Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

JHL: Koulunkäynninohjaajien asema kirjattava perusopetuslakiin

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL haluaa, että koulunkäynninohjaajista tulisi kiinteä osa koulun henkilöstöä.

Demokraatti

Demokraatti

JHL uskoo, että koulunkäynninohjaajan ammattitaitoa voidaan hyödyntää entistä paremmin, kun heidät kiinnitetään osaksi koulun henkilöstöä uudella kirjauksella perusopetuslaissa.

– Moni lapsi tarvitsee oppimiseensa tukea. Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaisen opetuksen ohella oppilaanohjausta sekä riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea koko perusopetuksen ajan. Tukea on annettava heti, kun tuen tarve ilmenee, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

Koulunkäynninohjaaja on lapsen ja nuoren arjessa läsnä oleva turvallinen ja läheinen aikuinen. Hänellä on ammatillinen koulutus, pedagoginen osaaminen sekä oikeanlainen tietotaito lasten ja nuorten ohjaamiseen.

– Koulunkäynninohjaajien ammatillista osaamista voitaisiin hyödyntää nykyistä tehokkaammin, kun he näkyvät paremmin laissa ja opetussuunnitelmissa. Nykyisellään koulunkäynninohjaajia ei edes mainita perusopetuslaissa eikä oppimisen tuen ohjeistuksissa, Niemi-Laine harmittelee.

JHL muistuttaa, että kolmiportaisen tuen malli on kirjattu varhaiskasvatuslakiin ja että oppivelvollisuusikää on nostettu 18 ikävuoteen asti.

– Tämä tarkoittaa opinpolun laajentumista varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle asti. Lasten ja nuorten tuen tarpeeseen vastaaminen, kasvun tukeminen, tunnetaitojen ja arjen hallinnan sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistaminen ja edistäminen vaativat koulunkäynninohjaajan työpanosta koko oppivelvollisuuden ajan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE