Politiikka
7.5.2025 11:58 ・ Päivitetty: 7.5.2025 12:12
Joona Räsänen: ”Notkuva noutopöytä katettiin yhteiskunnan raharikkaille”
Joona Räsänen (sd.) ryöpytti hallitusta eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa, kun eduskunnassa keskusteltiin julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2026-2029.
– Miten kestävyysvaje muuttuu jakovaraksi? Hallituspuolueiden kunta- ja aluevaalitappion myötä.
– Näinhän tässä kävi. Hävittyjen vaalien jälkeen hallitus heitti kaikki taloustavoitteensa roskakoriin ja piti jakovarariihen omille eturyhmilleen. Notkuva noutopöytä katettiin yhteiskunnan raharikkaille. Tavallisille suomalaisille jätetään tylysti näiden bileiden laskun maksajan rooli, Räsänen veisteli puheessaan.
Räsänen ei suinkaan lopettanut arvostelua tähän vaan nosti tikunnokkaan myös pääministerin.
– Puoliväliriihen suurin uutinen on tosiaan se, että pääministeri Orposta on tullut todellinen velkalaivan kippari. Olette viemässä Suomea tukevasti EU:n tarkkailuluokan etupulpettiin.
Räsänen laski, että ”jakovarariihen” suurimmat voittajat ovat kiistatta yhteiskunnan kaikista rikkaimmat.
– Samaan aikaan kun esimerkiksi liittoon kuuluvan luokanopettajan tilipussi kasvaa alle viidellä eurolla kuukaudessa, niin hallituksen veropolitiikka hellii ministerien tuloluokkaa noin 100-kertaisella veronkevennyksellä tähän opettajaan verrattuna. Siis johtajille lähes satakertainen veronkevennys tavallisiin suomalaisiin verrattuna.
– Tätä ei voi käsittää, saati hyväksyä, hän jyrisi.
RÄSÄNEN käytti puheensa loppupuolen esittelemään, mitä SDP tekisi toisin. Hän siis tarjosi kaivattua vaihtoehtoa.
– Veronalennus on kohdistettava tavallisille suomalaisille. Heille pitää jäädä tuloistaan enemmän käteen. Emme tekisi veronkiristyksiä järjestäytyneille palkansaajille, mutta laittaisimme institutionaaliset sijoittajat verolle.
– Yleisen yhteisöveroalen sijaan tekisimme yrityksille laajemman investointikannustimen. Kannustetaan yrityksiä mieluummin laittamaan kuokka maahan, kuin palkitaan laiskasta pääomasta nykyisiä omistajia. Investointikannustinta rahoittaisimme karsimalla yritystukia.
Puolen prosenttiyksikön arvonlisäveron alennusta SDP ei tekisi.
– Parannetaan mieluummin kotitalousvähennystä ja nostetaan yritysten arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa. Näin myös pienet yritykset hyötyisivät.
SDP vahvistaisi myös kotimaista kasvurahoitusta ja panostaisi osaamiseen.
– Ja jos halutaan marginaaliveroja alentaa, tulee se rahoittaa uudistamalla listaamattomien yhtiöiden osinkoverojärjestelmää.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.