Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

”Joogatunneille suuntaavien suomalaisten kannattaa olla tarkkana” – virallisia tutkintoja ei ole, joten kuka tahansa voi ohjata joogaa

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Joogaohjaaja ja joogaopettaja eivät ole Suomessa virallisia tutkintoja, eikä näitä ammattinimikkeitä ole suojattu millään lailla. Joogaa pääsee siis Suomessa ohjaamaan kuka tahansa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ennen joogatunneille suuntaamista ohjaajan koulutustausta kannattaakin tarkistaa, Suomen Joogaliitosta kerrotaan. Liitto on pyrkinyt selvittämään, saisiko joogaopettajakoulutuksen virallistettua. Liitto on rekisteröinyt oman koulutuksensa nimellä Suomen Joogaliitto ry:n jooganopettajakoulutus.

Erilaiset joogaohjaaja- ja joogaopettajakoulutukset ovat lisääntyneet Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lyhimmillään koulutukset vievät ajallisesti muutaman kuukauden ja pisimmillään useita vuosia.

-  Suomessa on siis hyvin eritasoisia jooga-ammattilaisia. Yleisesti ottaen vaikuttaa siltä, että joogaopettajakoulutukset ovat usein joogaohjaajakoulutuksia pidempiä, kertoo Joogaopiston joogaopettajien kouluttaja ja Joogaliiton koulutustoimikunnan puheenjohtaja Sirpa Immonen.

Joogaopisto on Joogaliiton kurssi- ja koulutuskeskus.

Esimerkiksi Joogaopiston 5-6 vuoden pituiseen joogaopettajakoulutukseen pääseminen edellyttää, että hakija on harrastanut joogaa vähintään kahden vuoden ajan koulutetun opettajan ohjauksessa ja käynyt opistolla 2-4 vuorokauden lyhytkurssin.

Joogan pitää olla turvallista ja kaikille sopivaa.

Lyhytkoulutuksessa on lyhytkoulutuksen riskit, tiivistää Immonen. Hänen mukaansa olisi tärkeää, että joogaohjaaja tai -opettaja olisi tarkkaan perehtynyt siihen joogasuuntaukseen, jota hän opettaa. Eri joogalajeissa ohjaajalta edellytetään hieman erilaista pätevyyttä.

-  Jos koulutus on kovin lyhyt, ei riittävää osaamista välttämättä synny. Joogatunneille suuntaavien suomalaisten kannattaa olla tarkkana myös tässä ja huolehtia siitä, että ohjaajalla tai opettajalla on koulutustausta nimenomaan opettamaansa suuntaukseen.

Joogan ohjaamiseen ja opettamiseen tarvitaan Immosen mukaan paljon muutakin kuin asana-osaamista eli liikunnallisia taitoja.

-  Kyseessä on kokonaisvaltainen itsekasvatusmenetelmä, ei pelkkä fyysinen harjoitus. Hyvin fyysisissä joogasuuntauksissa asana- ja anatomiatuntemus on tärkeää: liialliset ääriasennot voivat johtaa esimerkiksi nivelvaivoihin.

Hengitysharjoitteisiin painottuvissa suuntauksissa taas on Immosen mukaan erityisen tärkeää ottaa huomioon myös joogan psyykkiset ja henkiset vaikutukset.

-  Joogan pitää olla turvallista ja kaikille sopivaa. Ihmisiä ei muokata joogaan sopivaksi, vaan jooga muokataan yksilöille sopivaksi. Siinä edetään omia rajoja kunnioittaen, Immonen muistuttaa.

Sivutyöstä kokoaikatyöksi

Suomalaisten joogaohjaajien ja -opettajien määrää on vaikea arvioida. Koska koulutustarjontaa on yhä enemmän ja uusia koulutuksia alkaa koko ajan, myös ohjaajien määrät kasvavat jatkuvasti, kertoo Suomen Joogaliiton puheenjohtaja ja joogaopettajien kouluttaja Minna Lahdenperä.

-  Pelkästään Joogaliiton kouluttamia joogaopettajia on Suomessa tällä hetkellä vajaat 900, hän sanoo.

Lahdenperä arvioi, että vielä noin kymmenen vuotta sitten joogaa ohjattiin pääosin sivutyönä. Viime vuosien aikana on perustettu paljon yksityisiä joogakouluja ja yhä useampi joogaopettaja toimii myös yksityisyrittäjänä, minkä seurauksena joogaa ohjataan entistä enemmän myös kokopäivätyönä.

STT – Janita Virtanen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE