Politiikka

Jutta Urpilainen Ulkopolitiikka-lehdessä: ”Euroopan olisi tutkittava huolella amerikkalaisen federalismin käytäntöjä”

LEHTIKUVA / HANDOUT / JOHANNES JANSSON
LEHTIKUVA / HANDOUT / JOHANNES JANSSON
LEHTIKUVA / HANDOUT / JOHANNES JANSSON

EU-vihamielisen ilmapiirin takia moni eurooppalainen poliitikko niin vasemmalta kuin oikealta laidalta on vähentänyt EU-myönteistä puhetapaa, sanoo federalismia tutkinut Amandine Crespy belgialaisesta Université Libre de Bruxelles -yliopistosta tuoreessa Ulkopolitiikka-lehdessä.

Siinä europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.), SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen sekä toimittaja Hannu Reime kuvaavat, miten valta voitaisiin jakaa EU:ssa, jos unioni kehittyisi täysimittaiseksi liittovaltioksi.

”Euroopan olisi tutkittava huolella amerikkalaisen federalismin käytäntöjä, kun se valmistautuu euroalueen kehittämiseen ja tiivistämiseen”, kirjoittaa entinen valtiovarainministeri Urpilainen.

Urpilaisen mukaan unionilla tulee olla kykyä päättää yhteisistä asioista, mutta toisaalta liian innokkaasti toteutettu tulonsiirtounioni saattaisi menettää oikeutuksensa kansalaisten silmissä.

Tutkija Crespyn mielestä federalismi-sanaa vältellään myös siellä, missä Euroopan integraatioon suhtaudutaan myönteisesti. Hyvä esimerkki tästä on Saksan liittokansleri Angela Merkel.

”Hänellä on tapana antaa ymmärtää, että jonain päivänä EU olisi liittovaltio mutta ei nyt”, Crespy sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat