Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Journalistiliiton hallitus arvioi uudelleen Maria Petterssonin asemaa

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER \
Maria Pettersson.

Journalistiliiton hallitus aikoo arvioida uudelleen Maria Petterssonin jatkoa Journalisti-lehden päätoimittajana.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Liiton puheenjohtaja Hanne Aho kertoo liiton ottavan asian uudelleen harkintaan sen jälkeen, kun liiton valtuusto äänesti torstaina Petterssonille epäluottamusta.

Valtuusto otti asiaan eri kannan kuin liiton hallitus, joka ilmoitti viime viikolla, että Petterssonilla on hallituksen täysi luottamus.

-  Meidän täytyy ottaa kaikki juridiset ja työlainsäädännölliset seikat arviossamme huomioon. Keskustelemme varmasti sekä keskenämme että Petterssonin kanssa siitä, mitä valtuusto on ilmaissut, Aho sanoo STT:lle.

Journalistiliiton valtuuston kokous äänesti Petterssonin luottamusta vastaan äänin 33-32. Yksi jäsenistä äänesti tyhjää.

Valtuuston epäluottamuksen taustalla on tapa, jolla Pettersson lainasi tutkijoiden teoksia tietokirjassaan Suomen historian jännät naiset (Atena, 2022).

Tekijänoikeusneuvosto katsoi lokakuussa, että Pettersson oli kirjassaan loukannut kopioinnin kohteeksi joutuneiden tutkijoiden moraalisia oikeuksia.

Neuvoston mukaan lainattu teksti sellaisenaan tai muokattuna ei ollut varsinaisen siteerauksen yhteydessä erotettavissa lainkaan Petterssonin omasta tekstistä.

AHO ei halua ottaa henkilökohtaisesti kantaa siihen, voiko Pettersson jatkaa tehtävässään, koska kyseessä on hallituksen yhteinen päätös.

-  Hallitus varmasti aikanaan kokoontuu koolle, mutta nyt ihan rauhassa katsomme, mikä on tämä tilanne ja tutkimme juridiset seikat. Haluamme kuitenkin olla vastuullinen työnantaja.

Valtuusto on liiton ylin päättävä elin. Se ei päätä liiton työsuhteista, mutta voi äänestää hallituksen luottamuksesta.

Aho sanoo, että kukaan ei valtuuston syyskokouksessa esittänyt epäluottamusta liiton hallitusta kohtaan.

-  Äänestystilanteessa oli selvästi esillä, ettei äänestyksessä ollut kyse hallituksen luottamuksesta, vaan ainoastaan luottamuksesta Petterssonin toimintaa kohtaan.

JOURNALISTILIITON jäseniltä on tullut kritiikkiä tavasta, jolla Journalistiliitto on viestinyt Petterssonia koskevassa asiassa.

Ahon mukaan valtuusto ei ole esittänyt vaatimusta siitä, että Aho eroaisi liiton puheenjohtajan tehtävästä tapauksen vuoksi.

-  Teen niin kuin valtuusto toivoo, ja valtuusto toivoo kyllä tällä hetkellä, että minä jatkan.

Ahon mukaan hän ei ole saanut viitteitä itseensä kohdistuvasta epäluottamuksesta.

-  Toki toiminnastani keskusteltiin, mutta epäluottamusta ei sinänsä ollut.

STT ei tavoittanut perjantaina Petterssonia kommentoimaan sitä, aikooko hän jatkaa tehtävässään valtuuston esittämän epäluottamuksen jälkeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE