Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Johanna Ojala-Niemelä kertoi: Näin asiat etenivät tänään perustuslakivaliokunnassa – tunnelma oli “harras” ja “vakava”

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä puhui tiedostusvälineille poistuessaan tauolle kun ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen ja ulkoministeri Pekka Haavisto olivat eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuultavana .

Perustuslakivaliokunta on tänään kuullut ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) ja ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista al-Hol-asiassa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisasiassa.

Kyse on muun muassa siitä, onko Haavisto painostanut virkamiehiä lainvastaisiin päätöksiin.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoi tänään puoleltapäivin asioiden etenemisestä valiokunnan kokouksessa. Valiokunta siirtyi noin tunnin tauolle, koska osa jäsenistä joutui poistumaan ulkoasiainvaliokuntaan, jossa taasen Haavistoa kuullaan Suomen Irakin kriisinhallintaoperaatiosta. Tämä asia nousi esille Iranin ja USA:n äärimmilleen kiristyneitten välien takia.

Peruslakivaliokunnassa Haavisto luki kursorisesti oman lausuntonsa, minkä jälkeen valiokunnan jäsenet esittivät hänelle kysymyksiä.

– Yllättävän paljon oli kysymyksiä, Ojala-Niemelä sanoo.

Haaviston osuus venyi yli tunnin ennakoitua pidempään.

Ennen puoltapäivää valiokunta kuuli Tuomisen lausunnon.

– Kello 13 jatketaan Tuomiselle esitettävillä kysymyksillä. Sitten on vielä valtakunnansyyttäjän ja apulaisvaltakunnansyyttäjän puheenvuorot, Ojala-Niemelä kertoo päivän kulusta.

Mihin kysymyksillä pyritään?

– Siihen minä en nyt vielä tässä vaiheessa ota kantaa. Varmasti siinä, niin kuin julkisuudessakin on tullut esille, näkemykset poikkeavat toisistaan, Ojala-Niemelä sanoo.

Myös valtakunnansyyttäjille on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Perustuslakivaliokunta päättää myös aikanaan, nostetaanko ministerivastuuasiassa esitutkinta. Sen suorittaisi valtakunnansyyttäjä valiokunnan näin pyytäessä.

Valtakunnansyyttäjien lausunnot esitutkinnasta ovat melko ratkaisevassa asemassa. Tässä vaiheessa heillä ei ole kuitenkaan vielä kantaa esitutkintaan.

Ratkaisu mahdollisesta esitutkinnasta tehdään vasta kaikkien asiantuntijakuulemisten jälkeen. Seuraava perustuslakivaliokunnan kokous on 6.2., ellei valiokunta päätä aiemmista kokouksista, mikä on Ojala-Niemelän mukaan myös mahdollista.

Tänään päätetään siitä, julkistaa perustuslakivaliokunta Haaviston ja Tuomisen lausuntoja osin tai kokonaan. Asiasta pyritään saamaan yksimielinen päätös.

Ojala-Niemelä ei osannut puoliltapäivin arvioida, kuinka kauan perustuslakivaliokunta on vielä tänään koolla.

Valiokunnan keskusteluilmapiiriä hän luonnehti sanalla “harras”.

– Harras se oli. Kaikki kuuntelivat tarkalla korvalla, mitä herrat esittivät.

Näkyykö asian vakavuus?

– Näkyy, kyllä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE