Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Juko moittii THL:n leikkauksia – “Luotettava tiedontuotanto uhattuna”

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko on huolestunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n yt-neuvotteluista, jotka voivat johtaa enintään 200 henkilötyövuoden vähenemiseen laitoksessa.

Jukon mukaan THL:n budjettileikkaukset vaarantavat terveyttä, hyvinvointia ja sosiaali- ja terveysalaa koskevan tiedon luotettavuuden. Juko muistuttaa, että kuluneiden viiden vuoden aikana ja tulevien kahden vuoden aikana laitoksen budjetista on jo päätetty leikata yhteensä jopa 35 prosenttia. Tämä on jo johtanut henkilöstön vähentämiseen lähes 300:lla työntekijällä.

– Valtionhallinnosta ei juurikaan löydy virastoa, jota olisi viime vuosien aikana kohdeltu rahoituksen osalta yhtä kaltoin kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta, Juko sanoo tiedotteessaan.

Jukon mukaan suuret leikkaukset eivät voi olla vaikuttamatta laitoksen toimintaan. Juko muistuttaa, että THL:n odotetaan tukevan sote-uudistusta.

– Asiantuntijatuen, kehittämisen ja tiedontuotannon tarpeet kasvavat entisestään. Perinteiset terveysuhat tai terveyden ja hyvinvoinnin seurannan tarpeet eivät ole kadonneet minnekään.

Jukon mukaan THL on ollut kansainvälisesti hyvin arvostettu asiantuntija- ja tutkimuslaitos, joka on ollut haluttu kumppani esimerkiksi EU-rahoitushauissa. Nyt vaakalaudalla ovat Jukon mukaan paitsi kansainvälisen rahoituksen saaminen, myös Suomen maine korkeatasoisen tutkimuksen tekijänä.

Jukon mukaan monet THL:n kaavailemat leikkaukset eivät toisi lainkaan tavoiteltuja säästöjä, mutta toteutuessaan ne heikentäisivät merkittävästi tutkimuksen laatua.

Lisää aiheesta

– Poliittinen päätöksenteko edellyttää luotettavaa tietoa, mikä vaatii pitkäjänteistä, tutkimukseen perustuvaa seurantaa. Luotettava tiedontuotanto on nyt ennen näkemättömällä tavalla uhattuna.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE