Politiikka

Jo neljäs ehdokas pyrkii SDP:n puoluesihteeriksi: ”Näillä kolmella A:lla pystymme muuttamaan Suomea”

Jari Soini
Jari Soini

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila lähtee pitkän pohdinnan jälkeen hakemaan SDP:n puoluesihteerin paikkaa. Myönteistä päätöstä siivittivät hänen mukaansa pyynnöt hyvin erilaisilta ihmisiltä eri puolilta Suomea.

Yhtenä kimmokkeena oli myös halu nostaa politiikan arvostusta.

– Puoluesihteerin työ on niitä kansanvallan palvelun tehtäviä, joihin jokaisen pitäisi olla käytettävissä. Jos ei lähde, se syventää puoluetyön, demokratian, kriisiä, Kurttila perustelee.

Hänellä on pitkä kokemus järjestö- ja virkamiestyöstä. Kurttila uskoo, että aiemmasta tietoon korostuvasta työurasta on hyötyä myös puoluetoiminnassa.

– Jos haluamme luoda uskottavan linjan, se perustuu tietoon – rautaiseen, yhteiseen tilannekuvaan, jonka pohjalta löytyvät oikeat keinot. Keinot joustavat, mutta arvot eivät.

Kurttila yhdistäisi puoluesihteerinä arvot, arjen tietämyksen ja asiatiedon.

– Näillä kolmella A:lla pystymme muuttamaan Suomea ja maailmaa.

Puoluetoimiston täytyy hänen mielestään pitää huolta, että puolue ei lipsu ohjelmatavoitteistaan. Se on yksi nykyisistä helmasynneistä, jonka kansa huomaa.

– Lopulta puoluetyöllä ei ole mitään merkitystä, jos ohjelmatyö ei vaikuta mihinkään.

Kurttila ei kaipaa SDP:hen mitään erityistä tutkimusosastoa vaan verkostoitumista esimerkiksi tutkijayhteisön kanssa.

Puoluesihteerin pitää tukea aina istuvaa puheenjohtajaa, mutta olla samalla hänen kriittisin arvioijansa.

Puoluesihteerinä hän lupaa kiertää kenttää – olla joka viikko jossain päin Suomea, koska SDP:n pitää olla ”arjen pulssilla”.

– Tekisin myös parhaani, että löydämme liittolaisia, jotka haluavat muuttaa maailmaa samalla tavoin kuin me.

Tuleva puoluesihteeri saa näyttää kyntensä heti: kuntavaalit siintävät parin kuukauden päässä. Kurttila arvioi, että hyvä ehdokaslista merkitsee yhä enemmän.

– Tätä pitää miettiä yhdessä, miten listoista saadaan entistä houkuttelevampia – ettei viime tipassa tarvitse käydä soittokierrosta tutuille tovereille.

Kurttila on huomannut, että joka puolueessa iskee vaaliväsymys viimeisellä viikolla. Näin ei pitäisi käydä, koska vaalit ratkeavat tätä nykyä pari viikkoa ennen h-hetkeä.

– Se ei merkitse sitä, että pitäisi olla sähköjäniksenä 100 metrillä vaan maratonia vaaditaan edelleen. Vauhdinjaon vain pitää olla kohdillaan.

SDP:n puoluetoimistossa saattaisi tulla myös uudelleenjärjestelyjä, jos Kurttila valittaisiin. Hän kaipaa järjestöpäällikköä tukevoittamaan järjestötyötä.

Puolueen puheenjohtajan ja puoluesihteerin suhdetta Kurttila vertaa hyvään parisuhteeseen:

– Puoluesihteerin pitää tukea aina istuvaa puheenjohtajaa, mutta olla samalla hänen kriittisin arvioijansa – luottamuksella kahden kesken, rehellisesti, mutta ei rikkovasti.

Kurttila sanoo tuntevansa puheenjohtajaksi pyrkivän kolmikon ”riittävän hyvin”.

Tuomas Kurttilan lisäksi puoluesihteeriksi pyrkivät Palvelualojen ammattiliiton PAMin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Hanna Kuntsi, Miltton Brusselsin johtava asiantuntija Antton Rönnholm ja Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat