Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

20.9.2023 14:15 ・ Päivitetty: 20.9.2023 14:15

JHL huolissaan: ”Miten on mahdollista, että palvelut saadaan turvattua ja tuotettua laadukkaasti tällä rahoituskehityksellä?”

Arja Jokiaho

Ammattiliitto JHL on huolissaan siitä, että hallituksen kaavailemat hyvinvointialueiden rahoituksen leikkaukset iskevät erityisen kovaa pienituloisiin lapsiperheisiin.

Demokraatti

Demokraatti

JHL arvostelee hallitusta aikeista leikata sosiaali- ja terveyspalveluja sekä pelastuspalveluja tuottavilta hyvinvointialueilta 400 miljoonaa euroa, joka kohdistuu budjettikehyksiin vuonna 2027. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine pitää tätä täysin kohtuuttomana.

– Kaikki tiedämme, että sote-palveluiden tarve on jyrkässä kasvussa ja että alan on kilpailtava työntekijöistä myös palkoilla. Vuoden 2024 rahoitus on 24,7 miljardia euroa ja vuoden 2027 rahoitus 24,8 miljardia, kun se oli 25,2 miljardia kevään 2023 budjettikehyksissä, hän laskee tiedotteessa.

– Miten on mahdollista, että palvelut saadaan turvattua ja tuotettua laadukkaasti tällä rahoituskehityksellä?

JHL huomauttaa, että budjettiriihestä tähän mennessä tulleiden tietojen mukaan kaikki valtiovarainministeriön pohjaesityksessä olevat työntekijöihin, työmarkkinajärjestelmään, sosiaaliturvaan ja maahanmuuttoon kohdistuvat kiristykset ja heikennykset olisivat tulossa sellaisenaan voimaan.

– Bensaveron lasku kannustaa huviajeluun, mutta samalla työmatkavähennystä leikataan. Tämä kurittaa ihmisiä, joiden on pakko käyttää omaa autoa työmatkoihin. Erityisen kipeästi se osuu pienipalkkaisiin ja osa-aikaista työtä tekeviin, Niemi-Laine moittii.

”Hallitus ei lotkauta korvaansa asiantuntijoiden varoituksille.”

Hallitus rankaisee Päivi Niemi-Laineen mukaan erityisesti pienituloisia lapsiperheitä. Hän huomauttaa, että työttömyysturvan ja asumistuen heikennykset osuvat usein samoihin kotitalouksiin.

– Työttömyysturvan lapsikorotusten poistaminen leikkaa raskaimmin juuri lapsiperheiltä. Työttömyysturvan porrastus aiheuttaa jopa 700 euron menetykset kuukaudessa, jos toinen vanhemmista jää työttömäksi. Hallitus yrittää kompensoida tätä muutaman kympin lapsilisäkorotuksella, Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

Suomea uhkaa vakava työvoimapula lähivuosina, mutta ”hallitus ei lotkauta korvaansa asiantuntijoiden varoituksille”, Niemi-Laine paheksuu.

– Toimet työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi loistavat poissaolollaan, hän toteaa.

Päivi Niemi-Laine pitää hyvänä, että hallitukselta heltiää lisää rahaa poliisille ja puolustusvoimille.

– Kokonaisturvallisuus kuitenkin kärsii, koska sisäiseen turvallisuuteen kuuluvaan palo- ja pelastustoimeen ei tule riittävää rahoitusta. Lisäksi sosiaali- ja terveyspalvelut tarvitsevat kipeästi rahoitusta. Onko Orpon ja Purran hallitus unohtanut koronapandemian ja sen, että Ukrainassa on sota?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU