”Järkyttävä tunnustus rikollisesta salaliitosta” – Trumpin Venäjä-kytköstutkinnassa julki raskauttavan oloisia todisteita

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trump Jr. ja Donald Trump syyskuussa 2016.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin vaalikampanjan sisäpiirin ja venäläisten epäillystä salaliitosta saatiin tiistaina uusia todisteita, jotka vaikuttavat hyvin raskauttavilta. Trumpin poika Donald Trump Jr julkaisi itse Twitterissä sähköpostikeskustelun, joka amerikkalaisviestinten haastattelemien lakiasiantuntijoiden mukaan saattaa hyvinkin osoittaa hänen syyllistyneen rikokseen.

Trump Jr julkaisi keskustelun siksi, että New York Times oli saanut sen käsiinsä ja aikoi julkaista sen.

Sähköposteissa Trump Jr:lle tarjottiin tapaamista ”Venäjän valtion asianajajan” kanssa, jolla luvattiin olevan demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia vahingoittavia tietoja. Sähköpostissa sanottiin yksiselitteisesti, että tietojen tarjoaminen oli osa Venäjän ja sen hallinnon tukea Donald Trumpin vaalikampanjalle. Trump Jr tarttui tarjoukseen hyvin innokkaasti.

– Rakastan sitä erityisesti myöhemmin kesällä, hän kirjoitti epämuodollisessa ja kielioppisääntöjen vastaisessa vastauksessaan.

Washington Postin haastattelema lakimies Jeffrey Jacobovitz kertoo, ettei vaalikampanjoidessa ole sallittua saada apua vieraan vallan edustajalta.

– Tässä saattaa ylittyä raja niin, että kyseessä on salaliitto vaalivilpin tekemiseksi tai salaliitto tiedon hankkimiseksi vihamielisen vieraan vallan edustajalta.

Trump Jr on palkannut rikoslakiin perehtyneen puolustusasianajajan edustamaan itseään.

Kielletty liittovaltion rikoslaissa.

Liberaalin Vox-verkkouutispalvelun haastattelema oikeustieteen professori Jens David Ohlin sanoo asian vielä suoremmin.

– Tämä on järkyttävä tunnustus rikollisesta salaliitosta.

Myös oikeustieteen professori Ryan Goodman sanoo Voxille, että todisteet ovat raskauttavia.

– Sähköpostien teksti on hyvin selvä todiste osallisuudesta juoneen, jonka tarkoitus oli ottaa Venäjän valtio mukaan liittovaltion vaaleihin sekaantumiseen tavalla, joka on kielletty liittovaltion rikoslaissa.

Voxin haastattelemat asiantuntijat nojaavat näkemyksensä kahteen lainkohtaan, joista ensimmäinen kieltää ulkovallan edustajia lahjoittamasta amerikkalaiselle vaalikampanjalle suoraan tai epäsuorasti rahaa tai mitään muuta arvokasta. Toisessa lainkohdassa kielletään tietäen pyytämään, hyväksymään tai ottamaan vastaan vieraan vallan edustajalta laissa kiellettyjä lahjoituksia tai muuta kiellettyä apua.

Trump Jr on vähätellyt keskustelun merkitystä sillä perusteella, että kun tapaaminen järjestettiin, paikalle saapunut juristi ei kertonut läsnäolijoille mitään hyödyllistä. Tapaamisessa käydyn keskustelun sisältö ei kuitenkaan vaikuta millään tavalla siihen, tulkitaanko Trump Jr:n rikkoneen lakia pyytämällä ulkovallan edustajalta arvokasta apua vaalikampanjaan.

Jotkut lakimiehet katsovat Trump Jr:n syyllistyneen jopa maanpetokseen. Republikaanipresidentti George W. Bushin hallinnossa etiikkalakimiehenä työskennellyt oikeustieteen professori Richard Painter kirjoittaa Twitterissä, että hänen mielestään kyse on maanpetoksesta, koska Trump Jr:n täytyi tietää, että Venäjä saisi haltuunsa Clintonia vahingoittavia tietoja vain vakoilemalla.

– Jos menee tunnetun varastetun tavaran kauppiaan luo ostamaan televisiota, voi saada syytteen varastetun tavaran ostamisen yrityksestä. Jos menee venäläisten luokse saadakseen tietoa Clintonista…, hän kirjoittaa toisessa tviitissä.

Tutkinta kestää ainakin vuoden.

Mikäli Trump Jr saa rikossyytteen toimistaan, se tuskin tapahtuu vielä pitkään aikaan. Venäjä-tutkintaa johtava erikoissyyttäjä Robert Mueller aloitti tehtävässään alle kaksi kuukautta sitten, ja lakiasiantuntijat ovat arvioineet tutkinnan kestävän ainakin vuoden tai jopa useita vuosia.

Trump Jr:n julkaisemat sähköpostit langettavat epäilyksen varjon paitsi hänen itsensä myös hänen lankonsa Jared Kushnerin ja Trumpin kampanjapäällikkönä hetken aikaa toimineen Paul Manafortin ylle, sillä Trump Jr näyttää lähettäneen heille kopion koko sähköpostikeskustelusta pyytäessään heitä osallistumaan tapaamiseen Venäjän valtion asianajajaksi kutsutun naisen kanssa.

Asianajaja itse, Natalia Veselnitskaja, sanoi CNN:lle, että kaikki kolme miestä olivat ainakin hetken aikaa mukana tapaamisessa. Hän kiistää olevansa kytköksissä Venäjän valtionhallintoon tai tarjonneensa Trumpin kampanjan edustajille tietoja Clintonista, mutta sanoo, että Trumpin kampanjaväki halusi kiihkeästi Clintonia vahingoittavia tietoja.

Poikani on korkealaatuinen ihminen.

Presidentti Donald Trump kommentoi poikansa julkaisemia sähköposteja kehumalla tätä avoimuudesta.

– Poikani on korkealaatuinen ihminen ja arvostan hänen läpinäkyvyyttään, presidentti sanoi lausunnossa, jonka Valkoisen Talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders luki toimittajille.

Sanders kieltäytyi vastaamasta jatkokysymyksiin ja sanoi ohjaavansa ne presidentti Trumpin ja hänen poikansa asianajajille, kertoo muun muassa CNN.

Tapojensa vastaisesti Trump ei ole kommentoinut asiaa Twitterissä. CNN:n mukaan presidentin asianajaja ja hänen neuvonantajansa ovat painottaneet hänelle, että hänen on tärkeää pysyä vaiti.

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT

Katalonian puolueet kokoontuvat miettimään jatkotoimia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena

Katalonian puolueiden on määrä kokoontua tänään pohtimaan jatkotoimiaan. Niiden odotetaan sopivan, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Espanjan hallitus antoi lauantaina esityksensä Katalonian itsehallinnon rajoittamiseksi.

Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden kuluessa.

Aluehallinnon tiedottaja on nimittänyt hallituksen aikomia toimia vallankaappaukseksi.

AVAINSANAT

Isisin ahdinko kasvaa: nyt lähti yksi Syyrian suurimmista öljykentistä

Yhdysvallat kertoo sen tukemien kurdien ja arabien joukkojen vallanneen sunnuntaina yhden Syyrian suurimmista öljykentistä äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan al-Omarin öljykentän hallintaa on pidetty etuna etenkin kurdeille, kun heidän asemastaan joskus tulevaisuudessa mahdollisesti neuvotellaan. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. Yhdysvaltain tukemat joukot ovat kilpaa Syyrian hallituksen joukkojen kanssa pyrkineet valtaamaan Isisiltä alueita Deir Ezzorin alueella.

Al-Omarin öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Taistelu Isisiä vastaan Marawissa vei yli tuhannen hengen, mutta nyt se on ohi

Filippiineillä Marawin kaupungissa kuukausien taistelu äärijärjestö Isisin kannattajia vastaan on ohi, ilmoitti maan puolustusministeriö. Viisi kuukautta kestäneessä taistelussa on kuollut yli tuhat ihmistä.

Tuhansia siviilejä jäi toukokuussa loukkuun, kun Filippiinien joukkojen ja Isisiä kannattavan äärijärjestön taistelijat alkoivat kamppailunsa Marawissa. Kaupunki sijaitsee Mindanaon saarella Filippiinien eteläosassa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Italian vauraat alueet Lombardia ja Veneto äänestivät laajemman itsehallinnon puolesta

Italian lippu.

Italiassa vauraat Lombardian ja Veneton alueet äänestivät ylivoimaisesti laajemman itsehallinnon puolesta sunnuntaina käydyissä kansanäänestyksissä. Äänestykset ovat neuvoa-antavia.

Venetossa äänestysaktiivisuus oli varhain maanantaina annetun arvion mukaan 57–61 prosenttia ja Lombardiassa 40.

Venetossa äänestysaktiivisuuden oli ylitettävä 50 prosenttia, jotta tulosta pidetään pätevänä.

Veneton sekä Lombardian aluejohtajien mukaan äänestäneistä yli 90 prosenttia tuki laajempaa itsehallintoa. Tulokset viivästyivät hieman hakkerihyökkäyksen takia.

Lombardian keskuspaikka on Milano ja Veneton Venetsia. Pohjois-Italian Lombardiassa ja Venetossa asuu noin neljännes Italian väestöstä.

Kumpikin alue on Italian valtiontalouden nettomaksajia.

Keskustelua aiheesta