Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Joe Biden osallistui autotehdasväen lakkotilaisuuteen – poikkeuksellinen ele presidentiltä

United Auto Workers

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on vieraillut lakkoilevien autotehdastyöntekijöiden luona Michiganissa. Autoalan ammattiliitto UAW:n logolla varustettuun lippikseen pukeutunut demokraatti kävi kertomassa lakkovartiolaisille olevansa heidän puolellaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Jo aiemmin Biden on sanonut, etteivät työntekijät ole päässeet hyötymään autonvalmistajien valtavista voitoista. Vierailullaan hän sanoi kolmen suuren valmistajan eli General Motorsin, Fordin ja Stellantisin pärjäävän nyt uskomattoman hyvin, ja hänen näkemyksensä mukaan niin pitäisi myös niiden työntekijöiden.

-  Ansaitsette tarvitsemanne merkittävän palkankorotuksen ja muita etuja, hän sanoi hurraavalle yleisölleen.

UAW:n johtaja Shawn Fain oli Bideniä vastassa lentokentällä ja presidentin mukana lakkovartiossa.

Palkankorotuksia vaativat General Motorsin, Fordin ja Stellantisin tehtaiden työntekijät menivät lakkoon aiemmin tässä kuussa. New York Timesin mukaan lakko on sittemmin laajentunut kymmeniin General Motorsin ja Stellantisin jakelukeskuksiin.

TUEN osoitus on poikkeuksellisen vahva ele istuvalta presidentiltä. Puhuessaan toimittajille presidentin lentokoneen Air Force Onen kyydissä Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre kuvaili vierailua historialliseksi ja sanoi sen lähettävän tärkeän viestin Yhdysvaltojen autoalan työntekijöille.

-  Tänään on ensimmäinen kerta (Yhdysvaltain) modernissa historiassa, kun istuva presidentti vierailee lakkovartiossa, hän kertoi.

Bidenille vierailu tarjoaa mainion tilaisuuden houkutella työväenluokkaisia työntekijöitä ja ammattiliittojen jäseniä puolelleen. Presidentin suosiota ovat horjuttaneet esimerkiksi taloustilanne ja hänen korkean ikänsä aiheuttamat epäilykset.

Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva ex-presidentti Donald Trump vierailee Michiganissa keskiviikkona. Michigan on yksi merkittävimmistä vaa’ankieliosavaltioista, jossa Trump voitti vuonna 2016, mutta jonka Biden käänsi puolelleen vuonna 2020.

BIDEN on toistuvasti painottanut liittomyönteisyyttään, ja UAW:n tuki auttoi häntä voittamaan vaalit kolme vuotta sitten.

Valkoinen talo on korostanut, ettei Trumpin seuraavaksi päiväksi suunniteltu vierailu vaikuttanut päätökseen. Lehdistösihteeri Jean-Pierre sanoi aiemmin vierailun alleviivaavan sitä, että Biden on liittomyönteisin presidentti maan historiassa.

Trumpin suhde liittoihin on monimutkaisempi, vaikka hän onkin pitkään houkutellut työväenluokkaisia äänestäjiä tuekseen. Trump on keskittynyt vastustamaan Bidenin suunnitelmia saada autoteollisuus valmistamaan aiempaa ympäristöystävällisempiä ajoneuvoja.

-  Muistakaa, että hän haluaa viedä työpaikkanne ja antaa ne Kiinaan, Trump sanoi omalla Truth Social -alustallaan suurelta osin isoilla kirjaimilla kirjoittamassaan viestissä.

Trump myös syytti Bideniä suunnitelmiensa kopioinnista ja väitti presidentin vain teeskentelevän lakkovahtia.

Bidenin näkemys on, että sähköautojen valmistamisen edistäminen on osa suunnitelmaa saada teollisuustyöpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin ja nostaa maa johtoasemaan vihreän teknologian kehittämisessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE