Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Joka toinen päivä yli 65-vuotias suomalainen tekee itsemurhan – Onko vanhuksienkin Suomessa kohtapuoliin jo pakko siirtyä rikollisuuden pariin?

Eläkeläisten pitää myös saada 300 euron kuukausittainen nettoansaitsemismahdollisuus ilman, että se vaikuttaa asumistukeen.

Päivi Ruippo

Noin 500 000 eläkeläistä kituuttaa köyhyysrajan alapuolella. Yhä useampi eläkeläinen joutuu velkakierteeseen ja myös ulosottoon, koska pienet eläkkeet eivät riitä edes perusmenoihin.

Joka toinen päivä yli 65-vuotias suomalainen tekee itsemurhan. Eläkeläisellä on vähemmän vaihtoehtoja selvittää velkansa kuin työssä käyvällä. Onko vanhuksienkin Suomessa kohtapuoliin jo pakko siirtyä rikollisuuden pariin pystyäkseen elämään ja olemaan edes jotenkin osallinen tässä yhteiskunnassa?

On väärin, että eläkeläiset joutuvat elämään köyhyydessä, osattomana ja neljän seinän sisällä Suomessa pysyäkseen hengissä. Sitä paitsi markkinataloudelle on hyväksi, että myös eläkeläiset voivat kuluttaa. Se luo työpaikkoja ja pitää osaltaan yhteiskunnan rattaat pyörimässä.

Sillä, että eläkeläisillä on edes jonkin verran ostovoimaa perusmenojen jälkeen (asuminen, ruoka, lääkkeet) on suuri merkitys eläkeläisten hyvinvoinnille ja terveydelle.

Kohtuullinen ostovoima näkyy myös terveydenhuollon menojen laskuna yhteiskunnalle.

Köyhyys ja eriarvoisuus luodaan politiikalla, ja sillä ne voidaan myös poistaa. Päättäjät! Tehkää tästä asiasta nopeasti aloite ja viekää asia päätökseen, jotta maksuvaikeuksissa olevien ja köyhien eläkeläisten tilanne helpottuu edes vähän.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE