Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Jokainen talouspoliittinen suositus on samalla väistämättä moraalinen kannanotto” – Sixten Korkman: On tärkeätä pohtia arvoja

Jari Soini
Sixten Korkman vastaanotti kunniataulun ja perinteen mukaisen vatupassin Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppuraiselta, varapuheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hultilta ja järjestön toiminnanjohtaja Merja-Hannele Vuohelaiselta.

Demarinaisten vuosittain jaettava Risto Rohkea –tasa-arvotunnustus luovutettiin tänään professori Sixten Korkmanille Helsingissä. Tunnustuksen luovutti Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.).

Ilkka Yrjä

Demarinaiset pitää ansiokkaina ja esimerkillisinä professori Korkmanin kannanottoja erityisesti lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta sekä markkinatalouden ja hyvinvointivaltion suhdetta koskevissa keskusteluissa.

– Edustamani ammattikunta harvemmin puhuu arvoista, Sixten Korkman totesi kiitospuheensa aluksi. Hänet tunnetaan ennen kaikkea talouspolitiikan ja finanssikysymysten asiantuntijana.

– Olen vuosien varrella ryhtynyt ajattelemaan, että on tärkeätä pohtia arvoja. Joskus niistä puhua ja kirjoittaakin – eri syistä.

Yksi syy Korkmanin mielestä on se, että pelkät faktat eivät kerro mitään tarinaa. Niitä pitää aina tulkita.

– Se vaatii jotain viitekehystä ja siihen vaikuttavat myös arvot.

– Vielä ilmeisempää ja tärkeämpää on se, että jokainen talouspoliittinen suositus on samalla väistämättä moraalinen kannanotto, vaikka esittäjä usein ei tuo esille, mitkä siellä taustalla olevat arvot ovat.

”Vanha kollega valtiovarainministeriöstä Eero Tuomainen kirjoitti aikoinaan kirjan otsikolla Rakkaudentunnustus bruttokansantuotteelle. Minä voisin kirjoittaa Rakkaudentunnustus hyvinvointivaltioon. Olen siihen kiintynyt.”

Korkman tunnustaa kiintymyksensä hyvinvointivaltioon. Se tuli Brysselistä, jossa hän vuosikymmenen ajan istui ja kuunteli eri maiden virkamiesten ja poliitikkojen  keskustelua. Ilmi kävi, että Pohjoismaissa on oma sosioekonominen järjestelmänsä.

– Siihen liittyy sopimuskulttuuri työmarkkinoilla, siihen liittyy hyvinvointivaltio – siihen liittyy myöskin laajamittainen investointi inhimilliseen pääomaan, joka alkaa päiväkodista, hän luetteli.

Korkman sanoi kunnioittavansa suuresti lastentarhojen ja päiväkotien ammattitaitoista koulutettua henkilöstöä.

Korkmanin mukaan elämme nyt hämmentäviä aikoja, mikä ilmenee Donald Trumpin presidenttiytenä ja brittien irtiotossa Euroopan unionista. Globalisaatio on vastatuulessa.

– Kysymys on myös siitä, että haastetaan meitä yhdistäviä arvoja, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin ja tasa-arvoon. Ne liittyvät siihen, että tietoa kunnioitettaisiin. Eikä niin, että mikä tahansa valhe käy täydestä, kun se vaan riittävän monta kertaa toistetaan.

Tämänkin valossa Korkman iloitsee siitä, että tunnustuksella halutaan korostaa arvojen merkitystä yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnan kehityksen kannalta.

Tasa-arvotunnustus luovutettiin nyt 11. kerran. Viime vuonna Risto Rohkea –tunnustuksen sai arkkipiispa Kari Mäkinen.

– Meitä yhdistäviä arvoja haastetaan nyt, Sixten Korkman totesi. Oikealla Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen ja järjestön ensimmäinen varapuheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult. (Kuva: Jari Soini)

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE