Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Jotkut ovat hakeneet turvapaikkaa jopa yli 20 kertaa” – Sisäministeriö: Paperittomien määrä on kasvussa

Kuva: Nora Vilva
Ilkka Haahtela, Jorma Vuorio ja Leena Markkanen sisäministeriön taustatilaisuudessa Uudenmaankadun vastaanottokeskuksessa 14. maaliskuuta.

Sisäministeriön mukaan Suomessa on tällä hetkellä 10 000 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa. Toistaiseksi heistä 80 prosenttia asuu vielä vastaanottokeskuksissa mikä tarkoittaa sitä, että he ovat valittaneet päätöksestään tai laittaneet vireille uuden hakemuksen.

Vain viidellä sadalla päätös on toimeenpantavissa eli Suomi voi käännyttää heidät tai tarjota mahdollisuutta vapaaehtoiseen paluuseen, jos käännyttäminen lähtömaahan ei ole mahdollista.

Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikön Ilkka Haahtelan mukaan hallinnollinen prosessi valituksineen ja hakemuksineen ajaa ihmiset välitilaan, joka voi joidenkin kohdalla kestää kauan.

– Jotkut ovat Suomessa hakeneet turvapaikkaa yli kaksikymmentä kertaa aina uudella perusteella, Haahtela sanoo.

Kun turvapaikkaprosessi on ohitse eikä yhtään hakemusta tai valitusta ole sisässä, vaihtoehtona on myös jääminen Suomeen paperittomana.

”Jos haluaa rakentaa elämäänsä, se on kyllä vaikeaa.”

Poliisin mukaan paperittomia on noin 3500, joista noin 2000 on kielteisen päätöksen saaneita entisiä turvapaikanhakijoita. Valtaosa heistä, yli tuhat, oleskelee pääkaupunkiseudulla. Haahtelan mukaan viranomaiset ovat erityisen huolissaan lapsiperheistä.

– Miten olet ilman lupaa täällä perheenä ja etsit yösijaa yö toisensa jälkeen, kun mitään pitkäkestoista pysyvää ratkaisua ei ole? Tilapäispalveluissa Helsinki on varmasti Suomen paras. Mutta jos haluaa rakentaa elämäänsä, se on kyllä vaikeaa.

Uudenmaankadun vastaanottokeskuksen johtajan Leena Markkasen mukaan paperittomaksi putoavat ohjataan Helsingin vastaanottokeskuksista majoitukseen ja sosiaalityöntekijälle. Kaupungilla on paperittomia varten nimetyt sosiaalityöntekijät.

Ihmisten henkinen kunto on Markkasen mukaan huono jo vastaanottokeskuksissa. Psykiatrisia palveluita käytetään koko ajan enemmän.

– Siellä on tosi huonovointista porukkaa. On itsemurhapuhetta ja itsemurhayrityksiä. Apua tarvitaan todella paljon, Markkanen sanoo.

Paperittomuus ei tilannetta paranna.

”On huoli siitä, että he tulevat eri tavoin hyväksikäytetyksi.”

– On huoli siitä, että he tulevat eri tavoin hyväksikäytetyksi. Todella jaan huolen heidän tilanteestaan.

Haahtelan mukaan pääkaupunkiseudun paperittomiin ollaan yhteydessä monin tavoin kaupungin työntekijöiden ja järjestöjen taholta, mutta koottua tietoa heidän tilanteestaan tai olosuhteistaan ei ole kenelläkään.

– He ilmaantuvat palveluihin yksitellen eri kohdissa. Toiset löytävät majapaikan ystäviensä tai tuttujensa luota, toiset hakevat siihen jatkuvasti tukea. Koordinoitua, kerättyä tietoa ei ole, mutta heitä kohdataan.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikön Jorma Vuorion mukaan osa kielteisen päätöksen saaneista 10 000 ihmisestä päätyy kadulle, jos kielteisiä päätöksiä ei saada toimeenpantua.

– Jossakin vaiheessa paperittomuus tulee Helsingissä näkymään, mutta ei vielä, koska uusintahakemuksia pyörii sen verran paljon.

Ruotsissa kielteisen päätöksen saaneita on Vuorion mukaan kymmeniä tuhansia ja Saksassa puoli miljoonaa.

– Asukaslukuun suhteutettuna Suomen 10 000 on paljon, mutta se ei ole meillä samanlainen ilmiö kuin esimerkiksi Pariisissa, jossa on telttoja teltan vieressä kadun varsilla tai Saksassa, jossa ihmisiä asuu puistossa.

Vuorion mukaan kynnyskysymys paperittomuuden kannalta on Irak.

”Tässä tarvittaisiin ehdottomasti enemmän valtakunnallisia linjauksia.”

– EU:n ja Irakin välillä solmittiin kumppanuussopimus, jonka yhtenä kohtana on takaisinottovelvoite, mutta tätä ei ole vielä saatu Euroopan puolella finaaliin. Käytännön järjestelyistä tarvitaan tämän lisäksi vielä kahdenväliset sopimukset jollainen Suomella on Afganistanin kanssa, Vuorio sanoo.

Haahtela toivoisi valtakunnallista ratkaisua myös paperittomien palveluihin, jotka ovat nyt Helsingissä huomattavasti paremmin järjestettyjä kuin muualla.

– Sehän tarkoittaa, että pääkaupunkiseudulle tulee yhä enemmän ihmisiä, joilla ei ole oleskelulupaa. He tietävät, että täällä on jonkinlainen mahdollisuus elää ja pärjätä. Nyt kun paperittomien palveluita rakennetaan Suomessa kuntakohtaisesti, tässä tarvittaisiin ehdottomasti enemmän valtakunnallisia linjauksia. Esimerkiksi laittamalla palvelut samalle tasolle muissakin isoissa kaupungeissa, Haahtela sanoo.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ei ota kantaa paperittomien palveluiden kuntakohtaisiin eroihin, koska se kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan. Mykkänen pitää kuitenkin selvänä, etteivät sosiaaliturva ja hyvinvointipalvelut voi olla samalla tasolla kuin kantaväestöllä.

– Ketään ei voi jättää myöskään kuolemaan pakkaseen, mutta tässä välillä tätä kysymystä täytyy sitten punnita.

Keskustelua aiheesta

Keskustan omakehu- ja syytöskampanja jatkuu, nyt kohteena SDP – Rinteen erityisavustajalta kuitti: ”Miten meni noin niin kuin omasta mielestä?”

Kuva: Kari Hulkko
Dimitri Qvintus muistuttaa Twitterissä keskustaa puolueen vaalilupauksista.

Keskusta on käynnistänyt sosiaalisessa mediassa kampanjan, jossa muun muassa syytetään muita puolueita pelottelijoiksi ja otetaan omalle puolueelle kunniaa Suomen talouskasvusta.

Iltalehti uutisoi kampanjasta alkukuusta.

Tällä kertaa keskustan hampaissa on SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Videon Twitter-saatteessa viitataan edelliseen hallitukseen, mutta video Antti Rinteen puheesta on tältä vaalikaudelta. Siinä Rinne kritisoi Sipilän hallituksen toimia.

Keskustan mukaan muut puhuvat, mutta puolue on saanut esimerkiksi velkaantumisen kasvun taittumaan.

Rinteen erityisavustaja Dimitri Qvintus on reagoinut keskustan tviittiin.

– Miten meni keskusta noin niin kuin omasta mielestä vaalilupauksen pitäminen? Qvintus kysyy ja viittaa keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän vaalilupaukseen eduskuntavaalien 2015 alla.

Eläkeläisten, lapsiperheiden, opiskelijoiden ja muiden tuensaajien euroista ei ole tarkoitus ottaa pois senttiäkään, Sipilä lupasi.

– Kyllä, tasoa ei leikata, Sipilä vakuutti tuolloin Ilta-Sanomille.

Toisessa tviitissään Qvintus kertoo, miten Sipilän lupauksille on käynyt:

– Keskustan johdolla kaikilta noilta ryhmiltä on leikattu. Vaalilupaus petettiin törkeästi, siitä ei ole kahta sanaa.

Katso video ja tviitit alta:

Keskustelua aiheesta

Kokoomuskentän maakuntakritiikki ei yllätä Orpoa – ”Kyllä se tuki sieltä löytyy”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Puolet kyselyyn vastanneista kokoomuksen aktiiveista vastustaa maakuntamallia, etenkin maakuntien määrä (18) hiertää kenttäväkeä, ilmenee Alma Median tänään tekemästä kyselystä.

Tampereella on parhaillaan koolla noin 550 kokoomusaktiivia puolueen Tulevaisuuspäivillä. Kyselyyn vastasi 193 ihmistä.

Sen sijaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen ja siihen liittyvän valinnanvapauden kannalla on 70 prosenttia vastaajista.

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ei ylläty aktiivien maakuntakritiikistä. Se on ollut hänen tiedossaan.

– Hallintomallin vastustaminen ja siihen epäluuloisesti suhtautuminen on ymmärrettävää. Kokoomuslaiset eivät ole olleet maakuntamallisen pohjan kannattajia, Orpo sanoi Tampere-talossa medialle.

Orpo kuitenkin uskoo, että mitä enemmän tietoa asiasta jakaa, sitä enemmän mallille löytyy myös tukea.

– Maakuntamalli virtaviivaistaa valtion aluehallintoa, keskittää byrokratiaa samaan paikkaan ja karsii turhaa hallintoa. Hyviä perusteluita löytyy, ja kun ne käydään läpi, kyllä se tuki sieltä löytyy.

Maakuntien määrä voi vielä supistua

Kokoomusministerien kyselytunnilla ministerit joutuivat puolustamaan keskustan juhlimaa maakuntamallia varsinkin espoolaisille aktiiveille.

Puheenjohtaja lohdutti lukumäärän kritisoijia muistuttamalla puolueen lakiin kirjaamasta niin sanotusta evoluutiolausumasta. Se oli hänen mukaansa yksi keskeisiä kokoomuksen saavutuksia, kun maakuntamallista neuvoteltiin.

– Meillä on tiukat tulostavoitteet. Jos maakunta ei pysty toteuttamaan niitä sote-palveluita, joita sen asukkaat tarvitsevat, alkavat nopeasti neuvottelut sen maakunnan liittämiseksi toiseen maakuntaan.

Orpon mukaan lainsäädännöllä luodaan pohja ja edellytykset, mutta vasta toimeenpanon aikana ratkaistaan todellisuudessa se, kuinka hyvä järjestelmä pystytään luomaan.

Kokoomus siis luottaa siihen, että maakuntien määrä supistuu näin luonnollisesti?

– En halua antaa tuomioita etukäteen, mutta se pitää silloin tehdä ihmisten palveluiden turvaamiseksi, että yhdistetään maakunnat ja myös niiden hallinto, Orpo sanoi STT:lle.

STT–SANNA NIKULA

Alma-kysely: Kokoomusaktiivit eivät lämpene maakuntauudistukselle – puolet vastustaa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Antti Häkkänen, Sanni Grahn-Laasonen, Paula Risikko, Petteri Orpo ja Kai Mykkänen kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Tampereella.

Kokoomuksen kenttäväen enemmistö ei kannata maakuntamallia. Asia selviää Alma Median kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Tampereella toteuttamasta ovensuukyselystä.

Kyselyyn vastasi 193 kokoomusaktiivia, joista puolet sanoo vastustavansa maakuntauudistusta. Maakuntamallia kannatti alle puolet, 40 prosenttia. Vastaajat olivat huolissaan maakuntien suuresta määrästä sekä byrokratian lisääntymisestä.

Valinnanvapausmallia sen sijaan kannatti 70 prosenttia vastaajista. Vastustajia oli 19 prosenttia ja 11 prosenttia ei osannut kertoa kantaansa.

Kyselyn toteutti Alma Median lehdet Aamulehti, Iltalehti ja Uusi Suomi. Kokoomuksen puheenjohtajapäiville osallistuu 550 puolueen aktiivia.

Kansanedustajat kuuluttavat lapsisotilassopimuksen hengen perään – vaativat puolustusministeriä puuttumaan alaikäisille tarjottavaan kyseenalaiseen koulutukseen

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero vaativat puolustusministeriä puuttumaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toimintaan antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta alaikäisille. Tuomioja ja Paatero ovat jättäneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Yhdistyksen koulutuskalenterista vuodelle 2018 löytyy useita kursseja, joihin alaikäiset voivat osallistua. Koulutukset ovat vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta.

Tuomioja ja Paatero muistuttavat, että tällaiseen koulutukseen on samaisessa laissa määritelty ehdoton 18 vuoden alaikäraja.

– Maanpuolustuksesta annetun lain esitöissä ikärajaa perustellaan lapsisotilassopimuksen kirjausten noudattamisella. Kyse on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen lisäpöytäkirjasta koskien lasten osallistumista aseellisiin konflikteihin. Suomi on ratifioinut kyseisen lisäpöytäkirjan vuonna 2002, Tuomioja sanoo tiedotteessa.

Sotilaallisia taitoja harjoittavia kursseja pidetään ja markkinoidaan myös alaikäisille

Tuomiojan mukaan pöytäkirja määrää, että pakollisen asevoimiin värväyksen ja vihollisuuksiin osallistumisen vähimmäisikä on 18 vuotta. Se ei kiellä alle 18-vuotiaan vapaaehtoista asepalvelusta, mutta Suomessa lainsäädäntö noudattaa Unicefin suositusta, eikä asepalvelusta voi suorittaa vapaaehtoisestikaan alle 18-vuotiaana.

– On huolestuttavaa, että tämä lapsisotilassopimuksen henki ei ulotu vapaaehtoiseen maanpuolustukseen asti, vaan sotilaallisia taitoja harjoittavia kursseja pidetään ja markkinoidaan myös alaikäisille, Tuomioja toteaa.

Tutustumista, ei lasten ja nuorten militarisoimista opettamalla heille sotilaallisia valmiuksia

Kansanedustajat pitävät kyseenalaisena, että maanpuolustuksesta annetun lain ikärajavelvoitetta kierretään sillä, että huoltajien suostumuksella näillä kursseilla lapsille luodaan sotilaallisia valmiuksia. Kurssien sotilaallisesta luonteesta ja valmiuskouluttamisesta kertoo muun muassa se, että täysi-ikäisille näiltä kursseilta myönnetään rinnasteisia kertausharjoitusvuorokausia. Tämä tarkoittaa sitä, että Puolustusvoimat pitää kurssilla opittua sotilaallisina taitoina.

– Lapsilla ja nuorilla on muun muassa koulujen ja järjestöjen kautta mahdollisuus tutustua monien eri viranomaisten toimintaan, kuten Puolustusvoimat, Poliisi, pelastuslaitos ja rajavalvonta. Tällaiset molemminpuoliset tutustumiset ovat luonteva kanava kertoa lapsille ja nuorille, miten suomalaiset viranomaiset toimivat, eikä niissä ole kyse minkäänlaisesta koulutustoiminnasta. Myös maanpuolustuksen osalta toiminnan luonteen tulee olla tutustumista, ei lasten ja nuorten militarisoimista opettamalla heille sotilaallisia valmiuksia, Paatero kertoo.

Kirjallisessa kysymyksessään kansanedustajat kysyvät muun muassa sitä, miten puolustusministeri aikoo puuttua maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sotilaallisia valmiuksia alaikäisille opettaviin koulutuksiin.

Keskustelua aiheesta

20 vuotta, 1/3 työpaikoista katoaa – Ihalainen vaatii ison reformin käynnistämistä pikaisesti

Kuva: Johannes Ijäs
Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan Suomen koulutusjärjestelmän seuraava iso reformi tarvitaan aikuiskoulutukseen ja erityisesti ammatilliseen aikuiskoulutuksen kehittämiseen.

Aikuiskoulutuksen puutteista uhkaa tulla merkittävä koulutuksen ja työelämän epätasa-arvon malliesimerkki, entinen työministeri, SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen kirjoittaa Keskisuomalaisessa.

– Menossa on työelämän murros, jossa teknologinen kehitys sekä hävittää vanhaa työtä että luo uutta työtä. Digitalisaation myötä Suomesta katoaa arviolta kolmasosa nykyisistä työpaikoista seuraavien 20 vuoden aikana. Työtehtävät muuttuvat nopeasti, hän toteaa.

Ihalainen muistuttaa, miten uudet työpaikat usein edellyttävät uudenlaista osaamista, tietoja ja taitoja sekä myös ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.

– Työn murroksessa työstään joutuvat luopumaan usein ne, joilla ei ole eväitä selviytyä niistä uusista töistä, jossa digitalisaatiolla on vahva paikkansa. Siksi tutkintotavoitteisen oppimisen rinnalle tarvitaan joustavimpia, elinikäiseen oppimiseen tähtääviä oppimisalustoja ja osaamisen täydentämistä työelämässä. Avoimen korkeakoulun kehittäminen on tässä yksi mahdollisuus.

Demokraatille Ihalainen toteaa vastaavansa kirjoituksellaan samalla myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tämänviikkoisiin puheisiin, joiden mukaan miljoona suomalaista on koulutettava uudelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

”Robotisaatio voi olla yksi keino lisätä työpaikkoja.”

Ihalaisen mukaan Suomen koulutusjärjestelmän seuraava iso reformi tarvitaan aikuiskoulutukseen ja erityisesti ammatilliseen aikuiskoulutuksen kehittämiseen.

– Tällainen työ tulee käynnistää pikaisesti – laajalla valmisteluryhmällä. Ammatillinen aikuiskoulutus on sirpaleista, eikä se riittävästi ennakoi tai tue työllistymistä ja työssä pärjäämistä. Alalta toiselle vaihtavat ovat koulutuspalveluissa väliinputoajia.

– Ammatillisen aikuiskoulutuksen uudistuksessa tulee yhdistää työpaikoilla tapahtuva koulutus ja yhteiskunnan koulutuspalvelut. Kun työntekijät vaihtavat työtä ja ammattia koulutuksen avulla, tarvitaan sellaisia malleja, joissa oikeus opiskeluun säilyy yli yhden työsuhteen. Yksi keino on rakentaa henkilökohtainen koulutustilimalli niin, että näitä oikeuksia voidaan käyttää seuraavassakin työsuhteessa.

Ihalainen näkee, että myös robotisaatio voi olla yksi keino lisätä työpaikkoja.

– Muuttuvassa maailmassa työ on määriteltävä uudelleen, entistä monipuolisemmin. Työtä ja toimeentuloa ei pidä repiä irti toisistaan, mutta joudumme hakemaan uudella tavalla työn, toimeentulon ja sosiaaliturvan yhtäaikaista kehittämistä tosiaan tukeviksi ratkaisuiksi.

Tärkeintä, että kaikki pysyvät mukana.

Ihalainen muistuttaa, että monityösuhteisuus lisääntyy, ja siinä ihmisellä on yhtä aikaa ja peräkkäin useita työsuhteita tai hän toimii itsensä työllistäjänä.

– Olennaista on tehdä siirtyminen työn tekemisen muodosta toiseen turvallisemmaksi muun muassa koulutuksella sekä kannustavan sosiaali- ja työttömyysturvan avulla.

Hän summaa, että iso kysymys työn murroksessa on, haurastuuko tähänastisen kasvun, tuottavuuden, työllisyyden ja hyvinvointiyhteiskunnan toisiaan tukeva yhteys.

– Myös alustatalouden töiden osuus kasvaa. Alustataloustöitä jaetaan digitaalisen alustan kautta kerta- ja keikkaluonteisina tehtävinä korvausta vastaan. Perustana ei ole työsuhde vaan työn palkkiopohjaisuus. Haasteena ovat työntekijäturva ja alustatalouden pelisäännöt.

Jos pelisäännöt ovat kunnossa, alustataloustyö voi Ihalaisen mukaan auttaa pääsyssä työmarkkinoille.

– Tärkeintä työelämän murroksen keskellä on huolehtia, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana.

Keskustelua aiheesta