Politiikka
9.1.2025 15:07 ・ Päivitetty: 9.1.2025 16:10
”Jos ajattelee, että me suomalaiset olisimme tuollaisten uhkausten kohteena” – Heinäluomalta vakava arvio Trumpin puheista
Tuleva USA:n presidentti Donald Trump kuohuttaa maailmaa puheillaan. Hän ei ole esimerkiksi sulkenut pois mahdollisuutta, että USA käyttäisi armeijaa tai painostaisi taloudellisesti Tanskaa myymään Grönlantia.
Myös Panaman kanaali on ollut Trumpin mielenkiinnon kohteena.
SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma toteaa muun muassa Grönlantiin liittyen ja ylipäänsä tämän hetken maailmanpoliittista tilannetta summaten, että Eurooppa on nyt todella pahassa paikassa.
– Sitä haastetaan yhtä aikaa kolmesta suunnasta. Venäjältä, Kiinasta ja nyt myös Yhdysvalloista. Samaan aikaan EU:n pitäisi ryhdistää omaa talouttaan ja parantaa kilpailukykyään. Ei siis kovin helppoja ratkaisuja edessä, Heinäluoma sanoo.
Hän kommentoi Demokraatin kysymyksiä sähköpostitse.
Heinäluoma toteaa, että viisi vuotta sitten uusi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen asetti tavoitteekseen johtaa geopoliittista komissiota.
– Silloin tavoitteelle vähän hymyiltiin. Nyt se toteutuu mutta nurinkuriselta tavalla. EU on geopolitiikassa pahasti altavastaajan asemassa.
Lisää aiheesta
HEINÄLUOMAN mielestä Trumpin puheet esimerkiksi Grönlantiin liittyen ovat vaarallisia, sillä niiden takana on suuremman vallan legitimointi kansainvälisessä politiikassa.
– Ajattelutapa ei kyllä kovin paljoa poikkea siitä, mitä Venäjän johtaja Putin on kiihtyvällä tavalla esittänyt viimeisten vuosien aikana. Sääntöperusteinen maailmanjärjestys jää kauaksi sivuraiteelle, kun kuuntelee Trumpin puheen logiikkaa. USA tarvitsee Grönlantia taloudellisen turvallisuutensa vuoksi. Tuohan tarkoittaa luonnonvaroja. Piste ja punkti, Heinäluoma näkee.
Heinäluoma sanoo, että on tullut selväksi, että presidenttiehdokkaiden välillä oli todella eroja.
– Demokraattien (Kamala) Harrisin suusta tuollaisia mietteitä on vaikea kuvitella tulevan. Meille taidettiin ennen vaaleja tarjota unihiekkaa, kun sanottiin, ettei ehdokkailla ole ulkopolitiikassa eroja.
Heinäluoman mukaan Trumpin uhkauksetkin täytyy ottaa vakavasti, sillä sanat ovat ulkopolitiikassa tekoja.
– Tanskalaisia ja grönlantilaisia ei voi jättää yksin. Puheet rankaisutulleista ovat jo sinällään pelottavia. Jos ajattelee, että me suomalaiset olisimme tuollaisten uhkausten kohteena, tulee solidaarisuuden merkitys ymmärrettäväksi. Saksan ja Ranskan valtiojohtojen nopea reagointi oli tärkeä asia, Heinäluoma toteaa.
Esimerkiksi Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan Yhdysvaltojen tulevan presidentin puheita Grönlannin liittämisestä Yhdysvaltoihin pidetään Euroopassa käsittämättöminä.
- Rajojen loukkaamattomuus on kansainvälisen oikeuden perusperiaate, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan mutta ei suoraan nimennyt Trumpia.
HEINÄLUOMA korostaa, että koko EU:lta odotetaan nyt yhtenäistä ja selkeämpi toimintaa.
– Tätä rintamaa pitää Suomenkin myös oman etunsa nimissä olla rakentamassa. EU:n pitää nyt tehdä kolme asiaa, yhtäaikaa ja uskottavasti. Osoittaa, että se neuvottelee Yhdysvaltain kanssa yksituumaisesti ja lujasti. Toisekseen jatkaa selkeästi ja ilman epäröintiä tukea Ukrainalle. Ja kolmanneksi laittaa oman taloutensa kuntoon. Kaikissa näissä asioissa kuluva vuosi on ratkaiseva, Heinäluoma toteaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.