksi, että New York Times oli saanut sen käsiinsä ja aikoi julkaista sen.

Sähköposteissa Trump Jr:lle tarjottiin tapaamista ”Venäjän valtion asianajajan” kanssa, jolla luvattiin olevan demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia vahingoittavia tietoja. Sähköpostissa sanottiin yksiselitteisesti, että tietojen tarjoaminen oli osa Venäjän ja sen hallinnon tukea Donald Trumpin vaalikampanjalle. Trump Jr tarttui tarjoukseen hyvin innokkaasti.

– Rakastan sitä erityisesti myöhemmin kesällä, hän kirjoitti epämuodollisessa ja kielioppisääntöjen vastaisessa vastauksessaan.

Washington Postin haastattelema lakimies Jeffrey Jacobovitz kertoo, ettei vaalikampanjoidessa ole sallittua saada apua vieraan vallan edustajalta.

– Tässä saattaa ylittyä raja niin, että kyseessä on salaliitto vaalivilpin tekemiseksi tai salaliitto tiedon hankkimiseksi vihamielisen vieraan vallan edustajalta.

Trump Jr on palkannut rikoslakiin perehtyneen puolustusasianajajan edustamaan itseään.

Kielletty liittovaltion rikoslaissa.

Liberaalin Vox-verkkouutispalvelun haastattelema oikeustieteen professori Jens David Ohlin sanoo asian vielä suoremmin.

– Tämä on järkyttävä tunnustus rikollisesta salaliitosta.

Myös oikeustieteen professori Ryan Goodman sanoo Voxille, että todisteet ovat raskauttavia.

– Sähköpostien teksti on hyvin selvä todiste osallisuudesta juoneen, jonka tarkoitus oli ottaa Venäjän valtio mukaan liittovaltion vaaleihin sekaantumiseen tavalla, joka on kielletty liittovaltion rikoslaissa.

Voxin haastattelemat asiantuntijat nojaavat näkemyksensä kahteen lainkohtaan, joista ensimmäinen kieltää ulkovallan edustajia lahjoittamasta amerikkalaiselle vaalikampanjalle suoraan tai epäsuorasti rahaa tai mitään muuta arvokasta. Toisessa lainkohdassa kielletään tietäen pyytämään, hyväksymään tai ottamaan vastaan vieraan vallan edustajalta laissa kiellettyjä lahjoituksia tai muuta kiellettyä apua.

Trump Jr on vähätellyt keskustelun merkitystä sillä perusteella, että kun tapaaminen järjestettiin, paikalle saapunut juristi ei kertonut läsnäolijoille mitään hyödyllistä. Tapaamisessa käydyn keskustelun sisältö ei kuitenkaan vaikuta millään tavalla siihen, tulkitaanko Trump Jr:n rikkoneen lakia pyytämällä ulkovallan edustajalta arvokasta apua vaalikampanjaan.

Jotkut lakimiehet katsovat Trump Jr:n syyllistyneen jopa maanpetokseen. Republikaanipresidentti George W. Bushin hallinnossa etiikkalakimiehenä työskennellyt oikeustieteen professori Richard Painter kirjoittaa Twitterissä, että hänen mielestään kyse on maanpetoksesta, koska Trump Jr:n täytyi tietää, että Venäjä saisi haltuunsa Clintonia vahingoittavia tietoja vain vakoilemalla.

– Jos menee tunnetun varastetun tavaran kauppiaan luo ostamaan televisiota, voi saada syytteen varastetun tavaran ostamisen yrityksestä. Jos menee venäläisten luokse saadakseen tietoa Clintonista…, hän kirjoittaa toisessa tviitissä.

Tutkinta kestää ainakin vuoden.

Mikäli Trump Jr saa rikossyytteen toimistaan, se tuskin tapahtuu vielä pitkään aikaan. Venäjä-tutkintaa johtava erikoissyyttäjä Robert Mueller aloitti tehtävässään alle kaksi kuukautta sitten, ja lakiasiantuntijat ovat arvioineet tutkinnan kestävän ainakin vuoden tai jopa useita vuosia.

Trump Jr:n julkaisemat sähköpostit langettavat epäilyksen varjon paitsi hänen itsensä myös hänen lankonsa Jared Kushnerin ja Trumpin kampanjapäällikkönä hetken aikaa toimineen Paul Manafortin ylle, sillä Trump Jr näyttää lähettäneen heille kopion koko sähköpostikeskustelusta pyytäessään heitä osallistumaan tapaamiseen Venäjän valtion asianajajaksi kutsutun naisen kanssa.

Asianajaja itse, Natalia Veselnitskaja, sanoi CNN:lle, että kaikki kolme miestä olivat ainakin hetken aikaa mukana tapaamisessa. Hän kiistää olevansa kytköksissä Venäjän valtionhallintoon tai tarjonneensa Trumpin kampanjan edustajille tietoja Clintonista, mutta sanoo, että Trumpin kampanjaväki halusi kiihkeästi Clintonia vahingoittavia tietoja.

Poikani on korkealaatuinen ihminen.

Presidentti Donald Trump kommentoi poikansa julkaisemia sähköposteja kehumalla tätä avoimuudesta.

– Poikani on korkealaatuinen ihminen ja arvostan hänen läpinäkyvyyttään, presidentti sanoi lausunnossa, jonka Valkoisen Talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders luki toimittajille.

Sanders kieltäytyi vastaamasta jatkokysymyksiin ja sanoi ohjaavansa ne presidentti Trumpin ja hänen poikansa asianajajille, kertoo muun muassa CNN.

