Politiikka
13.9.2016 07:59 ・ Päivitetty: 13.9.2016 11:13
SDP:n puoluesihteerikisaan ilmoittautuva Hanna Kuntsi, entinen sulkapalloilijalahjakkuus, ottaisi mallia Obamalta ja Corbynilta
SDP:n puoluesihteerikisa käynnistyy nyt toden teolla. Ensimmäinen tarjokas tulee Palvelualojen ammattiliitosta PAMista.
Yhteiskuntasuhteiden päällikkö Hanna Kuntsi, 39, avaa tänään tiistaina kampanjansa.
— Tämä on ehdottomasti paras homma, mitä SDP:ssä on järjestöpuolella tarjolla. Innostava ja inspiroiva tehtävä.
Kuntsilla on jo 13 vuoden kokemus pamilaisena. SDP:n jäsen hän on ollut vielä pidempään, 20 vuotta. Kahden lapsen äiti Kuntsi sanoo Demokraatille, että myös henkilökohtaisesti tämä on oikea hetki hakea puoluesihteeriksi, kun lapsetkaan eivät ole enää pieniä.
Odotuksia ja vaatimuksia puoluesihteerille on runsaasti, eivätkä ne ole keskenään ristiriidattomia. Kuntsi sanoo tietävänsä, millaiseen paikkaan on päätään panemassa.
— Tehtävään, jossa ei voi onnistua, hän naurahtaa.
Kuntsi sanoo, että SDP:n tavoitteena pitää olla vaalivoitto vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.
Lisää aiheesta
Puoluesihteerin pitäisi olla puolueen toiminnanjohtaja.
SDP:n nykyinen puoluesihteeri Reijo Paananen, 52, ilmoitti Demokraatin haastattelussa maanantaina, että puolueessa tarvitaan keskustelua puoluesihteerin tehtävästä.
– Nyt on aika miettiä sitä, mihin puoluesihteeriä seuraavilla vaalikausilla ja puoluekokouskausilla tarvitaan. Mikä on se keskeisin juttu, mitä nyt haetaan. Tätä kautta sellaiset ihmiset, jotka huomaavat, että tämähän on just sellaista missä olen hyvä, voivat tulla esille ja asettua ehdolle.
Paananen ei paljastanut vielä, aikooko hän itse asettua uudelleen ehdolle. Hän on ollut puoluesihteerinä vuodesta 2012. Viime puoluekokouksessa 2014 Paanasella ei ollut vastaehdokkaita.
Kuntsi kertoo saaneensa ensimmäiset yhteydenotot häntä ehdolle toivoneilta jo viime keväänä. Vielä kesällä Kuntsi empi asian kanssa. Nyt hänen takanaan on noin nelikymmenhenkinen tukiryhmä. Kuntsin kampanjapäällikkönä toimii Insinööriliiton neuvottelujohtaja Petteri Oksa, entinen Demarinuorten puheenjohtaja. Kuntsin mukaan tukiryhmästä löytyy paljon muitakin kuin ay-väkeä.
Ilmeisen mielellään asioista suoraan puhuva Kuntsi tekee selväksi monella tapaa, että hän tarjoaa toisenlaisen vaihtoehdon puoluesihteerityypiksi. Siitä huolimatta, että myös Kuntsilla on vankka ay-tausta, kuten puolueen puheenjohtajalla, eduskuntaryhmän puheenjohtajalla ja tämänhetkisellä puoluesihteerillä.
Kuntsi sanoo esimerkiksi, ettei pitäisi huonona muuttaa puoluesihteerin valitsemistapaa. Valintaa ei tehtäisi enää puoluekokouksessa.
— Puoluesihteerin pitäisi olla puolueen toiminnanjohtaja. Silloin olisi luontevaa, että valinta tehtäisiin puoluehallituksessa tai puoluevaltuustossa. Korostuisi, että haetaan ammattilaista viestinnän ja järjestötyön johtamiseen. Keskittyisin puoluesihteerinä erityisesti kampanjaosaamisen päivittämiseen ja kehittämiseen.
Kuntsi toimi keskusjärjestöjen historian ensimmäisen yhteisen vaalikampanjan kampanjapäällikkönä EU-vaaleissa 2014. Hän puhuukin paljon poliittisen organisoinnin, järjestämisen merkityksestä.
— Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, vaan pitää ottaa uusimmat tavat tehdä käyttöön. Operaatio Vakiduuni on Suomessa esimerkki, jossa on lähdetty voimakkaasti teeman kautta.
Kuntsi sanoo, että SDP:llä on edelleen hyvä kenttäorganisaatio. Lisäksi on runsaasti erilaisia sisarjärjestöjä. Yhteispeliä pitäisi parantaa.
— Tämä vaatii yhdessä määritetyn selvän tavoitteen, jota lähteä viemään eteenpäin analyyttisesti. Meidän toimintakertomus- ja kuukausikokous -malli ei ehkä ole se, millä enää tänä päivänä tehdään järjestelmällisesti vaikuttavaa työtä. Miten vaalipiirien alueella, äänestysalueittain analysoidaan viestien toimivuutta, miten kohdataan ihmisiä, miten sitoutetaan? Näissä meillä on hirveästi opittavaa.
— Kun katsomme Obaman ja Corbynin kampanjoita, ne ovat tätä järjestämistä, hän viittaa Yhdysvaltain presidenttiin ja brittien työväenpuolueen Labourin puheenjohtajaan.
Kuntsin mukaan tämä ei sulje pois perinteistäkään ohjelmatyötä. Myös sille on edelleen tarvetta.
— Tavoitteita ei voi johtaa, ellei keskustelua ole käyty välillä pohjamutia myöten läpi, miten arvot näkyvät eri tilanteissa.
Onko parempi olla mahdollisimman tasapaksu vai ottaa rohkeasti joku homma hanskaan?
Kuntsin mukaan puoluetoimistolta tai viestinnällä ei voida pelastaa näkemysten puutetta, elleivät ne ole kirkkaita poliittisella puolella. Hän kaipaa rohkeutta linjauksiin. Kaikkia ei voi miellyttää.
— Pitää miettiä plussat ja miinukset, kumpi vaakakupissa painaa enemmän: onko parempi olla mahdollisimman tasapaksu vai ottaa rohkeasti joku homma hanskaan?
Kuntsin mukaan rajallisilla resursseilla ei ole varaa tehdä kuin oikeita asioita. Hänen mukaansa puoluesihteerin paikka ei ole “kiertää kenttää”. Joidenkin kulmakarvat voivat nousta, mutta Kuntsi perustelee asiaa pohditun kuuloisesti.
— Jos haluamme, että puoluesihteeri oikeasti uudistaa järjestötyön toimintatapoja, nostaa kampanjaosaamisen tasoa ja kykenee levittämään uusia ideoita ja työkaluja, se vaatii nimenomaan organisaation johtamista, tiimityöskentelyn kehittämistä ja järjestökoneen saumattomuuden parantamista. Se yksinkertaisesti ei tapahdu niin, että käyttää aikansa kiertämiseen hajautetusti siellä ja täällä.
Puoluesihteerikilpailuun ilmoittautuminen ensimmäisenä ei pelota Kuntsia, entistä nuorten maajoukkuetason sulkapalloilijaa, jonka ensimmäinen vakituinen työpaikka löytyi näyttelijänä Tampereen Komediateatterista, erikoisalana klovneria. Hän on tottunut projekteihin ja tavoiteasetteluihin.
Kuntsi suostuu pohtimaan myös menestymisnäkymiään kisassa, vakavasti.
— Arvioin omat mahdollisuuteni hyviksi, johtuen siitä, että nimeni on pompsahdellut esiin paikoissa, joissa en olisi voinut kuvitellakaan.
Kuntsi uskoo, että puoluesihteerikisaan lähtee hänen lisäkseen 1—2 muuta henkilöä. Paanasen lailla hän kaipaa keskustelua siitä, millaista puoluesihteeriä nyt tarvitaan.
SDP:n puoluekokous on ensi helmikuussa. Uusi puoluesihteeri valitaan todennäköisesti 3. helmikuuta.
Lisää puoluesihteerikilpailun asetelmista ja puoluekokouksesta Demokraatin viikkolehdessä 15.9.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.