Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Junaliikenteen lakko näyttää hyvin todennäköiseltä – ratkaisua haetaan vielä huomenna

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Veturinkuljettajien työriidan osapuolten mukaan sovun löytäminen ennen maanantaina uhkaavaa junaliikenteen lakkoa näyttää hyvin vaikealta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Työntekijäpuolta edustavan Rautatiealan unioni RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki sekä työnantajapuolta edustavan Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoivat lauantaina STT:lle pitävänsä lakon alkamista hyvin todennäköisenä.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoi, että lauantaina on “soiteltu edestakaisin” ja yritetty miettiä ratkaisua tilanteeseen.

-  Ratkaisua ei ole vielä näköpiirissä, Sajavaara sanoi STT:lle ja kuvaili neuvottelujen tilannetta vaikeaksi.

Työriitaan etsitään ratkaisua vielä sunnuntaina iltapäivällä.

RAUn ja Paltan välisiä työehtosopimusneuvotteluihin liittyviä erimielisyyksiä on soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla helmikuun lopulta.

RAU on aiemmin hylännyt yhden valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen ja yhden osapuolten välisen neuvottelutuloksen.

MYÖS TYÖRIIDAN osapuolet näkevät neuvottelutilanteen hankalana, ja merkittävimpänä erimielisyyden aiheuttajana nähdään viikkolepoon liittyvä kirjaus.

RAUn Palomäen mukaan viikkolepoajan pidentäminen olisi merkittävää työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta, kun taas Paltan Aarto näkee sen liian kalliina.

-  Toteutuessaan veturinkuljettajien vaatima malli tarkoittaisi sitä, että kustannuksissa mennään yli yleisen linjan, Aarto sanoi STT:lle.

Palomäki puolestaan näkee viikkolepokirjauksen olevan työnantajapuolelle henkisesti vaikea asia.

-  Jos nyt pitäisi arvioida todennäköisyyttä sille, että vielä huomenna löydetään asiaan sopu, sanoisin noin 10 ja 20 prosentin välillä, Palomäki arvioi lauantaina.

JUNALIIKENTEEN pysäyttävä lakko uhkaa alkaa maanantaina kello 0.01. Lakolle ei ole ilmoitettu päättymispäivää.

Alun perin lakon piti alkaa viime viikolla, mutta valtakunnansovittelijan esityksestä työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi sitä kahdella viikolla eteenpäin.

Jos lakko toteutuu, VR peruu kaikki kauko- ja lähiliikenteen matkustajajunien vuorot lakon ajalta. Matkustajajunia ei siis ajeta esimiesvoimin, VR:n viestinnästä sanottiin STT:lle perjantaina.

Sunnuntai-iltana lähteneet matkustaja- ja tavarajunat ajettaisiin määräasemilleen saakka, myös sunnuntain ja maanantain välisen yön yöjunat.

LAKON AJALLE ostetuista junalipuista maksetaan rahat takaisin automaattisesti noin viikon kuluessa, VR kertoo. Ilman kirjautumista paperisina ostetuista lipuista voi hakea korvausta VR:n verkkosivuilta.

VR hyvittää myös sarjalippujen paikanvaraukset asiakkaille sekä pidentää kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa lakkopäivien verran.

Jos asiakas haluaa siirtää liput toiseen ajankohtaan, sen voi tehdä ilman muutosmaksua perjantaista alkaen VR:n sovelluksessa, verkkosivuilla tai soittamalla asiakaspalveluun.

Simu Perälä / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE