ehdokasmainos

Jättiliiton pomo: ”On epäilystä koko sopimuksen tavoitteiden järkevyydestä”

Kuva: Kari Hulkko

Palvelualojen Ammattiliiton PAMin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan pitäisi tapahtua jotakin radikaalia uutta, jotta ammattiliitto lähtisi työehtosopimusneuvotteluihin yhteiskuntasopimuksen pohjalta. PAM äänesti vastaan SAK:n hallituksen kokouksessa, jossa päätettiin yhteiskuntasopimuksen hyväksymisestä.

– Näissä olosuhteissa meillä eivät sopimusneuvottelut PAMin sopimusaloilla ala. Tätä sopimusta, joka nyt on käsittelyssä, emme hyväksy, Selin sanoi STT:lle kokouksen jälkeen.

PAM toivoo, että hallitus ottaisi uudelleen harkintaa valmistelussa olevia työelämän uudistuksia. Selin nostaa esiin työsopimuslakiin suunnitellut muutokset sekä perhevapaiden aikana kertyvien lomien leikkaamisen.

PAM on Suomen suurimpia ammattiliittoja. Selin ei halunnut ennakoida mitä ammattiliiton jääminen sopimuksen ulkopuolelle tarkoittaa yhteiskuntasopimuksen toteutumiselle. Sopimuksen kattavuus jää hänen mukaansa työmarkkinaosapuolten arvioitavaksi.

Selinin mukaan PAMin hallituksen jäsenillä ei ollut uskoa siihen, että sopimus tuottaisi tavoitellut tulokset. Luottamusta ei ollut hänen mukaansa maan hallituksen tai yritysten toimenpiteisiin.

– Meidän hallituksen jäsenillä ei oikein ole uskoa siihen, että tämä sopimus tuottaisi sen lopputuloksen, joka tässä on julkilausutuksi tavoitteeksi sanottu. On epäilystä koko sopimuksen tavoitteiden järkevyydestä.

Lupaus veronalennuksista ei olisi Selinin mukaan muuttanut tilannetta sinänsä mihinkään.

Selin kuvaa SAK:n hallituksen käymää keskustelua erittäin monipolviseksi.

– Tilanne on erittäin vaikea. Tässä ei hyviä ratkaisuja ole olemassakaan.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

”Vitsaus” palkittiin: Pokemon Go yhdistää liikunnan ja pelimaailman

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
pokemon
Suomenlinnan lautta täyttyi äärimmilleen lokakuun alussa, kun Pokemon Go -pelaajat kokoontuivat saaressa.

Suomen Latu palkitsi Pokemon Go -mobiilipelin Suomen Liikuttaja -tunnustuksella.

Suomen Ladun mukaan Pokemon Go yhdistää ennennäkemättömällä tavalla liikunnan ja pelimaailman toisiinsa. Suomen Latu sanoo tiedotteessaan, että käytännössä sadattuhannet suomalaiset ulkoilevat pelin ansiosta.

– Peli toi myös sukupolvia yhteen, sillä lasten ja nuorten lisäksi myös lasten vanhemmat ja muut aikuiset ovat viihtyneet ahkerasti pelin äärellä ulkoilmassa.

Järjestö jakaa Suomen Liikuttaja -tunnustuksen vuosittain organisaatiolle tai taholle, jonka toiminta on edistänyt merkittävällä tavalla suomalaisten liikkumista.

AVAINSANAT

”Ylilyönti” – Suomessa kummastellaan Ruotsin linjausta kuvauskoptereista

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
kopteri

Poliisihallituksessa ihmetellään Ruotsin päätöstä kuvauskoptereiden luvanvaraisuudesta. Maan korkein hallinto-oikeus rinnasti lennokkeihin kiinnitettävät kamerat valvontakameroiksi, joilla voidaan tarkkailla ihmisiä.

Ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta pitää ratkaisua ylilyöntinä. Hän pitää oleellisena sitä, mikä on kameran pääasiallinen käyttötarkoitus.

Suomessa poliisin on pitänyt puuttua harvoin lennokkien laittomaan käyttöön.

Todellinen vastakkainasettelu Simojoella – vaelluslohi vastaan turve

lohiaihekuva
Turvetuotanto uhkaa Simojoen lohikantoja.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on myöntänyt luvan uudelle yli 100 hehtaarin turvetuotantoalueelle Simojoen valuma-alueella. WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat valittaneet päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen. Ympäristöjärjestöt katsovat, että uusi turvetuotantoalue heikentäisi suojellun Simojoen tilaa ja vaikuttaisi Simojoen uhanalaisten vaelluskalakantojen elvyttämiseen. Simojoki on ainoa Suomen rajojen sisäpuolella virtaava joki, jossa on säilynyt alkuperäinen lohikanta.

Sankapalonsuon turvetuotantoalue sijaitsee Ranuan kunnassa Simojoen keskiosan tuntumassa, lähellä Natura 2000 -verkostoon kuuluvaa Simojoen pääuomaa.

– Simojoki on yksi harvoista suomalaisista jokivesistöistä, jotka ovat säilyneet vesivoimarakentamiselta. Lohen lisäksi vesistössä tavataan myös uhanalaista taimenta ja vaellussiikaa. On käsittämätöntä, että yksi maamme arvokkaimmista vaelluskalavesistöistä halutaan vaarantaa lisäämällä kaloille haitallista kuormitusta. Nousukalan elinolosuhteita ei tule heikentää, Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin puheenjohtaja Seppo Aikio sanoo.

Simojoen lohikanta on kärsinyt jokiuoman perkauksesta, valuma-alueelta tulevasta kuormituksesta ja liiallisesta kalastuksesta. Simojoen pääuomaan on viime vuosina tehty mittavia kunnostustoimia, ja merikalastuksen säätelyä on tiukennettu. Toimenpiteiden ansiosta Simojokeen palaavien lohien määrä on viisinkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana. Kasvaneesta kutukannasta huolimatta Simojoella lohen poikastiheyksissä on ollut huomattavaa vuosittaista vaihtelua, ja joen vaelluspoikastuotanto on päässyt vasta vajaaseen puoleen arvioidusta potentiaalista.

– Useat tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että ojituksesta ja turvetuotannosta aiheutuva kuormitus heikentää lohikalojen lisääntymismenestystä. Valuma-alueen runsaat metsäojitukset ja turvetuotanto lisäävät Simojoen kiintoaine- ja ravinnekuormitusta sekä voimistavat joen virtaaman vaihteluita. Tämän seurauksena lohikalojen lisääntymismenestys kärsii. Uuden turvetuotantoalueen aiheuttama lisäkuormitus ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

– Lisäksi tulee huomioida, että ilmaston lämpenemisen seurauksena sateiden on ennustettu kasvavan ja lumipeitteisen ajan lyhenevän. Tämä lisää edelleen valuma-alueelta tulevaa kuormitusta kalojen lisääntymisalueille. Simojoella lohi-, taimen- ja vaellussiikakantojen elvyttäminen vaatii jo nykyisellään entistä tehokkaampia menetelmiä, joilla kiintoainekuormitusta ja suuria virtaamien vaihteluita voidaan ehkäistä, Ovaska sanoo.

Vaelluskalojen elvyttäminen tuottaa taloudellista hyötyä

Viime vuosina Suomessa on säädetty kalatiestrategia, lohi- ja meritaimenstrategia sekä uusi kalastuslaki, joiden tärkeimmiksi tavoitteiksi on asetettu uhanalaisten kalakantojen elvyttäminen. Vaeltavien ja uhanalaisten kalakantojen elvyttäminen on myös pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kärkihanke.

Simojoen vaelluskalakantojen elvyttäminen vaikuttaa suoraan ammattikalastuksen ja kalastusmatkailun toimintaedellytyksiin. Ympäristöjärjestöt katsovat, että uusi turvetuotantoalue vaikuttaisi merkittävästi näiden elinkeinojen harjoittamiseen ja kasvumahdollisuuksiin.

– Lohen ammattikalastuksen kalastuskiintiöt ovat suoraan riippuvaisia siitä, miten hyvin lohien lisääntyminen onnistuu. Ammattikalastuksen lisäksi Simojoella on valtavasti potentiaalia kasvaa merkittäväksi kalastusmatkailukohteeksi. Tästä hyvänä esimerkkinä on Tornionjoki, jossa kalastusmatkailun arvo on jo lähes kuusi miljoonaa euroa vuodessa, Suomen luonnonsuojeluliiton vaelluskala-asiantuntija Henrik Kettunen sanoo.

Vaasan hallinto-oikeudelle osoitetussa valituksessa ympäristöjärjestöt vaativat, että Sankapalonsuon turvetuotantoalueen lupapäätös on kumottava ympäristönsuojelu-, vesienhoito- ja luonnonsuojelulain vastaisena.

Keskustelua aiheesta

Kaksi ”klovnia” jäi kiinni Espoossa – Oikeat klovnit paheksuvat jyrkästi

Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari
LKS 20161021 Miehiä klovninaamareissa Helsingissä 20. lokakuuta 2016. HUOM: Tilanne on lavastettu. Poliisille on tällä viikolla tullut lukuisia ilmoituksia pelleasuihin pukeutuneista, muita pelottelevista ihmisistä eri puolilta Suomea. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
"Klovnit" ovat viimeaikoina pelotelleet ihmisiä eri puolilla Suomea. Kuva on lavastettu.

Länsi-Uudenmaan poliisi on ottanut kiinni kaksi 15-vuotiasta poikaa, jotka esiintyivät klovniksi naamioituneina. Poliisin mukaan pojat tavoitettiin Espoon Tapiolasta eilisiltana kahdeksan jälkeen.

Poliisi antoi pojille sakot järjestysrikkomuksesta. Asiasta ilmoitettiin heidän vanhemmilleen.

Oulussa poliisin tietoon on tullut kaksi tapausta, joissa pellepukuun pukeutunut henkilö esiintyi eilisiltana kaupungilla pelottelutarkoituksessa. Toinen liikkui keskustassa ja toinen Ritaharjussa.
Sanomalehti Ilkka kertoo, että Pohjanmaallakin on nähty ihmisiä pelottelevia klovneja. Poliisi sanoo lehdelle, että klovneja on nähty Vaasassa, Kurikassa, Pietarsaaressa ja Kokkolassa. Kurikassa klovnipukuinen henkilö pelotteli ja ahdisteli nuoria tyttöjä.

Poliisin mukaan tahallinen pelottelu yleisellä paikalla on rikos, josta voi seurata sakkoja. Oulun poliisin mukaan vakavimmat tapaukset saattavat täyttää laittoman uhkauksen tai vakavammankin rikoksen tunnusmerkit.

Sairaalaklovnit paheksuu pellepukuun pukeutuvia pelottelijoita. Yhdistyksen mukaan pelottelu on vastoin kaikkia oikean klovnerian periaatteita.

– Nämä ihmiset, jotka naamioituvat pelotellakseen, eivät missään nimessä ole klovneja, sanoo Sairaalaklovnien toiminnanjohtaja Aino Viertola tiedotteessa.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Vyyhti vain kasvaa – Nyt KRP selvittää ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toimintaa

Kuva: Lehtikuva/Timo Jaakonaho
LKS 20161017 Syyriansuomalainen Rami Adham oli puhumassa hänestä kertovasta Matkalla Aleppoon -dokumenttifilmistä tapahtumassa Lapinlahden sairaalalla Helsingissä tiistaina 5. huhtikuuta 2016. Adham salakuljettaa sodan keskelle syyrialaislapsille leluja. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO
Rami Adhamin ympärillä vyyhti paisuu.

Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut esiselvityksen ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toiminnasta. Kyseessä ei ole vielä varsinainen esitutkinta, vaan poliisi vasta selvittää, onko aihetta epäilllä rikosta.

Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan mahdolliset rikosepäilyt saattaisivat olla rahankeräysrikos ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

 

– Jos Syyriaan tarkoitetut rahat eivät ole menneet perille, voisi olla kyseessä rahankeräysrikos. Toinen puoli on Adhamin erilaiset kirjoittelut, eli kyse on siitä, onko aihetta epäillä kiihottamista kansanryhmää vastaan, sanoo Haapala.

 

Asiasta kertoi aiemmin MTV.

 

Rami Adham on tullut tunnetuksi avustustoiminnastaan Syyriassa.

 

Haapala arvioi, että ensi viikon alkupuolella KRP:ssä päätetään, aloitetaanko Adhamista esitutkinta.
(STT)