Tapojensa vastaisesti Trump ei ole kommentoinut asiaa Twitterissä. CNN:n mukaan presidentin asianajaja ja hänen neuvonantajansa ovat painottaneet hänelle, että hänen on tärkeää pysyä vaiti.

Professori, joka tunnetaan ennustajalegendana, sanoo sen nyt suoraan: Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte jo kevään aikana

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetetaan virkasyytteeseen vielä tulevan kevään aikana, ennustaa historioitsija Allan Lichtman, joka on aiemmin ennustanut jokaisen Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1984.

Lichtmanin näkemyksistä kertoo verkossa ilmestyvä Raw Story.

Historian professori Lichtman uskoo, että vielä raskauttavampia tietoja Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksistä on tulossa.

”Se on salaliitto”, professori sanoo ja mainitsee jopa mahdollisen syytteen valtiopetoksesta.

Lichtman arvioi, että pian paljastuvat tiedot shokeeraavat maata.

May ja Macron tapaavat sotilastukikohdassa – aikomuksena julkistaa uusi siirtolaissopimus

Kuva: Lehtikuva

Britannian pääministeri Theresa May ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapaavat tänään sotilastukikohdassa Lontoon lähistöllä. Kokouksessa keskityttäneen ainakin brexitiin, pakolaisteemaan ja terrorismin taltuttamiseen.

Ranskan presidentinkanslia kertoi eilen, että May ja Macron julkistavat tänään maiden välisen uuden siirtolaissopimuksen.

Sopimuksessa käsitellään sitä, miten Ranskasta Britanniaan yrittäviä maahanmuuttajia kohdellaan. Macronin kanslian mukaan sopimus koskee muun muassa Britanniaan yksin yrittäviä alaikäisiä.

Keskustelua aiheesta

Some-jätti aikoo ottaa yhteyttä jopa miljooniin ihmisiin – valmistelut poikkeuksellisiin toimiin aloitettu

Kuva: Lehtikuva

Sosiaalisen median jätti Twitter aikoo ottaa yhteyttä käyttäjiinsä, jotka altistuivat venäläispropagandalle Yhdysvaltain presidentinvaalien alla.

Yhtiön edustaja sanoi Yhdysvaltain senaatin komiteakuulemisessa keskiviikkona, että yhtiö on aloittanut valmistelut propagandaa nähneiden käyttäjiensä tunnistamiseksi ja aikoo ilmoittaa heille asiasta. Kyse on mahdollisesti miljoonista ihmisistä.

Asiasta uutisoi NBC News.

Yhdysvaltain kongressi on painostanut sosiaalisen median yrityksiä kertomaan ihmisille, jos nämä ovat altistuneet venäläiselle disinformaatiolle vaalien alla. Keskiviikon kuulemisessa kuultiin Twitterin lisäksi edustajia Facebookista ja Youtubesta.

Keskustelua aiheesta

Malmössä räjähti illalla – parikymppiset miehet otettiin kiinni

Kuva: Lehtikuva

Malmössä on otettu kiinni kaksi ihmistä epäiltynä poliisiaseman edessä tapahtuneesta räjähdyksestä. Räjähdys sattui Rosengårdin kaupunginosassa yhdeksän aikaan illalla paikallista aikaa.

Poliisin tiedottajan mukaan kiinni otetut ovat parikymppisiä miehiä.

Poliisiasemalla oli räjähdyksen tapahtuessa paikalla henkilökuntaa, mutta kukaan ei loukkaantunut. Räjähdyksessä vaurioitui poliisiautoja ja myös poliisitaloon tuli joitakin vaurioita.

Poliisin pommiryhmä on paikan päällä tutkimassa asiaa. Myös alueen poliisipäällikkö Stefan Sinteus on käynyt räjähdyspaikalla keskustelemassa henkilökunnan kanssa ja tarkastamassa vahingot.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kysymys vainoaa yhä: Altistuivatko Facebookin käyttäjät venäläispropagandalle brexit-äänestyksen alla?

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Facebook aloittaa uudelleen tutkinnan siitä, altistuivatko palvelun käyttäjät venäläispropagandalle Britannian brexit-äänestyksen alla. Muun muassa asiasta uutisoineen New York Timesin mukaan somejätti myös laajentaa tutkintaansa.

Britannian parlamentti pyysi viime vuonna Facebookia sekä useita muita sosiaalisen median yrityksiä selvittämään, pyrkikö mikään venäläistaho vaikuttamaan äänestykseen EU-erosta.

Washington Postin ja BBC:n mukaan tutkinnan seurauksena Facebook kertoi löytäneensä hyvin vähäisiä todisteita vaikuttamisyrityksistä. Asiaa BBC:lle kommentoineen yrityksen edustajan mukaan tutkinnan perusteella yritys uskoo, että Venäjän internetpropagandan välittäjänä pidetty Internet Research Agency oli tuottanut vain kolme Britanniaan liittyvää mainosta. Mainokset olivat saavuttaneen noin 200 britannialaista.

Joidenkin Britannian parlamenttiedustajien mukaan aiemmin tehty tutkinta oli kuitenkin puutteellinen. Kritiikin mukaan tutkinnassa oli keskitytty liikaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin kohdistuneeseen venäläispropagandaan.

Keskiviikkona uuden tutkinnan aloittamisesta kertonut somejätti myönsi tutkinnan keskittyneen niihin venäläisiin linkittyneisiin tileihin, jotka Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olivat jo tunnistaneet propagandatileiksi.

– Ryhmämme tutkii nyt, löytyykö muita samankaltaisia tiliryhmiä, jotka koordinoivat brexit-äänestykseen liittyvää toimintaa, Facebookin edustaja sanoi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta