Nyheter

JHL:s representantskap beslutade: Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL förblir medlem i FFC

Arja Jokiaho

Fackförbundet JHL börjar inte utreda utträde ur centralorganisationen FFC, beslutade förbundets representantskap på sitt extra möte den 17 januari 2024.

ABL

 

 

Fackförbundet JHL:s högsta beslutade organ, representantskapet, har beslutat att JHL förblir medlem i FFC. Representantskapet ansåg att situationen har förändrats så mycket sedan november att en utredning om utträde inte längre behövs. JHL har nu en egen representant i diskussionerna om arbetslivs- och lönemodellen. Förbundets synpunkter gällande utvecklingen av arbetsmarknadssystemet i centralorganisationens målsättningsdokument har också beaktats bättre än tidigare.

– Jag har hela tiden talat för att vi måste sitta vid de bord där det förs diskussioner om frågor som påverkar förbundets medlemmars ställning på arbetsmarknaden. Därför har vi eftersträvat att återuppta dialogen med FFC och de andra medlemsförbunden efter krissituationen på hösten. Först var det viktigt att lugna ner läget och diskutera saker ordentligt. Det har vi gjort, och lyckats med våra målsättningar. Vi vill tacka FFC:s och medlemsförbundens representanter för den konstruktiva dialogen, kommenterar JHL:s tf. ordförande Håkan Ekström.

– Det är uppenbart att vi även i framtiden kommer att stöta på utmanande situationer, men de måste utredas när de uppstår och med tålamod. Jag anser att representantskapets beslut är en god grund för oss att fortsätta som en del av FFC-rörelsen, konstaterar Ekström.

Bakgrunden till situationen är en konflikt med centralorganisationen FFC gällande arbetsmarknads- och lönemodellen samt representation i de diskussioner som förs om frågan. JHL:s styrelse beslutade i november 2023 att inleda en utredning om eventuellt utträde ur FFC, och beslutet överfördes till JHL:s representantskap.

JHL:s representantskap består av förbundets medlemmar och är dess högsta beslutande organ. Representantskapet består av 120 ledamöter som utsetts genom val. JHL:s styrelse verkställer representantskapets beslut.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE